Norge

På tide å få bedre kontroll over kvinnene, tenkte sjeikene. Så fant de den perfekte metoden for å overvåke kona og døtrene.

Med appen Absher på mobiltelefonen har mennene tatt full styring med kvinner i Saudi-Arabia. Deres liv er blitt et digitalt fengsel takket være Apple og Google.

Mobilapplikasjonen Absher, som tilbys på Apple Store og Google Play, gjør det mulig for saudiarabiske menn å ha full kontroll på kvinnene. Fra mobilen kan mennene klikke og forhindre kvinnene fra å bruke sitt pass.
 • Per Anders Johansen
  Per Anders Johansen
  Journalist

Det første Salwa (24) måtte gjøre da hun ville prøve å rømme til friheten, var å få tak i farens mobiltelefon.

– Jeg tok mobiltelefonen hans mens han sov, fortalte hun til BBC World News.

Hun logget seg inn på hans konto på mobilapplikasjonen Absher. Så ga hun seg selv tillatelse til å bruke sitt eget pass og mobiltelefon.

«En integrert elektronisk plattform». Slik markedfører Apple og Google appen Absher, som gjør det mulig for saudiarabiske menn å kontrollere hva deres koner og døtre gjør.

Om lag 10 millioner personer, de fleste av dem menn og nesten alle fra Saudi-Arabia, har lastet ned appen på Google Play Store, ifølge Business Insider.

Med Absher på mobiltelefonen blir det mye enklere å ha total kontroll med hva deres døtre og koner kan gjøre.

«Du kan trygt browse din profil og profilen til dine familiemedlemmer og ansatte som arbeider for deg», sto det på Apple Store da Aftenposten lastet ned appen fredag.

Med appen Absher kan saudiarabiske menn med et klikk legge inn sperre som forbyr konene eller døtrene å reise til utlandet. Dermed blir de stoppet av grensepolitiet straks deres pass blir kontrollert ved grensen.

Slik blir mobilappen et fengsel for kvinner

Det elektroniske systemet Absher ble utviklet av saudiarabiske myndigheter i 2012.

Systemet drives av staten, og hensikten er å gjøre offentlige tjenester digitalt tilgjengelig.

Appen kan for eksempel brukes til å betale bøter, få førerkort, fødselsattest eller søke om offentlige tjenester.

Med mobilappen Absher er det blitt mye enklere for saudiarabiske menn å spore og kontrollere koner og døtre. Med et klikk kan de for eksempel sørge for at kvinnene blir stoppet hvis de prøver å gå på et fly.

I tillegg inneholder den en logg over alle kvinner i landet.

 • Mennene kan med et klikk slå på en sperre som forbyr konene eller døtrene å reise til utlandet.
 • Dermed blir de stoppet av grensepolitiet straks deres pass blir kontrollert ved grensen.
 • I tillegg får mennene SMS-varsel dersom kvinnene prøver å nærme seg en flyplass eller andre reisemål som mannen har sperret.
 • Dersom kvinnene likevel skulle slippe ut, er det mye lettere å spore dem.

«Absher» kan tolkes som «Yes, sir», «Til tjeneste» eller «Ditt ønske er oppfylt» på arabisk.

Mer enn 1000 kvinner prøver å rømme hvert år, men mange av dem er blitt tatt av sine menn ved hjelp av Absher-app’en, ifølge Insider.

Flere kvinner tatt ved hjelp av appen. Så forsvinner de.

Kontroll-appen fikk stor oppmerksomhet etter at nettstedet Insider fortalte om flukten til 18 år gamle Sahad al-Mohaimeed og hennes søster fra Saudi-Arabia.

– Da vi bestemte oss for å flykte, valgte vi også å risikere livet. Det er skamfullt å ha en datter som rømmer, sa Sahad til avisen.

Flere enn 1000 kvinner prøver hvert år å rømme. Mange av dem er blitt tatt av sine menn ved hjelp av Absher-appen, ifølge Insider.

