Mandag fortalte Aftenposten.no at Regjeringen nå truer med å vrake kontrakten på kjøp av 14 NH-90-helikoptre til Forsvaret, etter gjentatte forsinkelser.
Kontrakten har en verdi på 6,3 milliarder kroner. 11 år etter at kontrakten ble undertegnet, er bare ett helikopter levert.
— Stans galskapen
— Hele saken er en skandale som rammer Forsvaret og operative forhold, sier Frps forsvarspolitiske talsmann Jan Arild Ellingsen til Aftenposten.no.
Forsvarsminister Espen Barth Eide antydet overfor Aftenposten i går at Norge delvis selv er skyld i forsinkelsen, ved at både vi og mange andre NATO-land har spesialkrav til hvordan NH-90-maskinene skal leveres. Dette har vært svært tidkrevende for leverandøren og ført til omfattende forsinkelser.
- Jeg besøkte NH-90-fabrikken for to år siden. Da skyldte de på Nederland og Italia - og på at mer eller mindre alle som skulle ha maskinen hadde en egen spesifikasjon på hvordan helikopteret skulle rigges, sier Ellingsen. Han omtaler hele prosessen som «galskap».
Forsvarsministeren understreket i går at de fremdeles ønsker seg NH-90, selv om Regjeringen nå åpner en mulighet for å droppe hele kontrakten.
Vil ha hastebestilling av nye helikoptre
Ellingsen mener det er på høy tid at Norge gjør som Sverige: Skjærer gjennom og hastebestiller nye helikoptre. Sverige hadde, i likhet med Norge, ventet lenge på sine NH-90 da landets forsvarsminister i april i fjorslapp nyheten om at de ville bestille 15 UH-60 Black Hawk fra den amerikanske produsenten Sikorsky.
- Det er på tide at vi sier opp avtalen og ser oss etter hyllevare, sier Ellingsen, som ikke vil trekke frem noen favoritt.
— Men det må være et helikopter som er i luften i dag og som kan utføre de nødvendige oppgavene, sier han og nevner Sikorsky og AgustaWestland som mulige kandidater.
— Barth Eide sier de forventer at det foreligger en «troverdig leveringsplan» innen året er omme. Du mener kontrakten bør vrakes nå?
— Vi har gitt dem nok tid. Jeg synes vi skal takke for oss og si «See you in court», dersom det er nødvendig. Når leverandøren ikke leverer som avtalt, må det bli en lærdom videre, sier Ellingsen.
Høyre vil ha redegjørelse
Høyres forsvarspolitiske talsmann Ivar Kristiansen mener det er viktig ikke å trekke forhastede slutninger i helikoptersaken. Han minner om at det kan være svakheter andre steder enn hos leverandøren.
— Jeg tror vi vil stå oss på å få en grundig og skikkelig redegjørelse, slik at vi kan se om det virkelig er slik at all skyld ligger utenfor landets grenser. Vi må også se om ordre- og bestillingsrutinene er omtimale. Jeg ser at Barth Eide legger all skyld på leverandøren, og det er ikke nødvendigvis sikkert det er slik.
- Høyre satt i regjering da NH-90-kontrakten ble inngått i 2001. Hva gjorde dere for å få prosjektet på skinner?
— Allerede da var bestillingen på overtid, og det ble iverksatt tiltak. Jeg har ingen intensjon om å frifinne noen for skyld før jeg vet hva som er den bunnsolide forklaringen, men jeg ser at vi nå er i en situasjon hvor vi mangler løfteevne i helikopterberedskapen, sier Kristiansen.
Bekymret for jagerfly-kjøp
Både Kristiansen og Ellingsen mener de vedvarende forsinkelsene i anskaffelser av forsvarsmateriell gir grunn til bekymring for prosessen rundt de nye F-35 kampflyene.
I Norge ble også fregattene som skal være basen for flere av de nye NH-90-helikoptrene, den såkalte Nansen-klassen, flere år forsinket.F-35 Joint Strike Fighter produseres av Lockheed Martin, og det har allerede vært flere utsettelser og kostnadsoverskridelser. Det amerikanske forsvarsdepartementet, som skal kjøpe tilsvarende kampfly, har allerede forberedt seg på å bruke 16 milliarder kroner på å oppgradere aldrende fly på grunn av forsinkelsene.
— Jeg registerer at Senatet i USA har mange kritiske spørsmål til prosjektet, mens vi her blir beroliget av forsvarsministeren som sier at vi har full kontroll, sier Kristiansen.
Norge skal etter planen kjøpe inn 56 F-35-fly, som skal ta over for dagens aldrende F-16-flåte. Den anslåtte prisen er 42 milliarder kroner, noe som gjør det til den største investeringen på Norges fastland noen gang.
— Den store bekymringen nå er hvorvidt flyene blir levert med riktig pris og med rette spesifikasjoner, sier Ellingsen.