Norge

Hele Bellona-ledelsen trekker seg etter uenighet med Frederic Hauge

Hele ledelsen i miljøstiftelsen Bellona går av etter uenigheter med grunnlegger Frederic Hauge.

Frederic Hauge grunnla Bellona i 1986.
  • og NTB

Bakgrunnen er at Hauge ønsker å revidere strategi og styringsmodellen for Bellona som ble vedtatt i fjor høst. Det har ikke falt i god jord i miljøorganisasjonens ledergruppe.

– Jeg og resten av ledelsesgruppen føler at betingelsene blir såpass mye endret at vi ikke føler det er riktig å fortsette, sier tidligere daglig leder Nils Bøhmer i Bellona til NTB.

– Ikke en enkeltsak

Ledelsen er uenige med Hauge om hvordan Bellona bør utvikles videre og om hvordan stiftelsen bør styres. Bøhmer ønsker ikke å gå nærmere inn på hva uenighetene dreier seg om.

– Det er ikke en enkeltsak, men mange ting oppå hverandre som gjør at vi ikke føler det blir riktig å fortsette.

Nils Bøhmer trekker seg som daglig leder i Bellona på dagen.

Bøhmer legger til at uenighetene mellom dem vil komme fram ut fra hvordan Hauge styrer organisasjonen videre. Ledelsesgruppen består i dag av fire personer som alle fratrer mandag. Bøhmer har vært en del av Bellona i 25 år.

– Dette er en veldig trist dag. Jeg mener at Bellona har vært en robust organisasjon det siste året, sier han.

Vil ikke gi detaljerte svar

Grunnlegger Frederic Hauge ønsker heller ikke å gå dypere inn i hva han og ledelsen ikke kommer overens om.

– Det har vært en vanskelig og trist dag, Nils Bøhmer og jeg har jobbet sammen i 25 år. Daglig leder har valgt å takke for seg etter mange diskusjoner og prosesser. Han og ledergruppen har jobbet hardt og vært lojale, men vi ble ikke enige om hvordan dette skulle skje. Skal Bellona gjøre en forskjell, må vi utvikle og tenke langsiktig, sier Frederic Hauge til Aftenposten.

– Du sier at dere har blitt enige om å være uenige. Men hva har dere egentlig vært uenige om?

– Det behøver ikke være store saker hvis det er flere små, det er viktig for meg å si. Men det er også slik at jeg ønsket en diskusjon og evaluering både av implementering av strategi og ledelsesstruktur. Det fant vi ikke ut av etter en ryddig prosess. Det hender av til og det er den riktige løsningen nå, sier Hauge.

Han sier det er for tidlig å gå ut offentlig med hva som skal være Bellonas nye strategier fremover.

– Dette handler ikke om den daglige driften i Bellona, den er vel planlagt fremover. Dette handler om den del av strategien og metodikken som jeg mener må starte nå for at Bellona skal sette dagsorden og utgjøre en forskjell om 5 og 10 år fremover. Miljøkampen kommer til å være enda mer alvorlig da, sier Hauge.

Hauge sier han vil ha møter med folk i organisasjonen i dagene som kommer før han senere i uken kan si mer om hva som blir veien videre for Bellona.

– Grunntanken med Bellona er et vi skal være en faktabasert spydspiss som gjør en forandring, og vi skal ikke være redd for å si hva vi mener. Ofte har jeg gjort ting som folk ikke har forstått før flere år senere, det finnes mange eksempler på det. Det har ofte kostet og være først men som stifter av Bellona er det min oppgave å utfordre organisasjonen. Det er noen ganger krevende, men det gir resulater, sier han.

– Enige om å være uenige

Hauge roser samtidig ledergruppen for å ha bygd en god plattform som kan bygges videre på. Han mener at det ikke er dramatisk å sette sammen en ny ledergruppe i en organisasjon, men forstår at det er vondt for dem det gjelder.

– Vi er ikke uvenner, men enige om å være uenige.

Bellonas nye ledelse skal presenteres for organisasjonen i løpet av denne uken.

– Det er mitt ansvar og min jobb som stifter av Bellona å løfte denne organisasjonen videre, sier leder Frederic Hauge til e24.

Miljøorganisasjonen ble grunnlagt i 1986 og består av 45 medarbeidere.

Les også

  1. Ekspertutvalg taler miljøbevegelsens aksjeråd midt imot

  2. Bellona vil ha cruise-forbud: – Det er vi som får søppel-skipene

  3. Dette er de tøffe kravene miljøbevegelsen stiller til Venstre

Les mer om

  1. Frederic Hauge
  2. Bellona