Norge

Vil vurdere å sikte Breivik for forbrytelser mot menneskeheten

Politiet vil vurdere å sikte Anders Behring Breivik (32) for forbrytelser mot menneskeheten, med en strafferamme på 30 års fengsel.

 • Tor Arne Andreassen
  Tor Arne Andreassen
  Journalist i utenriksredaksjonen

Samleside:

Les også

Alt om tragedien

Les også

Nordmenn provosert av Fox News' terrordekning

Les også

Verden sørget med Norge

Politiet vil etter hvert vurdere terrorhandlingene Breivik har erkjent opp mot en ny paragraf, straffelovens paragraf 102, som ble innført i 2008.

Den omhandler forbrytelser mot menneskeheten, herunder forfølgelse av en gruppe basert på politisk grunnlag, og har en strafferamme på 30 års fengsel.

Paragrafen sorterer innunder kapittelet for blant annet folkemord.

Breivik ble nektet å stille i uniform under fengslingsmøtet mandag, fordi det ville virke «unødvendig forstyrrende, provoserende og krenkende».

Politiadvokat Christian Hatlo opplyser til Aftenposten at dette kun er en mulighet på dette stadiet, og ikke noe man har gått nærmere inn på så langt. Breivik er foreløpig siktet etter terrorparagrafen i straffeloven.

Forklaringsbehov

Breivik har i avhør fortalt at han regner med å bli sittende fengslet resten av livet. Ifølge Hatlo fremsto Breivik som rolig under mandagens fengslingsmøte.

— Han hadde et stort behov for å forklare hvorfor han hadde gjort det han hadde gjort. Det fikk han til en viss grad anledning til, men da han begynte å lese opp fra det såkalte manifestet sitt, og det begynte å ta lang tid, ble han avbrutt av dommeren, sier Hatlo.

— Sidene handlet vesentlig om hans ideologi. En del av ham virker litt intelligent, handlingen virker motsatt, sier politiadvokaten.

Breivik ønsket opprinnelig at fengslingsmøtet skulle gå for åpne dører, og han ville helst stille i sin såkalte tempelridderuniform i retten.

Dommeren avgjorde imidlertid at hverken presse eller publikum fikk slippe inn i rettssalen. Også uniform ble avvist.

— En slik fremstilling vil, hensett til sakens svært alvorlige karakter, stride mot alles verdighet og virke unødvendig forstyrrende, provoserende og krenkende, etter domstolslovens paragraf 132, heter det i kjennelsen fra dommer Kim Heger i Oslo tingrett.

Trodde han skulle bli skutt

Ifølge forsvareren Geir Lippestad trodde Breivik at han

Les også

- Breivik trodde han skulle bli skutt på vei til retten

på vei til Oslo tingrett mandag. Det var da også

Les også

Lynsjestemning ved Oslo tingrett

da den varetektsfengslede ankom til fengslingmøtet.

— Han har en annen oppfatning av hvordan det er å sitte i fengsel, enn det som er virkeligheten, så han opplever ting veldig annerledes enn det vi vanlige ville gjort, for å si det sånn, sier Lippestad til NRK.

Blant annet har Breivik en forestilling om at tortur er vanlig i norske fengsler, ifølge advokaten.

Psyken granskes

Breivik ble dømt til åtte ukers varetektsfengsling med brev-, besøks- og medieforbud. Fire av disse ukene vil være i full isolasjon.

I kjennelsen sier tingrettsdommer Kim Heger blant annet:

«Retten forstår det slik at han gjort dette fordi han mener at han sitat: "For å redde Norge og Vesteuropa fra kulturmarxisme og muslimsk overtakelse".

32-åringens mentale tilstand skal granskes, slik det er vanlig å gjøre i drapssaker i Norge.

Dersom Breivik i en rettssak skulle bli funnet skyldig, men erklært strafferettslig utilregnelig, vil han bli dømt til tvungent psykisk helsevern.

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Ny rettsrunde for Navalnyj – anklages for ærekrenkelse

 2. NORGE
  Publisert:

  Politimann siktet for misbruk av stilling

 3. NORGE
  Publisert:

  Ifølge PST møtte den spionsiktede nordmannen en russisk etterretningsoffiser

 4. KOMMENTAR
  Publisert:

  Isolasjon fra medfanger viktigst | Per Anders Madsen

 5. NORGE
  Publisert:

  Nytt avhør for terrorsiktet 17-åring lørdag

 6. NORGE
  Publisert:

  Terrorsiktet 17-åring fengslet i to nye uker