Russepresident: – Skolene må informere alle elever om at det kan få alvorlige konsekvenser å holde på sånn

Årets president for Oppegård-russen sier det er rivalisering mellom russ fra ulike steder i landet. – Oppegård-russen har nok ikke vært prakteksemplarer, men det må to parter til i en krangel.

Ungdommer fra neste års russekull har de siste ukene vært involvert i flere voldsepisoder på ferieøyen Ios mens de har vært på såkalte russeturer. En 18-åring fra Bærum brakk benet på to steder og fikk en skulder ut av ledd etter å ha blitt angrepet av flere personer. Bildet viser en turistbåt på Ios.

Tuva Ottesen Sigurdssøn, russepresident for vårens avgangselever ved Roald Amundsen videregående skole i Oppegård, synes det er beklagelig med eksemplene på omfattende slåsskamper mellom russ, slik Aftenposten har fortalt om i sommer.

– Det var et par eksempler på slåsskamper mellom Oppegård-russen og Oslo-russen i fjor også, men langt fra så alvorlig som det som har skjedd på Ios, sier Sigurdssøn.

President for det kommende russekullet, som var på Ios i sommer, er foreløpig ikke valgt.

 Tuva Ottesen Sigurdssøn er russepresident for vårens avgangselever ved Roald Amundsen videregående skole i Oppegård.

Ble slått og sparket på bakken

Slåsskampen som fant sted 1. august, hvor en 18-åring fra Eikeli brakk benet på to steder og fikk en skulder ut av ledd etter å ha blitt angrepet av flere personer, beskrives som svært dramatisk av flere vitner Aftenposten har vært i kontakt med.

En 17-åring fra Bærum forteller at en gjeng på mellom 10 og 20 gutter skal ha løpt etter 18-åringen, slått og sparket ham mens han lå nede på bakken.

Personene bak angrepet skal ha vært Oppegård-russ.

Fem personer ble pågrepet, men ble løslatt.

Politiet: – Mye med Oppegård-russen å gjøre

Politioverbetjent Rune Fossum på forebyggende avdeling i Øst politidistrikt sa til Aftenposten mandag at det tidligere har vært konflikter mellom russ i Oppegård og russebusser fra andre kommuner.

– Jeg vil påstå at vi har ekstra mye å gjøre med Oppegård-russen, ja. Vi hadde det i fjor og også med forrige kull, sier Fossum.

– Det trengs to parter for å krangle

Sigurdssøn bekrefter at politiet har hatt en del med Oppegård-russen å gjøre, men mener man ikke bare kan skylde på én part i en konflikt.

– Det er en rivalisering mellom russ fra ulike steder, sier Sigurdssøn.

– Jeg har ikke vært vitne til noen av hendelsene, men jeg synes det er synd at det skjer. Jeg tror skolene må informere elevene om at det kan få alvorlige konsekvenser å holde på sånn, sier Tuva.

Alvorlige skader for 18-åringen

18-åringen fra Eikeli ligger fortsatt på sykehus i Athen, hvor han i forrige uke ble operert, sier familiens talsperson til Aftenposten tirsdag formiddag.

Da hadde han blitt sendt fra sykehuset på Ios til den greske hovedstaden på grunn av de alvorlige skadene. I løpet av uken skal han flys hjem til Norge. Der venter trolig nye operasjoner.

– Han kan fortsatt ikke røre seg skikkelig. Det er kompliserte brudd han har fått, sier talspersonen, som av hensyn til familien ønsker å være anonym.

Familien: – Totalt uakseptabelt

Han sier 18-åringen fra Eikeli er preget av hendelsen.

– Familien er selvfølgelig opprørt. Det er totalt uakseptabelt at så mange personer angriper én person på den måten med så grov vold, sier han.

Talspersonen opplyser til Aftenposten at 18-åringen angivelig ikke skal ha kjent den aktuelle Oppegård-russen fra før. Opplysninger som er fremkommet i mediene om tidligere rivalisering mellom de to spesifikke russebussene, medfører ikke riktighet, ifølge ham.

Politiet vurderer straffeforfølgelse av enkeltpersoner

NRK meldte tirsdag at Oslo politidistrikt har bedt Kripos ta kontakt med gresk politi for å innhente mer informasjon om de ulike voldsepisoder som har skjedd i Hellas i sommer. Politiet bekrefter at de vil vurdere å straffeforfølge enkeltpersoner som har deltatt i voldshandlinger på sydenferie.

– Det kan bli aktuelt å straffeforfølge ungdommene, men det kommer an på gresk politi og om bevisene er gode nok, utdypet seksjonsleder for forebygging i Oslo vest, Ann-Gørild Kjeldsen, til NRK.

Familien til den skadede 18-åringen vil på nåværende tidspunkt ikke si om det er aktuelt å ta rettslige skritt på egen hånd.

– Dette er nå en sak som håndteres av politiet. Familien konsentrerer seg om å få den skadede gutten hjem og til behandling på norsk sykehus, sier familiens talsperson.