Norge

Storskog: Ikke kommet én eneste asylsøker siden november

Det kom opp mot 200 asylsøkere daglig til Finnmark. Siden november har det ikke kommet noen.

Før jul ble over 300 asylsøkere hentet tilbake til Storskog. Der fikk de utdelt sykkel og ble sendt tilbake til Russland.
  • Thomas Olsen
    Journalist

Torsdag kunngjorde Østfinnmark politidistrikt at man ikke lenger skal sende returnerte asylsøkere over grensen med sykkel, og at russiske myndigheter har akseptert folk sendes i buss.

Politiet har fått bussavtale:

Les også

Russland godtar retur av asylsøkere i busser

tab5d491-Csc9qWMt0y.jpg

I forrige uke fikk alle politidistriktene i landet en henvendelse fra Politidirektoratet om å samle inn hittesykler til personer som skal returneres, fordi man trenger sykler å sende returnerte asylsøkere tilbake over grensen til Russland.Onsdag uttalte Ap-topp Helga Pedersen at sykkelreturene i vinterkulden var uverdige.

Effektfull grenseinstruks

Men norske myndigheters kalde håndtering av migranter på Storskog er blitt fanget opp. For etter at Justis— og beredskapsdepartementet ga instruks om at asylsøkere med opphold i Russland skal få avslag uten realitetsbehandling av asylsøknaden, har flyktningstrømmen stoppet helt.

Siden 30. november har det ikke kommet én eneste asylsøker til Norge over Storskog.

I oktober og november i fjor kom det opp mot 200 asylsøkere daglig over grensen fra Russland, og på det meste ble det registrert 1113 asylsøkere i løpet av én uke i starten av november.

5440 i 2015 – 0 i 2016

Men så ble det helt stille i desember.

— Det har heller ikke kommet noen asylsøkere over Storskog siden nyttår, opplyser leder for Politiets utlendingsenhet (PU) i Finnmark, Tor Espen Haga, til Aftenposten.

5440 asylsøkere kom syklende til Norge over Storskog-grensen i Finnmark i løpet av høsten. Sykler ble brukt fordi grenseavtalen mellom Norge og Russland fastslårat grensen ikke kan krysses til fots.Les hvordan kaoset i Kirkenes tok på:

Les også

Frykter at UDI-ansatte skal bryte sammen etter å ha jobbet 30.000 timer overtid.

Alle med visumopphold i Russland skal sendes tilbake dit, varsler Politiets utlendingsenhet.

— Alle skal sendes tilbakeNorske myndigheter anser Russland som et trygt land, og målet er at asylsøkerne som strømmet til Norge via Russland, skal sendes tilbake.

Tilsammen 371 personer ble returnert til Russland via Storskog før årsskiftet.

— Alle som har et lovlig opphold i Russland vil bli returnert. Det er ikke like stor aktivitet nå etter jul og nyttår, men en av hovedoppgavene til PU er å returnere alle som oppholder seg ulovlig i landet. PU kommer til å hente alle som skal tvangsreturneres, sier Tor Espen Haga.

UDI airlines evakuerte Finnmark:

Les også

Asylsøkernes arktiske rute ender på UDIs charterfly

Ble aldri nektet å busse asylsøkere til Russland

— Har russerne nektet dere å sende returnerte asylsøkere i buss?

— Nei, russerne har aldri nektet oss å bruke buss. Vi har ikke brukt buss før, fordi vi ventet på svar på en henvendelse om dette fra politimesteren i Finnmark. Vi har nå fått tilbakemelding om at alle utenlandske borgere med lovlig opphold eller et gyldig visum til Russland kan returneres med buss.

Onsdag kveld var det nesten 30 minusgrader ved Storskog i Sør-Varanger i Finnmark.

- Ville dere sendt noen over med sykkel nå?

— De vi har returnert har kun trillet over grensen, og ut ifra det vi erfarer, er de er blitt kjørt videre fra grensen på russisk side.

Slapp å sykle langt

- Men Politiets utlendingsenhet ser gevinsten av at vi nå får til en returordning der man fraktes i buss over grensen. Det er den beste løsningen både for oss og de russiske grensemyndighetene, men spesielt for dem som skal returneres, svarer Haga, og legger til:

— Temperaturen har steget over 20 grader siden i går. I dag var det 1 minus, men det blåser ekstremt mye.

Da Norge ble tatt Schengen:

Les også

Storskog-trafikken var helt på grensen

— Er i asylberedskap

Men etter nyttår har det ikke lenger vært daglige returer fra norsk side.

- Hva gjør dere ved Kirkenes nå?

— PU har en beredskap om det skulle komme asylsøkere igjen. Vi har en foreløpig tilstedeværelse, sier Haga. Han ønsker ikke si noe om fremtidige returer eller andre operative planer det jobbes med i PU.

Hvorfor er oljeprisen rekordlav? Og hvorfor er ikke bensinen blitt billigere? Det spør vi i podkasten Aftenposten Verden. Du kan lytte til den i spilleren under eller påSoundCloud, iiTuneseller fra vårRSS-strøm.

Les mer om

  1. Migrantkrisen i Europa