Norge

Regjeringen vil gi etterretningstjenestens ansatte lov til å bryte norsk lov

I et nytt forslag for E-tjenesten ber regjeringen om straffefritak for lovbrudd som begås i tjenesten.

I regjeringens nye forslag åpnes det for at de som jobber for etterretningssjef Morten Haga Lunde skal kunne bryte norsk lov uten å straffes. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

 • NTB

Den norske militære etterretningen opererer for det meste i utlandet, blant annet med spionasje, og er den eneste delen av den norske staten som har lov til å bryte loven i andre land.

I forslaget for ny lov for E-tjenesten foreslår regjeringen at både ansatte og andre som er på oppdrag for tjenesten skal få straffrihet for lovbrudd som er begått under oppdraget også i Norge, skriver Klassekampen.

I høringsnotatet fra Forsvarsdepartementet kommer det frem at Etterretningstjenesten i dag allerede bryter norske lover, fordi mennesker på oppdrag for tjenesten «innimellom må gjøre ting som ville vært ulovlig dersom de ikke var på oppdrag». Departementet mener at det allerede i praksis er slik at E-tjenestens ansatte slipper straff, men ønsker det nedskrevet i loven slik at de som utfører «oppdrag fra myndighetene ikke skal frykte personlig straffeforfølgelse».

I høringsnotatet trekker departementet frem svart betaling av kilder og smugling av «større kontantbeløp ut av landet» som tillatte lovbrudd.

Les mer om

 1. Forsvaret
 2. Overvåking
 3. E-tjenesten
 4. Forsvarsdepartementet

Relevante artikler

 1. NORGE

  Dramatisk oppgjør mellom Norges hemmelige tjenester: PST og E-tjenesten dypt uenige om ny overvåkingslov

 2. NORGE

  Det er dyrt å være Storebror. Så mye koster det å overvåke din e-post og mobil.

 3. NORGE

  Fra nyttår blir dataene dine lagret. Milliardprosjektet er «for hemmelig» til at det ble kvalitetssikret på vanlig måte.

 4. NORGE

  Fagekspertene anbefalte å droppe karantene for hele Norden. En snau måned senere har regjeringen ennå ikke lyttet.

 5. NORGE

  Her jobber Norges viktigste spionjegere. Spionjakten kan være over dersom de forelsker seg i en person som ikke er etnisk norsk.

 6. KRONIKK

  Den samme feilen må ikke skje på ny. Slik skal vi følge opp EØS-saken.