På appen Absher legger mennene inn opplysninger om mobilnumre og bilene som kvinnene benytter. Appen kan også brukes til andre offentlige tjenester, som å hente fødselsattest eller betale trafikkbøter.

Flere kvinner er forsvunnet sporløst.

Fortellingen om Rahaf Mohammed al-Qunun (18) har også fått stor internasjonal oppmerksomhet de siste ukene.

Jenta rømte fra familien til Thailand, men fikk passet inndratt av thailandsk politi. Hun brukte Twitter til å kommunisere med omverdenen, og fikk til slutt flyktningstatus av FN og opphold i Canada.

18 år gamle Rahaf Mohammed al-Qunun rømte fra familien i Saudi-Arabia. Bildet er fra et møte i Toronto i Canada, hvor jenta fortalte om flukten.

– Skandaløst og avskyelig

Amnesty International, Human Rights Watch og flere vestlige canadiske politikere krevde denne uken at Google og Apple umiddelbart sluttet å selge det de betegner som «en avskyelig» applikasjon.

– Det er skandaløst at Google og Apple gjør det lettere å spore kvinner og kontrollere når og hvor de kan reise, sa den amerikanske senatoren Ron Wyden.

Med mobilappen Absher er det blitt mye enklere for mennene å kontrollere kvinnene fra dag til dag ved hjelp av noen klikk, i stedet for å skrive brev og møte opp på offentlige kontorer.

– Det er en tragedie at verdens mest teknologiske progressive plattformer, Apple og Google, legger til rette for gammeldags hat mot kvinner, sa den saudiarabiske regimekritikeren Yasmine Mohammed til Insider.

Et bilde av kronprins Mohammed bin Salman preger gatebildet i Riyadh i Saudi-Arabia. Kronprinsen har gjennomført flere reformer, men Saudi Arabia får fortsatt knallhard kritikk for brudd på menneskerettighetene.

Både Google og Apple lovet mandag å vurdere tjenesten som selskapene selger.

– Dette har jeg ikke hørt om. Men vi må åpenbart se nærmere på om dette er riktig, sa Apple-sjef Tim Cook til National Public Radio mandag.

Fredag var det imidlertid fortsatt mulig å laste ned appen da Aftenposten prøvde.

Den fungerer imidlertid ikke med mindre du registrerer deg inn i datasystemet til saudiarabiske myndigheter.

Dette er et av flere eksempler på hvordan diktaturer bruker internett til å skjerpe kontrollen.

I fjor åpnet Saudi-Arabia for at kvinner kan kjøre bil, men landet betegnes fortsatt som et av de mest kvinneundertrykkende i verden. Bildet er fra byen Dammam.

Hver kvinne må ha en mannlig verge

Den saudiarabiske kronprinsen innført flere reformer, som gir kvinner økt adgang til å drive sport, politikk, ta utdannelse og delta i politikk.

Absher-tjenesten baserer seg på det gamle og omstridte prinsippet i islam om at alle kvinner må ha en mannlig verge – en «mahram». Det er som regel faren, ektemannen eller andre mannlige slektninger.

Før en kvinne kan begynne å studere, jobbe, skaffe bankkort, kjøre bil, hente pass eller inngå et giftermål, skal mannen godkjenne dette.

 • Les også fortellingen om Rahaf Mohammed al-Qunun (18) som rømte til Canada:

Les også

 1. Rømt 18-åring utløser debatt om systemet med mannlige verger for alle saudiske kvinner

 2. Ti grunner til at kvinner flykter fra Saudi-Arabia

 • Stadig flere land hindrer innbyggerne i å rapportere om kritikkverdige forhold:
Les også

Flere land skrur av internett når misnøyen ulmer

Les mer om

 1. Personvern
 2. Sosiale nettverk
 3. Sosiale medier
 4. Internett
 5. Teknologi
 6. Big data
 7. Google