Norge

Føler seg utsatt for heksejakt

Hun føler seg utsatt for heksejakt når hun arrangerer salg av barneklær, niqaber og kaker til inntekt for krigsofre i Syria. PST (Politiets sikkerhetstjeneste) har siktet lederen i organisasjonen hennes for terrorfinansiering.

Shirin-Gol var et lite barn da hun kom til Norge fra et krigsherjet land på 90-tallet. - Først flyktet vi fra krigen, så måtte vi slåss mot rasisme og trakassering, sier hun.
  • Olga Stokke
    Olga Stokke
    Journalist

Iført niqab og en todelt militærgrønn jilbab (kjortel) sitter Shirin-Gol (24) med benene i kors ved dammen i Slottsparken. Hun bryter av bollebiter. Kaster dem til måker og duer. Det ser fredelig ut, men hun og hennes likesinnede bekymrer myndigheter over hele Europa. Ikke minst er myndighetene bekymret for et økende antall unge muslimer som reiser til Syria for å slåss.

I dette intervjuet gir Aftenposten et innblikk i historien og tankegangen til en ung kvinne som sitter i styret i Al Furqan Relief Kvinner, som er en del av organisasjonen Al Furqan Relief. PST har siktet lederen for terrorfinansiering og menneskehandel gjennom rekruttering av mindreårige til krigshandlinger i utlandet. Han avviser siktelsen og all skyld.

Heksejakt

— Siktelsen er rene heksejakten. Propaganda, tull. Vi prøver å hjelpe, men blir mistenkeliggjort. Praktiserende muslimer blir omtalt sammen med ord som radikalisering, ekstremisme, terrorfinansiering. Vi hører ikke ord som veldedighet, mat og klær.

Hun rister oppgitt på hodet. Hun kan ikke forstå at hennes praktisering av islam og brennende engasjement for flyktninger i Syria kan skape terrorfrykt, være noen trussel mot Norge.

Det gnistrer i de brune øynene som er lettere å se når hun løfter opp niqaben, sløret som dekker ansiktet med unntak av øynene. Det gjør hun da vi to sitter alene i en stille restaurant, uten menn i nærheten.

På flere Facebook-sider og en blogg mobiliserer hun jevnlig til salgskafé hvor det selges kaker, mat, honning, nystrikkede barneklær, gensere, luer, skjerf, votter, niqaber, jilbaber og abbayer (lange vide kjoler).

Alt er strikket, sydd og bakt av muslimske kvinner. Alt er til inntekt for flyktninger i Syria.

Mobiliserer på Facebook

På Facebook appelleres det til å gi, delta og sette seg selv til side: «Dette livet og denne tryggheten og velstanden vi lever i her, er både velsignelse og test, for hva gjør vi med disse ressursene for vår ummah? (det muslimske fellesskap journ.anm.)" "Måtte Allah swt (subhanahu wa ta'ala som betyr "lovpriset være han» journ.anm.) belønne alle som bidrar, og veilede oss til å bidra mer og tilgi oss for å ha sviktet vår ummah!»

Så vanker heiarop, likes og tommel opp til dem som gir og kjøper: «Helt fantastisk hvordan søsterskapet vårt har utviklet seg, og alt er barakah (velsignelse journ.anm.) fra Allah». «Blir så utrolig stolt av mine søsken i islam».

Det er dette hun helst vil – gjøre en innsats for ofrene for vårt århundres verste humanitære katastrofe – krigen i Syria. For Allahs skyld.

De første og beste etter Mohammed

Hun tok en cappuccino, jeg en americano. Vi møttes flere ganger på kafé før hun, valgt av Al Furqan Relief Kvinners styre til å svare på mine henvendelser, gikk med på dette intervjuet. Muslimer som går i niqab, som bestreber seg på å leve som (salaf) de første generasjonene etter profeten Mohammed og som samler inn penger til inntekt for Syria, føler seg forfulgt og misforstått av mediene.

Av hensyn til egen sikkerhet vil hun ikke stå frem med eget navn, opprinnelsesland eller detaljer om seg selv. Hun vil kalles Shirin-Gol, et afghansk navn som hun liker og som betyr søt blomst.

