I 14 år trosset han angsten hver gang han fløy ut i Nordsjøen
ØYGARDEN/OSLO (Aftenposten): - Hver eneste gang måtte jeg kjempe med meg selv før jeg gikk om bord i helikopteret, sier Vidar Larsen, som så ulykkeshelikopteret fra sin egen terrasse.
Du sitter så trangt at beina er sakset inn i de andre passasjerenes bein. Overlevingsdrakten er tett, varm og klam. Støyen er øredøvende. Ristingen er voldsom.
Slik er en helt vanlig dag på vei til jobben for en nordsjøarbeider. Den pensjonerte oljearbeideren Vidar Larsen vet hva dette handler om. Han sluttet jobben som materialforvalter på Gullfaks B i 2011.
Nær ved å slutte
Da hadde han fløyet frem og tilbake til Nordsjøen i 25 år. Mer enn 500 turer i helikopter, regner han seg frem til.
— De første årene var jeg ung og uredd, men så skjedde Norne-ulykken i 1997. Helikopteret som styrtet da, hadde jeg fløyet med like før, sier Larsen. Ulykken den gang krevde 12 menneskeliv, og etter den kom frykten for at noe lignende skulle skje med ham. Larsen var nær ved å finne noe annet å gjøre da, men valgte å trosse angsten.
— De siste 14 årene av karrièren min var jeg plaget med angst for å fly. Jeg måtte kjempe med meg selv hver eneste gang jeg skulle i helikopteret. Og hver gang vi landet, pustet jeg lettet ut, sier Larsen.
- Disse mistet livet i tragedien på Turøy: Én kvinne og 12 menn omkom i helikopterstyrten i Hordaland
Så helikopteret fra Nordsjøen
På fredag så han ulykkeshelikopteret da det kom inn fra Nordsjøen. Så gikk han inn. Kort tid etter så han røyken og skjønte hva som hadde skjedd. Da var det ikke mer enn noen dager siden han sagt til sin kone at han var glad for at han slapp å fly mer.
— Jeg har fryktet at noe slikt skulle skje igjen i snart 20 år. Jeg kjenner den omkomne som er herfra. Det er tragisk, sier Larsen.På kvelden etter ulykken sto han utenfor sperringene ved ulykkesstedet, usikker på hva han ellers skulle gjøre.
— Jeg måtte bare dit uten tur, sier Larsen.
- Harald Stanghelle kommenterer ulykken:«Nordsjøhelikopteret til pappa ...»
Vanskelig å snakke om
Larsens angst er ikke unik. På 1990-tallet utviklet Marit Warncke, sammen med en kollega og en erfaren sjefpilot, et angstkurs for nordsjøarbeidere.
- En del nordsjøarbeidere utvikler angst for å reise ut til plattformen, til arbeidsplassen sin. Noen bruker så mye tid og energi på å grue seg til transporten at det ødelegger friperioden, sier psykolog Marit Warncke, som nå er leder i Bergen Næringsråd.
Pensjonist Larsen opplevde også det å snakke om angsten som tabubelagt.
— Det var ikke noe folk ville snakke om. Men når vi satt inne i helikopteret, kunne jeg se at de ikke var komfortable. De ble stramme i ansiktet, anspente og snakket lite, sier Larsen.
- Ordfører Børge Haugetun i Øygarden, der helikopteret styrtet:- Det er nok det aller tøffeste jeg har vært med på
Angstkurs
I over 20 år har Warncke arbeidet med alle typer offshore-arbeidere, blant annet som direktør i Falck Nutec, men hun har også jobbet med krisepsykologi og forskning på nordsjødykkere og forsøksdykkere.
Hun sier sikkerhetsopplæringen for å arbeide i Nordsjøen er god.Oljearbeiderne lærer overlevelse til sjøs, flåteevakuering, evakuering med livbåt, grunnleggende førstehjelp, evakuering fra et helikopter som nødlander, det øves i basseng, ute i bølger. De øver på å komme seg ut av veltet helikopter.
19 år uten ulykke
Ikke siden ulykken på Nornefeltet i 1997 har det vært noen helikopterulykker på norsk sokkel.
Leder Leif Sande i fagforeningen Industri Energi sier at Petroleumstilsynets rapport for 2015, som ble lagt frem dagen før ulykken, viser at sikkerheten på norsk sokkel går i feil retning, med unntak av helikoptersikkerhet. Den regnes som god.
Én av de omkomne vokste opp i et av husene som ble nærmeste nabo til tragedien:
54-åring styrtet i døden ved sitt eget hjemsted
Store, sterke menn
Men på 1990-tallet oppdaget Marit Warncke at noen av arbeiderne hadde utviklet så sterk angst for å fly helikopter at de hadde problemer med å takle det.
Hundrevis deltok på disse kursene som ble avviklet da Warncke sluttet etter seks-syv år.
— De som hadde angst, var store, sterke, erfarne menn – ikke unge nybegynnere i bransjen. Vi ble overveldet over hvor utrolig tøft de hadde det. Frykten hadde bygget seg opp over tid for dem, noen hadde møtt veggen.
- Ødelegger fritiden
Warncke forteller at noen skriver testamente.
— For noen førte det til at også friperioden blir ødelagt fordi de brukte så mye tid og energi på neste gang de skulle ut.
Et svært krevende arbeid for de som jobber med identifisering etter ulykken:
Politiet vet ikke hvor mange som er funnet
— Kurs på sin plass
Leif Sande i Industri Energi sier at i likhet med andre folk, har noen nordsjøarbeidere ikke problemer med å fly, mens andre er redde.
— Den store forskjellen er at oljearbeidere må fly for å komme seg på jobb. Kurs for å lette dette er helt på sin plass, sier han.
Marit Warncke påpeker at det på Vestlandet er mange som har noen i familien som jobber i Nordsjøen.
— I går var det noen som våknet og gledet seg til at kjæresten, mamma aller pappa skulle komme hjem. De kom aldri.