Norge

- Veldig mange er enige med Magnus Todal

Kari Kjønaas Kjos (Frp) mener Magnus Todal gir stemme til dem som kjemper kampen for aktiv dødshjelp i Norge.

Magnus Todal (28) har lammelser og dobbeltsyn, derfor har han en lapp foran øyet. Han kommuniserer med sin kone, og ønsker å få dø. Foto: PRIVAT

 • Kaja Skatvedt

Via sin kone forteller Magnus Todal i Aftenposten i dag om sin sykdom og ønsket om å få slippe å vente på at hjernen og kroppen hans brytes ned. Han ønsker aktiv dødshjelp.

Kari Kjønaas Kjos (Frp). Foto: Audestad Paal

Kari Kjønaas Kjos (Frp), leder av Helse— og omsorgskomiteen på stortinget har et klart budskap til Todal. - Jeg vil si til Magnus Todal (28) at han gir en viktig stemme til de som er i lignende situasjoner, sier Kjønaas Kjos.

Kjønaas mener det er mange i Norge som er for aktiv dødshjelp fordi de har sett noen de er glad i, eller hørt hiistorier om mennesker, som ender livet langsomt og smertefullt fordi aktiv dødshjelp er forbudt.

- Veldig mange er enige med ham. Han vil kunne bli et symbol for de som kjemper for denne saken videre, selv om det er en fattig trøst, sier Kjønaas Kjos.

Les Todals historie:

Les også

Han vil selv bestemme når han skal dø

Svulsten ødelegger hjernen gradvis

Den uhelbredelige hjernesvulsten til Todal har spredt seg til sentralnervesystemet, og det finnes ikke behandling som kan gjøre ham frisk.

Legene sier han vil dø innen kort tid. Enn så lenge trykker svulsten på hjernen hans og ødelegger stadig nye funksjoner. Han skulle ønske det var mulig å avslutte livet nå, med aktiv dødshjelp.

– Jeg er helt klar i toppen, og vet hva jeg vil. Men i Norge er det ikke lov. Hvorfor?, sier Todal i et intervju til Tønsbergs Blad.

Han ønsker at norske myndigheter skal ta opp spørsmålet om aktiv dødshjelp, slik at andre i samme situasjon som ham selv kan slippe det han nå gjennomgår.

En som sto meg nær

Fremskrittspartiet er det eneste partiet på Stortinget som er for aktiv dødshjelp.

Kjønaas Kjos stemte selv for at forslaget skulle bli en del av partiets program på landsmøtet i 2009. Hun mener enkeltskjebnene er viktige i debatten om aktiv dødshjelp. For henne var en personlig opplevelse av stor betydning for valget hun tok.

— Jeg stemte for aktiv dødshjelp, fordi jeg har personlig erfaring med at en som sto meg nær tigget og bad om å få slippe på en fredelig og god måte, uten at det var mulig, sier Kjønaas til Aftenposten.

I dag står ikke aktiv dødshjelp i partiprogrammet til Frp, men i prinsipprogrammet. Det er fordi partiet uansett ikke har mulighet til å få gjennom et slikt forslag i Stortinget, fordi alle de andre partiene er imot.

Les også:

Les også

Retten til en verdig død

Vanskelig å forstå

Flere politikere sier til Aftenposten at de har stor forståelse for at Todal og andre i ekstreme situasjoner kan ønske å få hjelp til å dø.

Magnus Todal og datteren Celeste Lykke for en måned siden. Hele familien var i syden i februar. Foto: PRIVAT

De mener likevel det er prinsipielt galt å gi aktiv dødshjelp.— Jeg forstår at han og andre i en slik situasjon kan ønske å dø, sier Torgeir Micaelsen (Ap).

Han sier han føler med Todal og at han håper han får god behandling og en best mulig avsluttende del av livet.

- Jeg håper jo at det gjøres alt man kan for at han får en så god og verdig avslutning på livet som mulig, og at han har minst mulig vondt, Micaelsen.

Micaelsen skjønner at den prinsipielle motstanden mot aktiv dødshjelp kan være vanskelig å forstå når man befinner seg i en situasjon som Todals.

— Jeg forstår at det er vanskelig å forstå det når man er i en så smertefull situasjon, sier Micaelsen.

Tar Todal på alvor

Kjersti Toppe (Sp) mener det er bra at debatten om aktiv dødshjelp kommer opp.

- Jeg mener det er viktig å ta debatten om aktiv dødshjelp og ikke bare hysje den ned. Vi må ta pasienter som Todal på alvor, sier Toppe.

I motsetning til Kjønaas mener hun det er viktig å holde debatten på et prinsipielt nivå, selv om historier om enkeltskjebner berører mange følelser i de fleste.

— Jeg mener vi generelt er flinke til å diskuteres prinsipielt. Det må vi også gjøre når spørsmålet kobles opp mot en konkret sak, selv om det er vanskelig, sier Toppe

Relevante artikler

 1. NORGE

  Presser på for å få Frp til å foreslå aktiv dødshjelp

 2. DEBATT

  Aktiv dødshjelp kan gjerne dekkes av sportsjournalister. Men da bør de gjøre et skikkelig håndverk | Morten Horn

 3. NORGE

  Tre av fire er positive til aktiv dødshjelp

 4. A-MAGASINET

  Med en gin tonic hjalp hun moren sin med å dø

 5. SID

  Hva med dem som ønsker å avslutte livet sitt på en verdig måte, Sylvi?

 6. POLITIKK

  Venstre sier nei til aktiv dødshjelp og ja til en mer liberal abortlov