Etter VG-gransking: Journalist ut i permisjon – sjefredaktøren blir sittende

VG-journalist Lars Joakim Skarvøy tar seks måneders permisjon med lønn. Styret i VG har full tillit til sjefredaktør Gard Steiro.

F.v. VGs sjefredaktør Gard Steiro og nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken på pressekonferansen onsdag kveld.

– Jeg mener jeg er den rette til å lede VG, sa Steiro på pressekonferansen onsdag kveld.

Der presenterte VG konklusjonene i den interne granskingen av redaksjonens arbeid før, under og etter publisering av saken om videoen av Trond Giske som danser med en ung kvinne på Bar Vulkan i Oslo.

Kvinnen er senere blitt intervjuet av TV 2 og bruker der fornavnet sitt, Sofie.

Mens sjefredaktør Steiro blir sittende, er journalist Skarvøy blitt enig med sin arbeidsgiver om at han skal ta seks måneders permisjon.

Det vil i løpet av denne tiden bli avgjort hvilken rolle Skarvøy skal ha når han kommer tilbake etter permisjonen.

– Jeg burde ikke presset henne

Skarvøy var ikke til stede under pressekonferansen klokken 20 onsdag, men ble intervjuet av Medier 24 og NRK kort tid før.

– Jeg burde ikke har presset henne (Sofie, red.anm.), jeg ivaretok henne ikke på en god måte. Det beklager jeg sterkt. Men jeg vet ikke hvorfor hun forteller en annen versjon nå, sier Skarvøy til NRK.

Skarvøy har avvist å snakke med Aftenposten.

Nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken under onsdagens pressekonferanse.

VG tok selvkritikk på pressekonferansen, men ifølge den interne evalueringen har Skarvøy ikke bevisst fabrikkert sitatet som Sofie ønsket at avisen ikke skulle bruke.

– Det er ord mot ord. Det er ikke gjort lydbåndopptak av intervjuet, sa nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken i VG. Det er hun som har ledet avisens interne gransking.

– Sofie er ingen profesjonell kilde, og i slike tilfeller gjelder et ekstra aktsomhetskrav. Vår vurdering er at VG har sviktet, sa nyhetsredaktør Håndlykken på pressekonferansen.

Beklagelsen kom for sent og dekket heller ikke opp alle svakheter i den opprinnelige artikkelen, mener nyhetsredaktøren.

– Vi finner imidlertid ikke grunnlag for at VGs reporter bevisst har fabrikkert et utsagn fra Sofies side, sa Håndlykken.

– Senest i går protesterte Sofie overfor dere, står det i rapporten. Da må dere kunne svare på dette: Stoler dere på henne, eller mener dere at hun lyver?

– Jeg stoler på Sofie. Jeg opplever at historien hennes knyttet til opplevelsen av VG er konsistent, svarer Håndlykken.

– Du snakker hele tiden om hvordan hun opplever VG. Det er ikke det vi snakker om. Det vi snakker om, er: Mener du at sitatet er feil, eller mener du at Skarvøys versjon er riktig, og at hun har trukket seg på noe hun allerede har sagt? Lyver hun eller lyver hun ikke?

– Nei, Sofie lyver ikke, men jeg opplever at det er en forskjell mellom det å ha sagt ord, og å mene at det gir et riktig bilde av det som skjedde.

– Jeg er den rette til å lede VG

– Jeg er takknemlig for den rapporten som nå foreligger og arbeidet som ligger bak den. Rapporten er grundig og gir etter min mening et dekkende bilde av prosessen, sa sjefredaktør Gard Steiro.

– Så er det noen som har spurt om jeg vil trekke meg som følge av denne saken. Det kommer jeg ikke til å gjøre, sa Steiro.

På direkte spørsmål om han er den rette til å lede VG, svarte Steiro:

– Jeg mener jeg er den rette til å lede VG.

Sjefredaktør Gard Steiro.
Les også

Dette er spørsmålene som VG-rapporten må svare på

Uroen har ført til spekulasjoner rundt fremtiden til VG-journalist Lars Joakim Skarvøy og sjefredaktør Gard Steiro.

Skarvøy er altså blitt enig med VG om å ta seks måneders permisjon. Steiro blir sittende, opplyser han på pressekonferansen.

– Jeg har styrets tillit, og jeg opplever at jeg har redaksjonens tillit, sier Steiro

Et sentralt spørsmål er hva som skjedde da Skarvøy møtte kvinnen i videoen. Hun ble sitert som en anonym kilde i VGs sak om bekymringsmeldingen, men sto senere frem i TV 2.

Hun mente hun var blitt feilsitert, og at hun hadde bedt både journalisten og sjefredaktør Steiro om å fjerne delen av sitatet som handlet om at «det ble litt mye».

Steiro har vedgått at det at kvinnen reagerte på hendelsen på Bar Vulkan, var et premiss for saken.

Les også

To begreper du må forstå i VG-saken

Uklart om Skarvøy kan fortsette som journalist

Samtidig er det åpent om VG-journalist Lars Joakim Skarvøy kan fortsette som journalist når han kommer tilbake på jobb. Det bekrefter nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken.

– Er det naturlig at han gjenopptar sitt arbeid som journalist?

– Det skal vi nå bruke de seks månedene på å avklare, sier Håndlykken.

– Så det er uklart pr. i dag hva han skal gjøre i VG om seks måneder?

– Det har vi ikke avklart, nei. Vi skal bruke de seks månedene på finne ut hvilken rolle han skal ha når han kommer tilbake.

– Det at Sofies ønske om ikke å medvirke i saken ikke ble tatt hensyn til av VGs journalist: Hvordan vil du karakterisere det?

– Det er en grov svikt i vår kildehåndtering. Hun er en ikke-profesjonell kilde og må håndteres deretter. Det er vårt ansvar å sikre at hun står inne for sitatet og at hun føler at gjengivelsen av det hun sier er riktig. Og det er det opplagt at Sofie ikke gjør.

Sjefredaktør Gard Steiro ønsker ikke å svare direkte på om det tidligere er kommet klager på Skarvøys kildehåndtering.

– Har dere fått klager på Skarvøy om lignende håndtering av kilder, Steiro?

– Ikke av denne karakter nei, utover en sak fra 2017 som allerede er offentlig kjent og omtalt.

– Så det er ikke andre klager på ham?

– Jeg kan ikke svare på det. Jeg kan heller ikke gå inn på slikt av personalhensyn.

F.v. VGs sjefredaktør Gard Steiro og nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken på pressekonferansen onsdag kveld.

Har tatt tid

VG begynte den interne granskningen av hva som hadde skjedd i saken allerede i slutten av februar, altså flere uker før TV 2s reportasje.

Styreleder og tidligere sjefredaktør i VG, Torry Pedersen, har tidligere uttalt til Medier24 at «VG må ha en nærmest kirurgisk gjennomgang av hva som gikk feil».


Aftenposten kommer tilbake med mer.