Norge

Forskere kurerte diabetes hos mus

Med omprogrammerte celler har norske forskere klart å kurere diabetes hos mus. Forskningsleder håper metoden kan brukes på mennesker om fem til ti år.

Forskere har klart å kurere diabetes hos mus, men foreløpig bare i laboratoriet. Veien er fortsatt lang fram til metoden eventuelt kan brukes på mennesker. Illustrasjonsfoto: Kent Skibstad / NTB scanpix

 • NTB

Forskerne i Bergen har samarbeidet med kolleger i Sveits og Nederland for å oppnå resultatene som onsdag kveld ble publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Nature , skriver Bergens Tidende.

– I vitenskapens verden er publisering i Nature en VM-medalje, sier professor Helge Ræder, som leder den norske forskningsgruppen.

Hos diabetikere har immunforsvaret ødelagt cellene i bukspyttkjertlene som produserer insulin. Forskerne har tatt andre hormonproduserende celler i den samme kjertelen og programmert dem om til å lage insulin. Når disse cellene ble transplantert inn i mus, ble dyrene kurert for diabetes.

– Foreløpig er dette bare gjort i laboratoriet og i mus. Men jeg håper metoden kan bli tilgjengelig for mennesker i løpet av fem til ti år, selv om det fortsatt er en lang vei å gå, sier Ræder. Selv om forsøkene er utført på mus, er det brukt menneskelige celler fra donororganer.

I Norge har 28.000 mennesker diabetes type 1. Inntil insulinsprøyten kom i 1922 var det en dødelig sykdom.

Les mer om

 1. Forskning og vitenskap
 2. Genetikk
 3. Dyr
 4. Biologi

Relevante artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  I høst har Haukeland hatt en tredobling av barn som har fått diabetes. Jonas (12) er ett av dem.

 2. VERDEN
  Publisert:

  Alec Smith hadde ikke råd til å kjøpe insulin. Han døde tre dager før lønningsdag.

 3. KULTUR
  Publisert:

  Vi reagerer mer ulikt på mat enn tidligere antatt

 4. VITEN
  Publisert:

  Havforskere: Plastforskningen må fornyes

 5. VERDEN
  Publisert:

  Hivpositiv mann skal være kurert

 6. NORGE
  Publisert:

  Hun er sulten, ødeleggende og fremmed. Nå har denne nye arten kommet til Norge for første gang.