Ap vil forby uvaksinerte barn å reise

Arbeiderpartiet ønsker at regjeringen utreder reisenekt til sykdomsutsatte land for familier der barna ikke har tatt MMR-vaksine.

Helsebyråd i Oslo, Tone Tellevik Dahl (Ap). Her under et krisemøte om vold i Oslo-skolen i oktober 2017.
  • og NTB

– Å beskyttes mot sykdom er noe barn har krav på etter FNs barnekonvensjon. Det hensynet må gå foran foreldrenes syn på vaksinering, sier Oslos helsebyråd, Tone Tellevik Dahl (Ap), til Dagbladet.

Partiet foreslår også å la kommuner som ønsker det, innføre obligatorisk vaksineinnkalling for barn under 16 år, og Dahl mener Oslo bør være første kommune ut.

Regjeringen vil ikke endre dagens ordning

Statssekretær Line Miriam Sandberg (Frp) i Helse- og omsorgsdepartementet mener det ikke er grunn til å endre dagens ordning.

– Lokalt forbud vil ikke ha noen effekt. Hvis noen ikke ønsker å vaksinere barna, kan de bare flytte.

Hun mener også at et utreiseforbud er drastisk og at det vil være vanskelig å håndheve, blant annet grunnet mellomlandinger.

Valgfrie vaksiner

Alle norske barn får tilbud om MMR-vaksine, som beskytter mot meslinger, røde hunder og kusma. MMR-vaksinen gis normalt ved 15-måneders alder, og gjentas i 6. klasse på barneskolen.

Tall fra Folkehelseinstituttet viser at 96 prosent av toåringene i Oslo har fått vaksine mot difteri, stivkrampe, kikhoste, poliomyelitt, HiB-infeksjon og meslinger. I tillegg viser tallene at 97 prosent av 16-åringer har fått én dose av MMR-vaksinen, mens 92 prosent had fått begge dosene.