Norge

Selvmordstallene blant unge menn øker på våren

 • June Westerveld
  June Westerveld

afp000402457-X17SCAHl8F.jpg Foto: Bjørge Stein J

 • Våren er en lys tid med mange forventninger. Da blir gapet stort for dem som sliter, sier Janne Sukka i Kirkens SOS.

Kirkens SOS opplever en økning i henvendelser fra folk som har det vanskelig fra mars og gjennom hele våren. I fjor besvarte de 182 000 telefonsamtaler fra unge mennesker som hadde det vanskelig. Flere av dem slet med selvmordstanker.

— Det som er utfordrende med våren er at de fleste av oss tenker at det er en lys tid hvor alle er glade. Da blir gapet mellom hvordan du har det inne i deg og hvordan forventningene er rundt deg store. Mange opplever at det blir vanskelig å snakke om at man har det tøft, sier Janne Sukka.

En brytningstid

Sukka forteller at selvmordsstatistikken viser at det er om våren flest unge menn tar selvmord.

— På høsten og vinteren er det lettere å si at man har det tøft. Vi har ikke de kanalane åpne på samme måten på våren, sier Sukka.

Hun tror også det at våren er en brytningstid hvor det skjer mye nytt for mange er med å gjøre livet ekstra tøft for noen.

— Det er et skifte mellom vår og vinter, det er kanskje oppbrudd, man begynner å legge planer for neste sesong. Alt dette forsterker følelsen av å ikke få det til for mange.

Åpen om selvmord

I Aftenposten i dag forteller 32-åringen Oddvar Vignes om da han forsøkte å ta sitt eget liv for 5 år siden. Vignes ønsker å være åpen om sin historie fordi han tror det kan hjelpe andre som er i samme situasjon.

— Det er veldig viktig at det snakkes om at disse problemene finnes. Man tar litt hull på ballongen når man tør å snakke om de skumle tankene. Vår erfaring er at mange opplever at tankene da ikke blir så farlige lenger.

Hun forteller at de spør alle som ringer inn til dem om de nå har det så vanskelig at de ikke tror de ønsker å leve mer.

— Det er ingen skam å ha selvmordstanker. Erfaringen er at når vi stiller dette spørsmålet så blir mange lettet over å kunne få lov å snakke åpent om at de har tenkt at de vil ta livet av seg. Ofte kan det i seg selv gjør at tankene blir lettere, sier Sukka.

 1. Les også

  «Jeg tror han ble rammet av en bunnløs, svart tomhet»

Relevante artikler

 1. NORGE

  Enorm respons etter innlegg om selvmord: "Menn tar kontakt og takker meg"

 2. NORGE

  Krisetelefon ringes ned – folk vil snakke om Ari Behns selvmord

 3. VERDEN

  Ari Behns familie berømmes for åpenhet rundt dødsfallet: – Det bryter ned tabu og stigma

 4. KRONIKK

  «Du kan få hjelp», sa Maud Angelica. Hun har helt rett.

 5. KRONIKK

  Det er store kunnskapshull om selvmord. Vil vi nå se en endring?

 6. A-MAGASINET

  Ari Behn tekstet kjæresten noen få dager før han tok sitt eget liv. Meldingen var full av håp og fremtidstro.