Antimuslimer møtt med tomater og tomflasker på Mortensrud

Organisasjonen Stopp islamiseringen av Norge (Sian) ble møtt med en skur av tomater, tomflasker og skjellsord da flere hundre motdemonstranter forsøkte å stoppe markeringen på Mortensrud i Oslo.

Sian-leder Lars Thorsen måtte ha politibeskyttelse for å holde appell.
  • Martin Hall Larsen
  • Thomas Olsen
    Journalist
  • Stein J Bjørge (foto)

Lørdag ettermiddag holder organisasjonen Stopp islamiseringen av Norge (Sian) en demonstrasjon på Mortensrud torg i bydelen Søndre Nordstrand i Oslo.

Den antimuslimske organisasjonen skriver på sin hjemmeside at Mortensrud er valgt ut fordi stedet «er et utstillingsvindu for import av feilkultur.»

Budskapet til Sian-leder Lars Thorsen ble derimot helt over overdøvet av motdemonstranter.

Politiet anslår at det møtte i underkant av 300 personer for å protestere mot markeringen lørdag. En håndfull Sian-sympatisører var også til stede.

Det startet fredelig - men ble en tøff dag for Sian-tilhengerne.
Flere hundre motdemonstranter hadde møtt frem på Mortensrud.
De var klare i sitt språk
Sinne bak poilitiets sperrer.

Måtte evakueres

Oslo politidistrikt sendte opp mot 20 politifolk med hjelmer og skjold til Mortensrud torg. Der var det satt ut stålgjerder og barrikader for å skille SIAN-medlemmer og motdemonstranter.

Folk buet, plystret, slo på trommer, viste fingeren, snudde ryggen og ropte i kor «gå hjem» under appellen til Sian. Det var umulig å høre hva Thorsen sa bak politiskjold foran senteret i bydelen.

I fjor holdt Sian demonstrasjon på Tøyen, et annet Oslo-område med en høy andel muslimske beboere. Der ble Sian fullstendig overkjørt at motdemonstranter som fylte opp hele torget.

Sian-leder Lars Thorsen ble pepret av tomater, egg og tomflasker på Mortensrud. Thorsen hadde et Go Pro-kamera på brystet under markeringen lørdag.
Politiet fikk merke et sinne mot Sians markering i form av høytflygende frukter . - Motdemonstranter har kastet diverse frukt/grønt mot den lovlige markeringen, beskriver politet det selv på twitter.
Politiet måtte til slutt evakuere Thorsen og Sian-tilhengerne i sikkerhet .

På Mortensrud ble stemningen så amper at politiet måtte evakuere Thorsen og Sian-tilhengerne.

– Det ble kastet gjenstander som gjorde at sikkerheten til de fremmøtte ble for farlig, sier operasjonsleder Tore Solberg i Oslo politidistrikt til VG.

Les også

Sian-markering overdøvet av motdemonstranter på Tøyen

Muslimske ledere ba folk ignorere markeringen

Sogneprest i Mortensrud kirke, Trond Løberg og Barbro Schmeling, prest i Bekkelaget og Ørmøy menighet møtte opp for å vise at de ikke ønsket Sians budskap i bydelen.

Bydelsutvalget har tidligere uttrykt bekymring for markeringen og planlagte motdemonstrasjoner, og politiet har delt ut løpesedler der står at «hverken kommunen eller politiet kan nekte noen å ytre seg, selv om det er grunn til å tro at de vil komme med hatefulle ytringer», ifølge NTB.

Flere moskeer og Islamsk Råd Norge har oppfordret sine medlemmer om å ikke møte opp på Mortensrud torg for å gi Sian oppmerksomhet.

– Vi kommer med denne oppfordringen for ikke å gi oppmerksomhet til en liten gruppe samfunnshatere, sier leder Abdirahman Diriye i Islamsk Råd Norge til Klassekampen.

Likevel var det flere hundre som møtte opp hadde møtt, blant annet sogneprest i Mortensrud kirke, Trond Løberg.

– Det som skal skje her i dag er ingenting vi ønsker å ha her i bydelen vår. Det tar vi sterk avstand fra, sier Løberg.
Han forteller at kirken og den lokale moskeen har et godt samarbeid som har gått over flere år.

– Vi vil vise hva vi mener og hva vi står for. At Sian kommer til Mortensrud, som på mange måter er et lite FN, og sprer slikt hat skaper uro. Det må vi stå opp mot, sier Trine Dønhaug, gruppeleder for Oslo SV og nestleder i Søndre Nordstrand SV.

Les også

Sian-leder pågrepet for å ha sprayet gutt i ansiktet

Korona-frykt

Umer Ali var en av få som hadde på seg ansiktsmaske på Mortensrud lørdag. Søndre Nordstrand var i begynnelsen av juni bydelen med flest nye koronasmittede i Oslo.

Bydelsutvalget uttrykte også bekymring for smittefare i forbindelse med markeringen. Søndre Nordstrand har nylig hatt et utbrudd av korona. I begynnelsen av juni kom fire av ti smittede i Oslo fra bydelen.

Oslo-politiet har opplyst at de ikke kan stoppe en politisk demonstrasjon med mindre helsemyndigheter har besluttet at den ikke kan gjennomføres. Det foreligger ingen slik beslutning om Sian-demonstrasjonen på Mortensrud, skriver Dagsavisen.

«Oslo politidistrikt har forståelse for, og deler et stykke på vei, de bekymringene bydelen har for dette arrangementet. Politiet har imidlertid ikke adgang til å nekte arrangementet på dette grunnlaget», skriver Oslos politimester Beate Gangås i sitt svar til bydelsutvalget på Søndre Nordstrand.

Rundt halvparten av de fremmøtte på motdemonstrasjonen bar smittemaske. En av dem er Umer Ali.

– Det kan komme en del mennesker her i dag, så jeg tenker det er greit å ta noen forholdsregler, sier han til Aftenposten.

– Du er blant dem med maske. Hva tenker du om det?

– Folk får gjøre som dem vil, svarer Ali.

Lagde alternativ markering

Melita Ringvold (midten) og andre beboere på Mortensrud lagde sin egen alternative motmarkering lørdag.

Rett bak Mortensrud torg hadde en gruppe ildsjeler fra lokalmiljøet satt i stand en alternativ markering.

– Vi ønsker å gi spesielt barn og unge et positivt alternativ med grill, spill og samhold, sier Mortensrud-beboer Melita Ringvold.
Etter at demonstrasjonen var over dro alle nedover og avsluttet ettermiddagen i den bakende solen.

Klare meninger til Sian fra motdemonstranter på Mortensrud torg.
Politiet trakk seg tilbake etter utført oppdrag.
Men dagens appeller hadde satt sine spor på Mortensrud torg