Hun er alenemor for en liten sønn som går i barnehage, og hun tar opp igjen fag fra videregående. Familiens krigstraumer har fulgt henne som en skygge i oppveksten i Oslo-området.

Flyktet fra krig

Hun var omtrent så gammel som sønnen er nå da hun kom til Norge på 1990-tallet. Sammen med foreldre og søsken flyktet hun fra et krigsherjet land. Hun forteller om familiemedlemmer med traumatiske opplevelser, alvorlige skader og dødsfall. Prøvelsene fortsatte her. Hun vil ikke gå i detalj, men sier:

— Først flyktet vi fra krigen, så måtte vi slåss mot rasisme og trakassering.

Hun ble skeptisk til nordmenn. Sint på ignorant oppførsel, urettferdighet, mangel på empati.

- Hva har disse opplevelsene gjort med deg?

— Det har gjort meg kun godt, det høres kanskje rart ut, men nå vet jeg hva som er viktig i livet. Jeg har lært å prioritere, fokusere på å hjelpe andre, vise større empati. Det har gjort meg sterk og fryktløs, men også på vakt.

PST beslagla innsamlede penger

Al Furqan Relief har vært aktiv siden 2012. På alfurqan.blogg.no opplyser de at varer til en verdi av 900. 000 kroner ble sendt til Syria i januar. Men PST mistenker at innsamlede penger går til terrorfinansiering, og tok i fjor høst beslag i 400. 000 kroner hjemme hos lederen.

Shirin-Gol fnyser av dette, og sier at de har invitert PST med på møter og reiser.

— PST har hatt så mange muligheter til å se hva pengene går til, men de har takket nei.

- Hvordan vet du at varene kommer frem til sivile ofre?

— Tidligere har våre medlemmer reist ned og levert matvarer fra dør til dør i Syria. Den siste sendingen gikk gjennom den tyrkiske organisasjonen IHH som ofte frakter varer til Syria. De er profesjonelle.

- Du stoler på dem?

— Ja.

På alfurqan.blogg.no spør hun hvorfor de skulle legge ut bilder, videoer av forsendelser, oppgi innsamlede beløp, ha bøssebærere med refleksvester og ID-kort rundt halsen og bøsser med logo hvis «vi var terrorister – eller sponset terror».

Myndigheter i en rekke europeiske land er blitt oppmerksomme på bokstavtro muslimer som henne. Derfor lanserte EU i januar en ny strategi mot radikalisering og rekruttering til terrorisme.

Rundt 2000 unge muslimer fra europeiske land skal ha reist til Syria for å slåss. Ifølge PST har 40–50 reist fra Norge. Flere titalls unge fra Danmark, Sverige, Storbritannia, Tyskland er blitt drept i denne blodige borgerkrigen, også noen av dem som reiste fra Norge.

- Ønsker du selv å reise til Syria?

— Jeg har barn, jeg er kvinne, jeg får gjort mye mer her.

- Tror du flere kommer til å reise?

— Ja, det ser slik ut.

De fleste som drar, har innvandrerbakgrunn. Noen er norske konvertitter til islam.

- Hvorfor tror unge muslimer i Norge at de kan gjøre en forskjell i krigen i Syria som millioner av syrere flykter fra?

— Vi muslimer ser på hverandre som en familie. Mange bidrar med veldedighet, mange har valgt å reise. Det er hardt å se alt som foregår der nede uten at blodet begynner å koke. Jeg forstår veldig godt frustrasjonen og engasjementet som fører til at mange reiser. Selv om de ikke har erfaring eller minner om krig selv, har de det i hjertet sitt fordi de har familiemedlemmer som har opplevd krig.

- Ikke bare Assad-regimet begår drap og overgrep i Syria. Norske muslimer slåss sammen med opprørsgrupper som Al-Nusrat og ISIL (Den islamske stat i Irak og Levanten) som dreper og begår overgrep mot barn og andre sivile i Allahs navn. Hva sier du til det?

— Det blir for komplisert å gå inn på det, jeg har ikke total oversikt.

- Men myndighetene i Norge og Europa frykter at Syria-farere skal returnere med krigstraumer og utføre terrorhandlinger i Norge eller andre vestlige land?

