Norge

Frp-lokallag om bombeforsøket mot politihuset i Ski: «Vi er på vei til svenske tilstander»

Tinn Fremskrittsparti har lagt ut en Facebook-post om «svenske tilstander» etter at det ble klart at funnet ved politihuset i Ski, var en bombe.

Det var sprengstoff i pakken som kom til politiet på Ski onsdag, bekrefter politiet på en pressekonferanse torsdag ettermiddag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

  • Eirik Husøy
    Eirik Husøy
    Journalist

Men de mener at «svenske tilstander» ikke har noe med innvandring å gjøre.

På lokallaget til Tinn Frp sin Facebook-side kunne man bare minutter etter politiets pressekonferanse om bombefunnet i Ski, finne et innlegg med et bilde som sa «Ja til strengere straffer» og to hender lagt i håndjern.

«Vi er på vei til svenske tilstander», står det med en sint emoji etter påstanden.

Posten linker til NRKs sak om bombefunnet og et sitat av politimester Steven Hasseldal er hentet ut: «Dette var en skarp bombe, som hadde til hensikt å gjøre skade på mennesker. Vi anser dette som et angrep på politiet».

I skrivende stund ligger Facebook-posten fortsatt ute.

  • Politiet fikk skarp bombe i posten: – Vi anser dette som et angrep med stort skadepotensial

Slik var Facebook-posten til Tinn Frp, som ble lagt ut klokken 13.30 torsdag, en halvtime etter at pressekonferansen der politiet bekreftet at det var funnet en bombe, startet. Det er derimot foreløpig ingen mistenkte i saken. Foto: Skjermdump / Facebook / Tinn Frp

Ingen mistenkte

– Å? Nå er jeg ikke helt med, sier leder Gjermund Ingolfsland i Tinn Frp når Aftenposten spør om hva som var meningen bak innlegget.

Aftenposten forklarer så nærmere hva som sto i posten.

– Ja, riktig. Det har ikke jeg fått med meg. Da må jeg ta kontakt med vår Facebook-ansvarlige først, sier Ingolfsland.

Politiet har så langt ingen mistenkte etter bombefunnet onsdag. Trolig kan de derfor heller ikke uttale seg om etnisiteten på gjerningspersonen.

HRS: «Svenske tilstander» betyr mangel på kontroll på innvandring

«Svenske tilstander» har ingen offisiell definisjon, men begrepet har de siste årene blitt brukt til å beskrive «gettoer» i svenske forsteder, hvor befolkningen har en overvekt av personer med innvandrerbakgrunn.

Begrepet blir blant annet brukt av den brede gruppen av innvandringskritikere, fra innvandringsskeptikere både på venstresiden og høyresiden i norsk politikk, til rasister og nettroll.

Den innvandringskritiske organisasjonen Human Rights Service (HRS) har brukt begrepet over 750 ganger på sine nettsider, ifølge Google. Derfor sendte Aftenposten en henvendelse om å definere «svenske tilstander» til daglig leder Rita Karlsen.

«Mangel på kontroll med innvandringen og dens konsekvenser», svarer Karlsen kontant på tekstmelding til Aftenposten.

Tinn Frp: Ikke om innvandring

Det var Anita Amalie Foss i Tinn Frp som sto bak meldingen, men hun mener at «svenske tilstander» ikke har noe med innvandring å gjøre, men at det handler om flytting av grenser.

«Det har vært flere episoder med vold her i Norge i løpet av 2018. Bare det siste året har det vært flere hendelser i Sverige bl.a. politibil sprengt i Malmö, og både i Uppsala og Helsingborg har politistasjoner blitt utsatt for bombeeksplosjoner. Derfor skrev jeg svenske tilstander: og det menes med at man stadig flytter grenser for hva som er akseptabelt for ett trygt, fritt og demokratisk land», skriver hun i en e-post.

På tekstmelding fastholder hun at det ikke har noe med innvandring å gjøre.

– Så du mener at posten ikke handler om innvandring?

– Den er ikke om innvandring.

Foss sier at hennes definisjon av «svenske tilstander» er annerledes enn HRS.

– Uansett hvem som står bak, er det uakseptabelt, sier Foss om bomben.

Les mer om

  1. Innvandring
  2. Ski
  3. Tinn