Norge

Ap vil øke skatten på formue og eiendom

Men kuttet i arveavgiften rører ikke Støre.

Ap-leder Jonas Gahr Støre og finanspolitisk talsperson Marianne Marthinsen deltok i går på et møte med nordiske sosialdemokrater på Sørmarka utenfor Oslo Jan T. Espedal

 • Karen Tjernshaugen
  Nyhetssjef

Mens forhandlingene mellom de borgerlige partiene på Stortinget står i stampe, har Arbeiderpartiet i ro og mak utarbeidet hovedtrekkene i sitt forslag til alternativt statsbudsjett for neste år.

Med en oppslutning på opp mot 40 prosent på flere meningsmålinger den siste tiden strutter partiet av selvtillit.

I forslaget til skatteopplegg for 2015, som Aftenposten har fått tilgang til, øker Arbeiderpartiet skattetrykket med ti milliarder sammenlignet med kuttene Solberg-regjeringen gjorde i fjor og har foreslått i år.

— Vi reverserer skatte- og avgiftskuttene tilbake til nivået skattene var på da vi gikk av i 2013. Det var dette vi gikk til valg på, og vi mener det er et riktig skattenivå som gir rom for nødvendige nye velferdsløft, sier Aps finanspolitiske talsperson Marianne Marthinsen.

Ikke ferdig med skattedebatt

Stoltenberg II-regjeringen sa da den tiltrådte i 2005 at det samlede skatte- og avgiftnivået skulle tilbake dit det var i 2004, og så fryses på dette nivået. Det betydde ikke at hver enkelt skatt og avgift skulle holdes lik, men at det totale skattetrykket ikke skulle settes opp eller ned.

Det har vært knyttet spenning til om Ap ville holde på dette prinsippet nå når partiet ikke lenger er knyttet til skatteløftet gjennom avtalen med SV og Senterpartiet.

- Solberg-regjeringen har hittil kuttet skatter med ca. ti milliarder. Etter flere år i regjering kan denne summen være økt kraftig. Ser dere uansett for dere å øke skattene og avgiftene opp til samme nivå som de var da dere gikk av i 2013 når dere kommer tilbake i regjering?

— I god tid før 2017 vil vi gjøre vår vurdering av hva vi trenger til fellesskapet for å løse de oppgavene vi skal løse. Jeg ønsker ikke å konkludere i dag. Det er ikke seriøst, fordi vi ikke vet hvordan den økonomiske virkeligheten ser ut i 2017, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

- Er økte skatter en god sak for dere å gå til valg på i 2017?

— Det går det nesten ikke an å svare på i dag, fordi vi ikke har tatt den diskusjonen. Vi kommer ikke til å gå til valg med skatt opp eller ned som argument for å stemme på oss. Vi går til valg med forslag til å løse oppgaver som er viktige i nordmenns liv, sier Støre.

- Arveavgiften traff skjevt

Noe av det første Solberg-regjeringen gjorde i fjor høst var å fjerne hele arveavgiften. Ap velger i sitt alternative budsjett å la dette kuttet stående.

- Arv som en hovedårsak til sosiale forskjeller fremheves blant annet av den franske økonomen og venstresideyndlingen Thomas Piketty. Hvorfor foreslår dere likevel ikke å gjeninnføre arveavgiften?

— Vi hadde en skattlegging av arv som traff ganske dårlig, det begynte vi å se i slutten av vår regjeringsperiode. En del av dem som arvet formue slapp arv, mens en god del som arvet mindre summer fikk problemer på grunn av skatten. Det blir feil å gjeninnføre en skatt som vi så at rammet skjevt, sier Marthinsen.

— Vi skriver i vårt budsjettforslag at vi er nødt til å se på den samlede formuesbeskatningen også i perspektiv av arv. Men når vi ikke reverserer det kuttet, så er det fordi vi er pragmatiske. Det er et uttrykk for at Ap ikke er gift med den enkelte skatten eller den enkelte ordningen, legger Støre til.

Økt skatt på eiendom

Ap foreslår at eiendom skal beskattes hardere. De vil sette verdien av både sekundærbolig og næringseiendom til 80 prosent, som er langt høyere enn i dag.

— En del av kritikken av formuesskatten fra eksperter er at verdien av eiendom fastsettes for lavt. Det er sterke faglige grunner til å øke denne. Vi har vært opptatt av å opprettholde et minst like høyt trykk på beskatning av formue som da vi gikk av i 2013, sier Marthinsen.

Friste KrF og Venstre

På flere områder legger Ap seg på en profil som kommer sentrumspartiene KrF og Venstre i møte. Venstre vil sette pris på økte mijøavgifter blant annet på bensin og lavere avgift på ladbare hybridbiler, mens KrF vil nikke med hodet blant annet av økte tobakks- og alkoholavgifter.

- Dere legger frem Aps skatteopplegg midt under innspurten av budsjettforhandlingene på Stortinget. Prøver dere å friste KrF og Venstre over til deres side?

— Vi har respekt for at de har valgt å være Regjeringens støttepartier og har en detaljert avtale. Vi har ikke laget dette budsjettet for at det skal spille inn på noen spesiell måte i forhandlingene. Men KrF og Venstre og deres velgere kan jo gå gjennom vårt opplegg, og se hvordan både helheten og enkeltdelene ser ut. Det er ingen tvil om at vi går for en del prioriteringer de vil kjenne igjen, sier Støre.

 1. Les også

  Slik vil det nye budsjettet påvirke lommeboken din

 2. Les også

  Se hvor mye du vil få i skattelette neste år

 3. Les også

  «En av de mest kompliserte budsjettforhandlingene vi har sett»

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Slik er Støres skattegaranti for de fire neste årene

 2. POLITIKK

  Aps programforslag: Vil øke skattene med inntil 15 milliarder - angripes fra høyre og venstre

 3. NORGE

  Høyre tror ikke på Støres garanti om at skattene ikke går opp for gjennomsnittsnordmannen

 4. POLITIKK

  Den store skatteguiden: Her er de ulike partienes løfter

 5. POLITIKK

  Ap vil øke skattene og avgiftene med 10,5 milliarder kroner

 6. ØKONOMI

  Store skattekutt til «folk flest», men mange må dele