— Det er ingen fare. Det er latterlig å være redd for at de vil begå terrorhandlinger i Norge. Det har ikke skjedd, og det kommer ikke til å skje. Det som skjer i Syria, har ingenting med Norge å gjøre. De kommer tilbake med traumatiske opplevelser, det er sant, men ikke gjør det verre for dem. Hvorfor straffe noen som er villig til å ofre seg selv for å hjelpe andre?

Bokstavtro

Shirin-Gol kaller seg praktiserende muslim. Hun forklarer at det betyr å ta alle avgjørelser i livet, store og små, basert på Koranen og sunnah (det profeten Mohammed sa og gjorde journ.anm.)

Hvorfor ble en ung kvinne som er vokst opp i det sosialdemokratiske og likestilte Norge, så bokstavtro (salafist)? Hun svarer at hun alltid har hatt islam i hjertet, selv om hun ikke kommer fra en spesielt praktiserende familie. Hun har vært omgitt av mange utlendinger med et sterkt forhold til Midtøsten.

— Alt jeg har vært gjennom i livet, har ført meg nærmere islam.

- Ifølge sharia skal homofili og utroskap straffes med dødsstraff og steining. Støtter du det?

— Homofili er straffbart i alle religioner, men dette er ikke relevant for samfunnet her.

- Homofile, og mange andre, vil mene at det er relevant?

— Men de bor her, og dette er ikke en sharia-stat, derfor er det ikke relevant.

- Ønsker du deg en sharia-stat her?

— Uansett hva jeg sier her, så blir det slaktet. Jeg vil ikke gå inn på det, det er ikke relevant for saken.

- Hva synes du om sharia-regler som sier at kvinner ikke skal reise alene uten følge av en mannlig slektning?

— Det er logisk av hensyn til kvinners sikkerhet. Det er mannens ansvar å ta vare på kvinner.

- Kan ikke voksne kvinner ta vare på seg selv?

- De fleste kvinner kan fint ta vare på seg selv, men det er mindre risiko for at de skal få negative tilnærmelser hvis de går med mannen sin.

- Står sharia over norsk lov?

— Ja, men her vil alle tenke på dødsstraff, sier hun og begynner å utdype:

— Alle muslimer lever med sharia fordi det er islam. Det rommer alt fra at jeg ber, er hyggelig mot deg, bryr meg om andre. For mange muslimer er det med renter mer relevant for livet her, og hvilke jobber som er halal (lovlig). Jeg kan ikke jobbe i en butikk hvor det selges alkohol, da må jeg finne en annen jobb.

- Kan du forstå at summen av dette virker skremmende på mange?

— Det er ikke rasjonelt å være redd for muslimer. Det er propaganda mot islam som skaper hat og redsel. Ingen muslimer i Norge er en trussel mot Norge eller nordmenn på noen måte.

Setter pris på Ubaydullah Hussains støtte

Mange i det norske samfunnet er blitt skremt av uttalelser fra personer som Mohyeldeen Mohammed, Arfan Bhatti og Ubaydullah Hussain med tilknytning til den omstridte gruppen Profetens Ummah. Den het tidligere Ansar ul-Sunnah og tok i en pressemelding til orde for å gjøre Grønland i Oslo til en sharia-styrt bydel. Hussain har omtalt Osama bin Laden for en frihetskjemper.

- Er det problematisk at dere har innsamlere fra Profetens Ummah, at Ubaydullah Hussain har gitt støttekommentar på en av dine Facebook-sider, Al Furqan Relief shop?

— Vi er en veldedighetsorganisasjon, vi driver ikke med misjonering eller promotering av ideologier. Vi har mange frivillige som går med bøsser, men ingen vi ikke stoler på. Det at Ubaydullah har vist oss sin støtte, blir satt pris på, på lik linje med alle andre muslimer som gjør det.

- Ubaydullah Hussain ble nylig dømt for hatefulle ytringer mot jøder i Norge og trusler mot to journalister? Dommen er anket av statsadvokaten.

— Jeg kjenner ham ikke, men jeg tror ikke at han er så truende og hatefull som han blir fremstilt.

- De som har mottatt truslene, og andre, opplever det som svært truende?

