Norge

Skjulte kjæresten for politiet

Da politiet banket på døren, gjemte danseren (37) seg i kjærestens klesskap.

afp000759012-gKPkPTEItP.jpg Signe Dons

 • Inge D. Hanssen
  rettskommentator

Kjæresten (30) sa til politiet at hun ikke visste hvor danseren oppholdt seg. Han var i alle fall ikke i leiligheten hennes.

Politifolkenes magefølelse sa noe annet. På bordet sto det to tallerkener med halvspist middagsmat.

Men hvor var mannen?

Den ene politibetjenten fant ham til slutt inne på et rom i leiligheten som kvinnen leide ut. Politimannen åpnet skapdøren, og mellom noen skjorter oppdaget han en tatovert overarm. 37-åringen ble umiddelbart påført mansjetter i form av håndjern.

Dette skjedde om kvelden fredag 31. mai i fjor. Politiet mistenkte danseren for voldtekt to dager tidligere. Derfor hastet det med å pågripe ham for å sikre bevis.

Allerede i april i fjor ble han i tingretten dømt for voldtekt av to kvinner. Nå hadde altså politiet fått los på ham i en ny sak – etterforskningen munnet senere ut i en tiltale for voldtekt av ni kvinner. Saken skal behandles av retten senere denne måneden.

Motarbeidet politiet.

I Oslo tingrett mandag var det imidlertid ikke danseren som hadde hovedrollen, men hans 30 år gamle kjæreste. Statsadvokaten mener at hennes opptreden maikvelden i fjor kvalifiserer til tiltale for å ha motarbeidet politiets etterforskning ved at hun holdt kjæresten skjult for politiet.

Påtalemyndigheten har børstet støv av straffelovens paragraf 132, og den er mildt sagt lite benyttet. I 2008 behandlet riktignok Høyesterett en sak hvor denne paragrafen ble drøftet – men det var første gang på mer enn 50 år. De to foregående avgjørelsene i Høyesterett er fra etterkrigstiden. Begge sakene gjaldt tidligere medlemmer av Nasjonal Samling som hjalp meningsfeller med å rømme fra fengsel.

Det er altså ingen stor rettspraksis Oslo tingrett kan lene seg mot i denne saken. Bevismessig er det heller ingen enkel affære.

Hvem kom på besøk?

Et helt sentralt spørsmål er om den 30 år gamle kvinnen forsto at det var politiet som dukket opp på leting etter kjæresten. Politifolkene hevder at de hadde tjenestebeviset rundt halsen – hun måtte derfor forstå at det var politiet som kom.

Kvinnen på sin side hevder at hun aldri som noen politi-ID, og de to sivilkledde karene fortalte heller ikke at de kom fra ordensmakten. Det er en forklaring danseren støtter. Fra skapet sitt hørte han aldri at de sa at de var fra politiet.

Paret trodde de hadde fått helt andre på besøk. Et høyreekstremistisk nettsted hadde nemlig lagt ut voldtektsdommen med fullt navn og adresse på danseren. Det førte til trusler og ubehageligheter. Derfor ble de redde og nervøse begge to da det kom to mørkkledde mannfolk på døren sent om kvelden.

Senere skulle det vise seg at frykten var reell. Etter at danseren igjen ble varetektsfengslet, ble han banket opp av to medinnsatte og endte på sykehus.

Aktor mener at kvinnen må dømmes til ubetinget fengsel i 60 dager. Forsvareren mener at det ikke er mulig å dømme henne fordi det hverken er objektivt eller subjektivt grunnlag for det.

I neste uke får vi vite hva tingretten mener om saken.

Relevante artikler

 1. NORGE

  Påtalemyndigheten mener Kopseng har voldtatt ytterligere to kvinner

 2. FOTBALL

  Molde-spiller tiltalt for sovevoldtekt

 3. NORGE

  Denne mannen ble identifisert ved hjelp av overvåkingsbilder. Nå er han dømt for voldtekt.

 4. NORGE

  Etter den brutale voldtekten på Grünerløkka forsvant han. Ti år senere står han endelig for retten.

 5. NORGE

  Tiltalt for Ellingsrud-drapet kjent skyldig

 6. NORGE

  Bandidos-topp løslatt etter ett døgn: - Han er sjokkert over pågripelsen