Norge

Påskeegg på menyen

Vi spiser 70 prosent mer marsipan i påskeuken enn om sommeren og fem kvikklunsjer hver.

Påskeegg fulle av godteri er en av mange påsketradisjoner, og den er godt bevart skal vi tro leverandørene.
  • Nina Selbo Torset
    Nina Selbo Torset
    Journalist

Påskeegg fulle av godteri er en av mange påsketradisjoner, og den er godt bevart skal vi tro leverandørene.

Påskeharen serverer nemlig nordmenn over 20 millioner påskefigurer i marsipan og sjokolade og rundt 25 millioner Kvikk Lunsj i løpet av påsken.

For mange nordmenn hører søtsaker naturlig med når man koser seg i påsken, og påskeegget er et fast innslag for mange.

— Det er ikke noe i veien for å kose seg litt ekstra i påsken, men varier gjerne med en appelsin en gang i blant, sier ernæringsfysiolog Tove Drilen ved St. Olavs Hospital.

Populær tursjokolade

Freia og Nidar er de ledende leverandørene innen påskesegmentet i godterihyllene. Ingen av dem kan dokumentere at nordmenn spiser mer påskegodteri enn tidligere, men de har likevel store tall å vise til.

Til påske spiser nordmenn 23 millioner av Nidars påskefigurer i marsipan og sjokolade, hvor litt over fire millioner er gule påskekyllinger.

Det er ikke noe i veien for å kose seg litt ekstra i påsken, men varier gjerne med en appelsin en gang i blant. Tove Drilen, ernæringsfysiolog.

Nordmenn fortærer nesten like mange påskeegg med eller uten sjokolade og strø og nesten 850 kilometer med marsipanpølser og -stenger.

I tillegg spiser vi 50 millioner Kvikk Lunsj i året. Halvparten av disse selges rundt påsketider.

- Kvikk Lunsj handler om tur, og tur handler om påske. Hver nordmann spiser i ni Kvikk Lunsj i snitt, og tursjokoladen er like populær nå som den var ved lanseringen i 1938, sier Kristian Hvilen i Freia.

Hva er din favoritt i påskeegget? Gi din stemme øverst til høyre.

To påskeegg hver

paaskeegg-sjqfO_dkga.jpg

På grunn av den enorme etterspørselen har butikkhyllene tidligere år vært tomme for Freias lilla kartong med påskeegg. I fjor spiste hver nordmann to av disse påskeeggene.— Påsken er høytid for å dele. Kartongen med påskeegg er utstyrt med to skjeer og passer perfekt for to. Jeg anbefaler ingen å gomle i seg alle fire eggene alene, ler Drilen.

Nidars kommunikasjonsdirektør sier at salget av påskeprodukter holder seg stabilt.

— Fra vårt ståsted kan vi ikke si at det har økt, men det er klart at påsken har en effekt på salget vårt. I tillegg genererer disse produktene salg av andre godteriprodukter, sier Robert Rønning.

To tredjedeler spiser Nidars påskemarsipan hver påske, og 40 prosent av dem sier de ikke kan se for seg påsken uten.

Hvorfor legger påskeharen egg?

Påskeegget er en viktig tradisjon for mange. Men hvorfor er egget et påskesymbol, og hvorfor er det påskeharen som legger dem?

I eldre tider la ikke hønene egg i den mørke årstiden. Først når dagene ble lengre våknet høna og satte i gang. Dette falt ofte sammen med påsketiden. Etter hvert begynte man å gi egg som gaver, og påsketradisjonen ble født.

Myten om påskeharen kan stamme fra et dårlig tegnet lam. Dette kan forklare hvordan haren oppsto, men ikke eggleggingen.

Ingen er helt sikre på forbindelsen mellom haren og påsken. Ikke minst er det uklart hvorfor haren legger egg.

Det kristne symbolet for påsken er lammet. Myten om påskeharen kan stamme fra et dårlig tegnet lam. Dette kan forklare hvordan haren oppsto, men ikke eggleggingen.

På begynnelsen av 1700-tallet i Europa startet tradisjonen med at barna leter etter påskeegg i hagen. Noen tror derfor at påskeharen utviklet seg som en forklaring for barn i byen for hvor eggene kommer fra.

En tredje forklaring går tilbake til gresk mytologi. Her er haren opprinnelig en fugl, men gudinnen Ostara skapte den om til en hare slik at den kunne unnslippe en fryktelig jeger. Ostera er gudinnen som har gitt påsken sitt engelske navn «Easter». Fuglen var lykkelig i sitt nye liv som hare, men den savnet å legge egg. Derfor ga Ostara den evnen til å legge egg én gang i året, og alle eggene fikk forskjellige farger.

Hva mener du er opphavet til påskeharen, og hvorfor legger den egg? Del din teori i kommentarfeltet under.

Les også

  1. Været

  2. Moderat skredfare i palmehelgen

  3. Perfekt skiføre i påsken

  4. Flere vil reise på påskeferie i år

Til påske spiser nordmenn 23 millioner av Nidars påskefigurer i marsipan og sjokolade, hvor litt over fire millioner er gule påskekyllinger.
Kvikk Lunsj produseres på løpende bånd før påsken. Hver nordmann spiser ni tursjokolader i snitt.