- Hvilke lyspærer skal vi bruke?

Glødepæren er sluknet. Lyset tennes i sparepærer, halogenpærer og LED-dioder. Vi kan like gjerne lære oss dette med lumen.

Elektrikerne Petter Kolstad og Eivind Ramstad monterer lysekronen «Taraxacum» - det latinske navnet på løvetann - fra Flos. Den har 60 halogenpærer på 28 watt, og gir til sammen 20760 lumen. Den bør ha dimmer.
  • Edel Bakkemoen
Leselampen har integrerte LED-dioder med svært lang levetid.
Sparepæren er energi- og miljøvennlig, og lett å bruke, men gir kanskje ikke det vennligste lyset.
Halogenpæren finnes i mange varianter. Noen - eller alle - kan blir forbudt etter EUs gjennomgang neste høst.

— Det er ikke et problem at glødepæren er borte. Her går det mest av halogenpærer nå, og de er helt greie, beroliger Bente Lill Riste, innehaver av Majorstuen Elektriske AS i Oslo.

Men ikke alle er like enige. Forretninger som vesentlig selger dekorbelysning, opplever overgangen som enklere enn dem som også selger mye teknisk belysning - som spots, utelamper, baderomsbelysning og arbeidslamper. Der er utfordringen størst.

Fortvilte kunder

— Det kommer kunder med gråt i halsen. De vil se den lune glødetråden. Mange kvier seg for å skifte ut glødepæren, sier Berit Egge, daglig leder og konsulent hos Brødr. Kolstad Belysning i Bærum.

Les også

– Useriøse selger lyspærer som virker dårlig

Hun har brukt mye tid på å sette seg inn i nye produkter og deres bruksområder. Hun sier bransjen har fått ryddet opp i et kaotisk regelverk, og sortert ut dårlige produkter. — Ditt beste råd til forbrukerne?

— Glem dette med watt! Det har vært en misvisende måling av lysstyrken helt siden elektrisiteten kom, men wattstyrken står fremdeles på pakken. Lumen (lm) er målebetegnelsen for lysstyrken ved lyskilden. Enten må man lære seg dette med lumen, eller finne kyndig hjelp i en faghandel. Det finnes mange typer pærer med ulik kvalitet, og det er for eksempel ikke helt riktig å si at alle sparepærer har en wattstyrke som tilsvarer 1/5 av glødepærens.

Best for farger

- Kan man bruke omregningstabeller?

— Når det gjelder sparepærer og halogen, ja. Noen leverandører av LED har utgitt tabeller for sine produkter, men de kan ikke brukes generelt. 1 watt LED kan nemlig gi forskjellig lysmengde avhengig av kvalitet.

- Hvilken pæretype gjengir fargene best?

Les også

Butikker tømmes for glødelamper

— Halogen har 99 prosent riktig fargegjengivelse, selv om den kan virke kald. Den gjengir faktisk fargen på veggen korrekt, og man skal derfor være oppmerksom når man velger malingsfarge. Halogen gir veldig godt lys, og egner seg spesielt godt på kjøkken og over arbeidsbenker, og til å lyse opp vegger og bilder. Hvis man er redd for at malerier skal blekne, er det trygt å bruke LED, for det blekner ikke farger, sier Berit Egge. - Hvilke pæretyper er ellers best til hvilken bruk?

— Til utebelysning er det utmerket å bruke LED, for der gjør det ingenting om lyset er litt kaldere, og man slipper å skifte pære ofte. Utelamper er jo sjelden lett tilgjengelige. Det er dessuten mest praktisk å bruke LED i innelamper som er vanskelige å nå. I garasjer, boder, vaskerom er det greit med LED. Leselamper med integrerte LED-dioder som gir konsentrert lys er smarte til sengebruk. LED blir fint å bruke overalt etter hvert som det kommer dioder med varmere lys, sier belysningskonsulenten.

Følg Aftenposten Bolig på Facebook.

Kvalitetspærer

- Hvorfor koster pærene mye mer i faghandel enn i billigkjeder?

— Vi får mange spørsmål om dette. Svaret er at faghandelen som regel fører pærer som gjengir farger bedre, og har lengre levetid. Det er mange merker og produkter å velge blant. Det er lønnsomt å kjøpe kvalitetspærer; det er ikke slik at prisen kommer ut på ett i det lange løp, sier Berit Egge.

- Hva med gamle lamper, kan de fortsatt brukes?

— Ja. Det er vanlig med E-27 og E-14 sokkel på de fleste lamper, og det lages LED-pærer som kan passe til dem. LED-pærer er foreløpig ikke alltid bra nok på fargegjengivelse. Ikke kjøp de billigste, for de gir grelt lys, og det er derfor folk liker dem så dårlig.

Det kommer antagelig en ny LED-variant fra Philips som gir varmere lys når det dempes - ikke bare mindre og like hvitt lys.

Den egner seg bedre til stemningslys.

Det finnes en stor halogenpære på 230 volt som allerede har den teknologien, men den passer ikke i alle innsatser.

Det finnes også noe som kalles retropære; den ser ut som en matt glødepære, med halogenpære inni, sier Berit Egge.

«Dimmefest»

Hun demonstrerer en annen valgmulighet ved å skru ut en glødepære og sette en LED-pære av varianten «Dim Tone» - som skal gi varmere lys når man dimmer den - i en ny «Berg»-lampe - en eldre, norsk modell som ble relansert for noen år siden.

Det virker som det skal, men kanskje må man bytte dimmer på en annen type lampe, fordi de gamle dimmerne ofte starter på for høy wattstyrke.

— Når det gjelder lysekroner med vridde pærer, er det laget både spare- og LED-pærer spesielt til dem. Det er imidlertid mange som ikke liker dem, fordi lampen får et litt annet uttrykk. Det blir mer stemningsfullt hvis det kommer LED-pærer som kan dimmes til et varmere lys, sier Berit Egge.

Halogen neste ut?

- Kommer det stadig nye pæretyper?

— Ja, både nye og forbedrede. Philips satser for eksempel på å forbedre dem som er lansert, og ikke utvikle flere nye med det første. Neste høst skal EU ta stilling til om halogenpærer også skal forbys. I så fall skal det skje en utfasing mot 2016, og da blir det trolig laget erstatningspærer i LED. Det tok litt tid før det kom gode erstatninger for glødepæren på LED i første omgang.

- Kan det være like greit å kjøpe nye lamper med fastmonterte LED-dioder?

— Ja, det kan være meget praktisk. Det kommer stadig mer av slike produkter, og det finnes blant annet fine vegg- og leselamper med LED-belysning. Det er særlig lurt å ha på barneværelser og over sengen, for disse lampene blir ikke så varme at man kan brenne seg. Integrerte pærer gir dessuten mulighet for et helt annet lampedesign.

- Din egen favoritt?

— Nå er det tid for LED, sier Berit Egge.

En LED-pære er en glasspære som inneholder LED-dioder. Den har lang levetid og er fremtidsrettet.