AUF-ere forteller om én drapsmann

Flere av AUF-erne som kom gjennom til politiet under skytingen på Utøya meldte om én gjerningsmann.

Desperate AUF-ere ringte nødtelefonen etter at skytingen på Utøya startet. Svært mange av dem kom ikke gjennom. Av dem som fikk snakke med politiet, var meldte flere om én gjerningsmann.

Eivind Rindal (23) ledet en gruppe AUF-ere i sikkerhet ved å ro båten "Reiulf" fra Utøya. Han ringte politiet to ganger. Klokken 17.36 fortalte han om skyting på øya, uten å gå inn på antallet gjerningsmenn. I tidsrommet 18.04–18.06 ga han politiet en detaljert beskrivelse av gjerningsmannen som hadde skutt mot dem i det de rodde "Reiulf" bort fra øya.

Pumpehuset

— Jeg tenkte at det var usannsynlig at bare én mann sto bak, men jeg hadde bare sett én gjerningsmann, og det var det jeg fortalte politiet om, sier Rindal.

— Jeg fortalte at jeg hadde sett én person som skjøt, men at jeg ikke kunne vite om det var flere gjerningsmenn, sier en 19-åring som ble skutt på Utøya. Han snakket på telefon med den ene av de to politifolkene som kom først til kaien på landsiden ved Utøya. Samtalen foregikk før 17.52, mens politifolkene satt i bilen fra Hønefoss.

Ole Martin Juul Slyngstadli gjemte seg i nærheten av pumpehuset på øya. Han hadde inntrykk av at det dreide seg om én gjerningsmann.

— Jeg hørte skudd fra rundt om på øya, men jeg hørte aldri en kollisjon av skudd, aldri skudd parallelt. I mine ører falt ett skudd om gangen. Dessuten så jeg bare én gjerningsmann, sier Juul Slyngstadli.

Rytme

Jorid Nordmeland (20) gjemte seg i Skolestua da terroren startet.

— Jeg hadde hele tiden en forståelse av én gjerningsmann fordi skuddene nærmest beveget seg i samme rytme. Men i den gruppen av ungdommer som var i Skolestua, var det andre som trodde det var to gjerningsmenn på øya fordi skuddene hadde to ulike lyder, sier hun.

Mens Arshad M. Ali gjemte seg i Kafébygningen prøvde han å tilkalle hjelp, men han kom ikke gjennom til nødsentralen.

— Jeg så bare én person, men der og da trodde jeg kanskje at det var flere, sier han.