Dagbladet: - Vi må anta at E-tjenesten snakker sant

Sjefredaktør i Dagbladet innrømmer at de kan ha misforstått dokumentene de hadde brukt da de meldte om amerikansk overvåkning i Norge.

- Vi må ta en diskusjon på om kildekritikken har vært god nok i saken om amerikansk overvåking i Norge, sier sjefredaktør John Arne Markussen i Dagbladet.

Dagbladetskriver tirsdagat amerikansk etterretning har samlet inn data fra 33 millioner telefonsamtaler i Norge, noe som vil utgjøre omtrent hver tiende samtale i landet.

I en pressekonferanse samme dag understreker Etteretningstjenesten at Dagbladets informasjon ikke gjelder norske telefonsamtaler.

— Vi legger til grunn at opplysningene fra etterretningstjenesten stemmer. I så fall har vi misforstått saken på punktet om overvåking av norske samtaler i Norge, sier sjefredaktør John Arne Markussen i Dagbladet til Aftenposten.

Dagbladet la tirsdag ut et internt NSA-notat som beskriver innhenting av informasjon mot aktuelle land.

På pressekonferansen uttalte Generalløytnant Kjell Grandhagen i E-tjenesten at Dagbladet ikke har hatt full tilgang til all informasjon rundt overvåkingsprogrammet.

Også tilbakevist i andre land

Grandhagen fortalte at norsk etterretnings overvåking av mobiltrafikk foregår i konfliktområder utenlands, ikke i Norge.

— Vi registrerer at Grandhagen bekrefter at dokumentene er ekte, noe som viser etterretningstjenestens omfattende overvåking og våre tette forhold med både USA og NSA, sier han.

Les også

- Forutsetter at overvåkingener innenfor norsk lovgivning

Markussen forteller at de har sett at andre europeiske land også har delvis tilbakevist anklagene om overvåkning. — Ut fra informasjonen vi har nå, er det altså ikke riktig å hevde at det blir gjort overvåking av norske borgere i Norge, innrømmer Markussen.

- Komplisert innhold

Markussen forteller at innholdet i dokumentene er svært komplisert.

— Innholdet er krevende, ikke bare på det politiske og overvåkningsspesifikke, men også på det teknologiske. Ut fra informasjonen vi har nå, er det viktig for oss å avklare om vi har misforstått deler av dokumentet.

Han ønsker ikke å si noe om hvordan Dagbladet skal behandle saken internt i redaksjonen.

- Dette er en løpende nyhetssak som vi er nødt til å følge videre. Vi kommer naturligvis til ha en diskusjon om kildekritikken i dette tilfellet, sier Markussen.