Norge

Bhatti i retten for å kreve millioner av staten for tapt arbeidsinntekt

Arfan Bhatti mener staten må betale ham millioner for fremtidig tapt arbeidsinntekt ettersom han må leve med terrorstemplet, selv etter frifinnelse.

Arfan Qadeer Bhatti (t.h.) og hans advokat John Christian Elden ankommer Oslo tingrett mandag morgen. Bhatti krever erstatning fra staten. Han mener han aldri vil kunne få seg en vanlig jobb etter å ha blitt uriktig stemplet som terrorist i 2006. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
  • og NTB

Bhatti møtte som saksøker og med staten som motparten i Oslo tingrett mandag. Kortklipt og iført fritidsklær møtte islamisten regjeringsadvokaten som på statens vegne har avvist alle krav om erstatning fra 41-åringen.

De mener han har seg selv å takke for at han ble straffeforfulgt, selv om han endte med å bli frifunnet på mange punkter

– Saksøkte finner det klart at Bhatti ikke har krav på erstatning, sa assisterende regjeringsadvokat Tolle Stabell i sitt innledningsforedrag.

Terrorfrikjent

Den svært omtalte islamisten er aldri dømt etter bestemmelsene om terrorlovbrudd i straffeloven. Han var imidlertid lenge under etterforskning for terrorforbund i kjølvannet av skytingen mot synagogen i Oslo i 2006. Han var også tiltalt for to tilfeller av skyting mot to hus i forbindelse med terroroppdrag på samme tid.

Etter en lang og omstendelig rettsprosess ble Bhatti frikjent for terror i retten 2008, men han mener likevel at han må lide under terrorstemplet som har heftet ved ham siden etterforskningen. Han har allerede måtte slutte i flere jobber og mener han ikke vil få varig jobb livet ut.

-En terrorist

Advokat John Christian Elden, som er Bhattis prosessfullmektig, ramset opp oppsigelsene og avslagene klienten er møtt med i arbeidslivet etterpå.

– Terrorsiktelsen hang over ham, og han måtte slutte i jobben fordi kunder ikke ville betjenes av «en terrorist», sa Elden i retten.

Til tross for strålende karakterer med femmere og seksere etter å ha tatt opp fag på videregående, har jobbmulighetene uteblitt. I dag sliter den tidligere pengeinnkreveren med depresjon og angst.

– Han blir omtalt som terrorist i mediene, selv om han er frikjent for dette. Mediene pleier å være etterrettelige, men av og til glipper det, la Elden til.

Egen skyld

Regjeringsadvokaten er imidlertid ikke i tvil om at kravet om erstatning for tapt arbeidsfortjeneste, samt for tap av fremtidig inntekt som følge av stigmatisering, ikke kan føre frem. Han viste til at Bhatti selv deltok i planlegging av en skyteepisode mot det jødiske gudshuset og innså konsekvensene.

– Ethvert krav må bortfalle fordi Bhatti medvirket til straffeforfølgningen, også for de tingene han ble frifunnet for, sa assisterende regjeringsadvokat Tolle Stabell i sitt innlegg.

Bhatti mener han aldri vil kunne få en jobb og krever erstatning for livslang tapt arbeidsfortjeneste. Med sine 41 år vil det i så fall være snakk om et beløp på godt over 10 millioner kroner.

Han krever i tillegg til dette også erstatning for tapt arbeidsfortjeneste for det han mener er uberettiget varetektsfengsling i forbindelse med rettssaken for ti år siden. Han endte med å sitte over tre år i varetekt, men ble bare dømt til to års fengsel for grovt skadeverk og trusler.

Les også

  1. Elden: Neste år ringer Bhatti politiet før 17. mai

  2. Bhatti kaller pågripelsen politisk – absurd å koble til 17. mai, svarer politiet.