Norge

Påstand om 18 års fengsel for Janne Jemtlands ektemann

Påtalemyndigheten har lagt ned påstand om 18 års fengsel for Janne Jemtlands ektemann (47).

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

 • Steinar Schjetne
 • NTB

Statsadvokat Iris Storås sa at drapshandlingen fortjener en streng straff da hun holdt sin prosedyre i Hedmarken tingrett tirsdag.

– Var det et uhell, slik tiltalte forklarer, eller var det slik at han tok frem pistolen og skjøt sin kone i pannen, en handling som fremstår som en ren henrettelse, sa statsadvokaten i prosedyren.

Før påstanden om straff ble lagt ned, la hun til at det ikke var noen formildende omstendigheter i saken.

– Samlet sett er det ikke tvil om at drapet ble begått under særdeles skjerpende omstendigheter, sa Storås.

Les også

Aktor: – Drapet på Janne Jemtland fremstår som en ren henrettelse

Ikke et uhell

Påtalemyndigheten er klar på at de mener det ikke dreier seg om noe uhell og finner det helt usannsynlig at det var Janne Jemtland som selv skal ha holdt i pistolen.

Janne Jemtland ble først meldt savnet fra hjemmet i Brumunddal 29. desember i fjor, men etter to uker ble ektemannen pågrepet og siktet for å ha drept henne. Han har hevdet det var kona som selv holdt våpenet da det ble avfyrt under en krangel, og han nekter straffskyld for drap. Han har imidlertid vedgått å ha skjult liket av den døde kona og at han fjernet spor etter at hun døde. Janne Jemtland ble funnet på bunnen av Glomma ved Eid bru i Våler 13. januar.

– Når vi ser på ektemannens handlinger i tiden etter drapet, er dette handlinger som er begått for å skjule et drap. Dette er skjerpende omstendigheter som sammenholdt med drapshandlingen begrunner en streng straff, sa Storås i sin prosedyre.

Les også

Strid om når ektemannen dumpet Janne Jemtland i Glomma

Trøbbel i ekteskapet

Motivet for drapet var problemene de to opplevde i ekteskapet og Janne Jemtlands ønske om å skilles fra ektemannen, ifølge aktor.

– Det er kanskje ikke så greit å komme hjem fra fest og bli kalt en dritt, slik han selv forklarer. Det er mye som taler for at tiltalte ikke var så rolig som han hevder. Kanskje var begeret fullt, kanskje har han fått nok av det hele, sa Storås.

– Det vi har hørt om hans tilstand kort tid etter drapet, støtter opp om inntrykket av en kald og kalkulerende drapsmann, konkluderte hun.

Les også

Venninnen sa Janne Jemtland ville skilles

Forsvareren: – Kan ikke utelukke at ektemannens forklaring er riktig

For å dømme ektemannen for drapet på Janne Jemtland må dommerne utelukke at hans forklaring er riktig, og det er det ikke dekning for, ifølge forsvareren.

Det er flere usikkerhetsmomenter på avgjørende områder i bevisbildet, hevdet forsvareren til Janne Jemtlands drapstiltalte ektemann, advokat Ida Andenæs, før forsvarerne la ned påstand om at ektemannen må frifinnes for drapet.

Og skulle retten komme til at ektemannen er skyldig i drapet, er aktoratets straffepåstand om 18 års fengsel altfor streng, mener forsvarerne.

– En straff på 18 års fengsel er forbeholdt overlagte drap. Rettspraksis peker på cirka 15 års fengsel som riktig i vår sak, sa advokat Christian Flemmen Johansen.

Andenæs poengterte at tiltalte ikke trenger å overbevise retten om at det han forklarer, er sant, det er tilstrekkelig at retten ikke er helt sikker på at det han sier ikke er sant.

– Det er ikke bevismessig dekning for å utelukke ektemannens forklaring, konkluderte Andenæs.

Hun hevdet at selv om Janne Jemtland hadde betrodd venner at hun ville skilles, så er det ikke sikkert ektemannen kjente til planene. Når det gjelder hvem som eier våpenet, er det flere holdepunkter for at pistolen faktisk tilhørte Janne Jemtland, og at hun oppbevarte det i nattbordsskuffen. Og selv om de sakkyndige sier det er «noe vanskelig» å rette pistolen mot sin egen panne i den situasjonen Jemtland var i, så var det ikke umulig, poengterte forsvareren.

Sønnens vitnemål

Bevisførselen mot den 47 år gamle tidligere yrkesmilitære ektemannen ble avsluttet i forrige uke. Over to uker har retten fått høre tiltaltes egen forklaring, om hvordan skuddet som traff kona i pannen, ble avfyrt ved et uhell – og da kona holdt i pistolen.

Ektemannen er tiltalt for å ha holdt i våpen og skutt kona med våpenet på 5 centimeters avstand mens eldstesønnen på 13 år lå i sengen sin og hørte skuddet gå av.

Vitneprovet til eldstegutten ble i prosedyren trukket frem som et meget sentralt bevis i saken mot faren. Guttens forklaring kan i sin helhet legges til grunn, mens retten kan se bort fra så å si alt ektemannen har kommet med i retten, mener aktor.

Relevante artikler

 1. NORGE

  Janne Jemtlands ektemann dømt til fengsel i 18 år

 2. NORGE

  Aktor ber om 18 års fengsel for ektemannen til Janne Jemtland

 3. NORGE

  Aktor: Var det Janne Jemtland selv eller ektemannen som holdt i pistolen da hun ble skutt?

 4. NORGE

  Janne Jemtlands ektemann dømt til 17 års fengsel for drap, melder TV 2

 5. NORGE

  Sønnen til Janne Jemtland lå i sengen da han hørte smell drapsnatten

 6. NORGE

  Jemtlands ektemannen fjernet alle spor etter dødsskudd – nekter for drap