Norge

Viser at Breivik er like politisk overbevist som den gang

Psykiater Henning Værøy mener Breiviks fremtreden i retten tyder på at han er like ekstrem som før. Foto: Roald, Berit

Den svenske forskeren Mattias Gardell mener Breivik bruker nazihilsenen for å vise sine meningsfeller hvor han står.

 • Ingeborg Moe
  Journalist
 • Her kan du lese direktebloggen fra dagens hendelser i rettssalen.
  Umiddelbart etter at fengselsbetjentene hadde låst opp håndjernene på Anders Behring Breivik i morges, gjorde han en høyreekstrem hilsen med strak hånd.

OPT_BN3O8689_doc6ouxmpxurbm3c1yd11h_doc6ouxsp76q0x1fd9rp10c-rs880vdyHW.jpg Foto: Olav Olsen

Tyder på politisk overbevisning

Psykiater Ulrik Malt var sakkyndig vitne under straffesaken mot Anders Behring Breivik i 2012 og mener Breiviks hilsen sier mye om Breiviks personlighet.

— Det viser at han er like politisk overbevist som den gang. Det sier ikke så mye om hans psykiatri, men først og fremst om hans personlighet, sier Malt.

 • Slik reagerte Behring Breivik da dommeren ba ham om å ikke gjøre nazihilsen:

Her kan du følge rapporteringen fra Skien fengsel:

Les også

Følg Breivik-saken direkte her

Professor Mattias Gardell, som har intervjuet Breivik i fengselet, sier dette om Breiviks nazi-hilsen:

— Han har bekymret seg over at nordiske nasjonalsosialister ikke har gjenkjent ham som fascist, så han ville vel tydeliggjøre dette, sier han til Aftenposten.

Gardell understreker overfor nyhetsbyrået TT at det er viktig med balansert rapportering under rettssaken, siden Breivik søker oppmerksomhet gjennom mediene.

– Breivik vil vise sine tilhengere at han fortsatt betyr noe og at han ikke har latt seg kue. Han frykter at han blir gårsdagens nyheter og glemt. Han ser rettssaken som en mulighet til å markedsføre sine ideer, sier Mattias Gardell til TT.

 • Slik var første dag i Behring Breiviks søksmål mot staten:

— Monoman

Onsdag skal Behring Breivik selv forklare seg.

— Jeg vil tro han vil være nokså monoman og holde et lengre innlegg om sine overbevisninger før han går over til å snakke om de rettslige forholdene denne saken dreier seg om, sier Malt.

 • Her kan du følge vår direkterapportering fra Skien fengsel.
  Malt, som vitnet som sakkyndig i Breivik-saken, anser dette som nokså likt slik Breivik startet rettssaken i 2012.

— Det var liknende gester, både med knyttet hånd og rett ut og signaliserte støtte til høyreekstreme. Han sluttet med det en periode ut i rettssaken, da han fikk høre at det så litt dumt ut og kunne skade hans sak. Men nå har han sittet lenge i fengsel og har et behov for å kommunisere ut, sier Malt.

Psykiater Ulrik Frdrik Malt under straffesaken mot Anders Behring Breivik i 2012. Foto: Junge, Heiko

— Poserer

Psykiater Henning Værøy, som også var til stede under straffesaken og som nå følger rettssaken via videooverføring til Oslo tingrett, sier at Breivik fremstår som poserende.

— Han fremstår som forrige gang. Han ønsker å sende et signal med måten han kler seg på. Han er den best kledte i Skien fengsel. Du kan si at han poserer. Samtidig gjør han denne hilsenen. Han er den samme mannen, som har en agenda. Han har ikke gitt opp, men fortsetter sin kamp, sier han.

- Hvordan tolker du nazihilsenen?

— Han er fortsatt og vil fortsatt være ekstrem og setter alt inn på å vise det. Han vil vise at han er spesiell og ikke har gitt seg, sier Værøy.

- Så du noen forandring i forhold til forrige gang?

— Han brukte flat hånd og ikke knyttet da han hilste. Er det fordi han har tatt en mer nazistisk vending enn før? Det er ikke godt å si. Han er like mimikkløs.

Værøy mener Breivik ønsker å vise at han er sterk. Og sier at han vil markere seg som en som tåler. Om han har fått isolasjonsskader, sier han er for tidlig å si, men han ser ikke typiske skader som man ser fra personer som er i fullstendig isolasjon uten tilgang på hverken menneskelig kontakt eller medier.

— Men man vet jo aldri hva som ligger under i det sinnet der, sier Værøy.

 • Reaksjoner etter første dag i retten:

— Klar ideologisk markering

Journalist og forfatter ØyvindStrømmenpeker på at Breiviks hilsen i den forrige rettssaken, en strak høyrearm med knyttet neve, gir større rom for tolkning enn tirsdagens hilsen, skriver NTB.

– Den siste er ganske uløselig knyttet til fascistbevegelser og nazismen. Det er en klar ideologisk markering, sierStrømmen til nyhetsbyrået.

Få overlevende og pårørende følger rettsaken i Skien og Oslo tingrett. Mange av dem reagerer på nazi-hilsenene som Breivik gjorde da rettssaken startet:

Les også

- Trist at Breivik får tilbake arenaen

Utøya-overlevende Bjørn Ihler er på plass i Oslo tingrett. På Utøya skjøt Breivik mot Ihler, men bommet.

Bjørn Ihler overlevde terrorangrepet på Utøya. Foto: Roald, Berit

Ihler er her fordi han jobber med og skriver masteroppgave om politisk voldelige ekstremisme.

-Det som er definerende for voldelig ekstremisme, og forsåvidt Breiviks handlinger, er at ofrene ikke ses på som mennesker. Å vise at vi ser mennesket Breivik, er en veldig bra måte å reagere på, sier han.

— Hvordan er det å se ham i dag?

— Det er alltid merkelig å se Breivik. I dag slo det meg at han ser vesentlig mye eldre ut enn i 2012, og det minner meg igjen om hans menneskelighet. Det har vært en lettelse å se ham såpass mye i retten som jeg har gjort. Det har gjort at jeg har klart å komme meg forbi det bildet av monsteret Breivik, som bygde seg opp i hodet mitt 22. juli da han siktet og skjøt på meg. Breivik i retten er en ganske annen enn Breivik på Utøya.

- Hva består den forskjellen i?

— På Utøya var han en person som kunne ta meg av dage. I retten er han bare en vanlig mann.

Advarte Breivik mot nazi-hilsen

Anders Behring Breiviks advokat Øystein Storrvik sier til Aftenposten at han advarte Breivik mot å gjøre nazi-hilsenen.

— Jeg kan bekrefte at jeg advarte ham mot å gjøre en slik hilsen, men jeg vil ikke gå inn på dialogen med min klient. Men jeg advarte mot det og jeg sa at man ikke gjør dette i en norsk rettsal, sier han.

— Det har med respekt for retten å gjøre. Derfor synes jeg han ikke burde gjøre det. Men jeg styrer ikke hans armer.

Rettssaken er en stor belastning for de etterlatte:

Les også

 1. - Han sa fra seg friheten den dagen han drepte 77 mennesker