— Det virker overdrevet, han er uten tvil rammet av heksejakten mot praktiserende muslimer.

- Du ønsker å bli respektert for det du står for. Respekterer du homofile, ikke-muslimer og muslimer som praktiserer islam på en annen måte enn deg?

— Det er ikke opp til meg å dømme andre. Jeg har kontakt med venner som ikke er muslimer og har medlemmer i familien som ikke er muslimer. Homofili er ikke riktig ifølge vår tro, men det gjør meg ikke sint, det har ikke noe med meg å gjøre. Jeg ber for at de som er på villspor, skal bli veiledet.

Niqab er blitt vanlig

I motsetning til i Norge argumenterer salafister i England i mediene for sitt syn og sin tro. Shirin-Gol tror det er fordi de står mye sterkere der.

— Her er vi mer utsatt, vi er ikke så mange. Der er for eksempel niqab helt vanlig.

Iført niqab vekker hun unektelig oppsikt i Oslos gater. Hun forstår uenighet om bruken, men synes det går for langt når folk reagerer med sinne, hat, redsel eller vold. Niqab-kledde venninner er blitt fysisk angrepet. Likevel sier hun:

— Jeg trives med niqaben.

- Hvordan er det mulig når du får så mye negativ oppmerksomhet?

— Jo, jeg blir glad av niqaben, smiler hun. - Den gir meg fred og er blitt en del av meg.

PST: Ikke mottatt invitasjon fra Al Furqan

— Vi kan ikke se å ha mottatt noen invitasjon fra Al Furqan Relief om å delta på reiser eller møter, sier informasjonssjef Martin Bernsen i PST (Politiets sikkerhetstjeneste).

— Generelt kan jeg si at det ikke er PSTs rolle eller mandat å dra til utlandet og sjekke hva eventuelle nødhjelpspenger går til, sier Bernsen.

Han vil ikke gå inn på hvorfor PST likevel har siktet lederen i Al Furqan Relief for terrorfinansiering og menneskehandel. Men Bernsen påpeker at etterforskningen i saken fremdeles pågår.

PST vil heller ikke si noe om organisasjonen utover å oppfordre alle som gir til humanitære formål, å undersøke så godt de kan hva pengene går til.

Økt terrortrussel mot Norge i 2014

Både PST og Etterretningstjenesten fremhever i sine trusselvurderinger for 2014 at terrortrusselen mot Norge øker.

PST anser at den største trusselen kommer fra et multietnisk, ekstremt islamistisk miljø på Østlandet. Det frykter at de som reiser til Syria, ca. 40–50 personer, skaffer seg økt kapasitet til å gjennomføre terrorhandlinger. PST konstaterer at enkelte av dem som returnerer, vil utgjøre en potensiell trussel mot norske interesser allerede i inneværende år, i 2014.

Også Etterretningstjenesten mener at et økende antall personer med tilknytning til Norge har knyttet seg til militante islamistgrupper, og at det vil "øke den direkte terrortrusselen mot Norge og norske interesser i 2014».

- Salafister er en sekt

En av Europas fremtredende eksperter på salafisme, eller bokstavtro islam er den franske sosiologen Samir Amghar som er tilknyttet L’université libre de Bruxelles. I 2011 utga han bok om dagens salafisme.

Salafister er en sekt, sier Amghar.

Han mener at kamp mot shia-islam er årsaken til at flere sunnimuslimer i Europa blir salafister.

Shia er lettere å praktisere, den er ikke så streng, ifølge forskeren som deler salafister inn i tre grupper: Pietistene som kun er religiøst motivert, de politisk motiverte som er motstandere av shia-islam og jihadistene som kan ty til voldelige midler og som reiser til Syria.

"Gladnyhet! Conteinern er endelig sendt med vinterpakker til Syria! Allahu akbar! Legger ved bilder og en video av prosessen, så dere kan se hva pengene dere donerer går til, og hvordan vi arbeider. Måtte det komme frem til de trengende snarest og i god behold, og måtte vi få muligheten til å gjøre mye mer! Ameen", står det på alfurqanrelief.blogg.no.
Shirin-Gol står for innsamling av kassevis av klær til voksne og barn.