Norge

Fosse med favorittstempel før Nordisk råds litteraturpris

Flere medier fremhever Jon Fosse (56) som storfavoritt foran utdelingen av Nordisk råds litteraturpris i Reykjavik tirsdag kveld.

 • Ntb

Fosse er nominert for sin trilogi «Andvake» (2007), «Olavs draumar» (2012) og «Kveldsvævd» (2014), som ble gitt ut som ett bind i fjor. Juryen kaller romantrilogien «et høydepunkt i nyere norsk romanlitteratur».

Fosse er Norges mest kjente nålevende dramatiker. Stykkene hans settes jevnlig opp på teaterscener verden over.

NRKs litteraturanmelder Marta Norheim mener det ikke vil være overraskende om Fosse vinner, men at det heller ikke vil være overraskende om han ikke vinner.

— Det er sterke kvaliteter i den trilogien han er nominert for, men samtidig er det flere andre gode kandidater, sier hun til NTB.

Bakgrunn: 5 sterke kandidater til Nordisk råds litteraturpris

Fire favoritter

Norheim trekker særlig fram islandske Jón Kalman Stefánssons roman «Fiskene har ingen føtter» og finske Hannu Raittilas «Terminaali».

— De er begge store romaner som går over flere generasjoner og som skildrer en historisk utvikling. Den ene på Island, med NATO-basen i Keflavik og det harde livet langs kysten. Den andre er en svært ambisiøs roman som tar for seg både 11. september-angrepene, terrorfrykt, den teknologiske utviklingen og unge jenter som lever store eventyr, sier Norheim, som også mener danske Helle Helle ligger i favorittsjiktet med romanen «Hvis det er».

Verdenskjent

Fosse var også nominert i 2001 for «Morgon og kveld», men prisen gikk den gangen til Jan Kjærstad. Fosse har tidligere uttalt at han kommer til å bli litt skuffet om han ikke får prisen i år.

Trilogien forteller historien om spelemannen Asle og kjæresten Alida, to utsatte mennesker på leting etter deres plass i verden.

Kristine Næss er den andre norske kandidaten til prisen med boken «Bare et menneske». Norheim tror ikke Næss vil nå helt opp i årets tildeling.

Næss blir imidlertid fremhevet som en av fem favoritter av Aftenpostens hovedanmelder Ingunn Økland, som kaller boken «et mektig flettverk av generasjoner og stilarter».

Ti nordmenn

Norheim mener Nordisk råds litteraturpris er særdeles viktig for nordiske forfattere.

— Du hører noen ganger at noen fra de største nordiske landene mener deres nasjonale pris er viktigere, men der tror jeg de tar feil. I en internasjonal sammenheng tror jeg den nordiske prisen legges mer merke til, sier hun.

Prisen er på 350.000 danske kroner og prisvinnerne offentliggjøres i Reykjavik tirsdag kveld klokka 20.30 norsk tid. Nordisk Råds filmpris, ungdomslitteraturpris, musikkpris og natur- og miljøpris deles ut samtidig.

To forfattere fra hvert av de nordiske land er nominert til den nordiske prisen, i tillegg til en forfatter fra henholdsvis Færøyene, Grønland, Åland og det samiske språkområdet.

I fjor gikk prisen til den finske forfatteren Kjell Westö. Totalt ti norske forfattere har fått prisen siden opprettelsen i 1962, inkludert Merethe Lindstrøm (2012), Per Petterson (2009), Lars Saabye Christensen (2002), Dag Solstad (1989), Herbjørg Wassmo (1987) og Tarjei Vesaas (1964).

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Bare 25.000 så showet i fjor - kritikere langer ut mot «latterlig dårlige» seertall

 2. KULTUR

  Dagsavisen avslører vinneren av Nordisk råds litteraturpris et halvt døgn før utdelingen

 3. KULTUR

  Den ukjente forfatteren Bjørn Esben Almaas er nominert til Nordisk råds litteraturpris for en bok som ikke matcher dette høye nivået.

 4. KOMMENTAR

  «Vigdis Hjorth har gode sjanser til å få Nordens gjeveste litteraturpris»

 5. KULTUR

  Vigdis Hjorth og Henrik Nor-Hansen nominert til Nordisk råds litteraturpris

 6. KULTUR

  Bjørn Esben Almaas og Matias Faldbakken nominert til Nordisk råds litteraturpris