18-åringen føler seg sviktet av Frp

18-åringen sier han fikk beskjed om å holde munn da han varslet Frp-ledelsen om overgrep fra Trond Birkedal. - Jeg synes det er forkastelig at de ikke gjør noe når en mindreårig kommer til dem og forteller om et overgrep, sier han.

Trond Birkedal møter i dag i Stavanger tingrett. Han har erklært seg delvis skyldig i tiltalen.

I dag møterTrond Birkedal i Stavanger tingrett tiltalt for blant annet seksuell omgang ogseksuell handling med barn under 16 år, samt for å ha lurt seks gutter ialderen 15 til 17 år til å utvise seksuelt krenkende eller annen uanstendigatferd foran webkamera og i flere tilfeller ta bilder eller film av dette.

Da retten varsatt, erklærte han seg delvis skyldig i tiltalen.

Birkedal harlangt på vei innrømmet faktiske forhold, men hele tiden benektet punktet somgjelder seksuell omgang med barn under 16 år.

Følg rettsaken live her.

Nekter for seksuell omgang

På det mestalvorlige punktet i tiltalen, seksuell omgang med en 15år gammel gutt på et hotellrom i Oslo og seksuell handling mot en annen 15-åring i Sandefjor i 2008, nekter Birkedal straffskyld.

Rettsaken mot Trond Birkedal startet i dag i Stavanger Tingrett. Her er aktor Karsten Monsen fra Rogaland politidistrikt og bistandsadvokat Hege Salomon sammen med Martin Andersen som først meldte Birkedal til politiet.

31-åringen erkjenner imidlertid å ha filmet flere unge gutter mens de badet ellerdusjet hjemme hos ham, og for å ha forledet flere mindreårige gutter til å kleav seg foran webkamera ved å utgi seg for å være ei jente i slutten avtenårene, på nettet.

— Dårlig gjort

Første vitne i Stavanger tingrett er den 15 år gamle gutten,som i dag er blitt 18 år. Han hevder at Birkedal hadde seksuell omgang med hampå Hotel Royal Christiania i Oslo en gang i siste halvdel av juli 2008.

Birkedal varpå den tiden formann i FpU og gutten var med på FpUssommerleir.

Birkedal ertiltalt for å ha hatt seksuell omgang, gjensidig onani og oralsex med gutten.

I retten sier 18-åringen at han synes det er "dårlig gjort" avBirkedal ikke å innrømme at det skjedde noe på et hotellrommet.

Mannensier at han traff Birkedal første gang på et fylkesårsmøte i 2006, og at dehadde jevnlig kontakt etter det.

— Vi haddekontakt på diverse nettsamfunn og chatteprogrammer. Også telefonsamtaler.Samtalene kunne vare i flere timer. Vi snakket om hverdagslige ting.

— Tenkte du påat han var mye eldre enn deg? spør aktor Karsten Monsen.

- Nei, det varveldig stort at han ville snakke med meg.

Fikk beskjed om å holdt tett

På ensommerleir i 2009 fortalte han to venninner fra Fpu om det som skal ha skjeddsommeren året før. Den ene venninnen fortalte at Birkedal alltid fulgte fullegutter til hyttene sine på sommerleirene.

De blebesluttet å si ifra til ledelsen i FpU om det angivelige overgrepet fraBirkedal.

Etter detskjedde det ingenting.

- Jeg fikkhøre at partiledelsen hadde snakket med ham og jeg fikk beskjed om å holde tettom dette, sier 18-åringen.

18-åringen føler seg sviktet av Frp-ledelsen.

- Jegsynes det er forkastelig at de ikke gjør noe når en mindreårig kommer til demog forteller om et overgrep, sier han fra vitneboksen.

Tok kontakt etter avisoppslag

18-åringen forteller at han tok kontakt med politiet da han så i Dagbladet at en politiker var mistenkt for snikfilming. Da han hørte at det var en fra Stavanger, trodde han det var Birkedal.

Han leste et intervju med en annen fornærmet, og tok så kontakt med politiet for å fortelle om seg selv og hva han mener seg utsatt for.

Bistandsadvokat Hege Salomonsen spør 18-åringen hvorfor han ikke anmeldteovergrepet tidligere.

- Det var jo organisasjonen, partiet. Man skulle ikkesvikte dem. Hvis jeg hadde gått til politiet, ville jeg blitt utstøtt, og ingenville trodd meg, svarer han.

Det er ikke samsvar i forklaringene til Birkedal og gutten som har anmeldt ham for seksuell omgang i 2008.

- Begge har forklart at de overnattet sammen på det samme hotellrommet, men ellers er det ikke samsvar i forklaringene. Det retten må legge vekt på når det gjelder dette punktet, er deres troverdighet, sier aktor, politiinspektør Karsten Monsen.

- Trond ba meg alltid om å bade eller dusje

En annen av de i alt fornærmede, en 21 år gammel mann, forteller fra vitneboksen at han sendte bilder og poserte naken foran webkamera på oppfordring fra det hantrodde var en kvinne i 20-års alderen.

Han forteller at han var 15 år gammel da han kom i kontakt med med kvinnen på nettet.

Først i fjor, da Birkedal-saken sprakk, fikk han vite at kvinnen egentlig var Trond Birkedal.

Martin Andersen, 20-åringen som først meldte fra til politetom at han mistenkte Birkedal for å smugfilme i dusjen forteller under sitt vitneprov at han ble skeptisk til Birkedal siden han hele tiden oppfordret Andersen til å ta en dusj eller et bad.

- Jeg hadde en mistanke om at noe var galt, intuisjonenmin sa det. Trond ba meg alltid om å bade eller dusje. Denne helgen hadde jegbestemt meg for å finne ut av det. Jeg lette etter kamera i taket på badet, sier han.

Andersen forklarer at Birkedal har gitt ham massasje ved flere anledninger. Første gang var på en leir sommeren 2007, da Andersen var 15 år gammel. Andersen slet på dette tidspunktet med ryggproblemer, og Birkedal tilbød seg å massere ham og ba ham etterhvert om å ta av klærne.

— Det føltes som om han testet grensene mine. Det var veldig vanskelig å si nei til Trond. Han var jo ei stjerne, sier Andersen i sin forklaring.

16 vitner

Det er satt avtre dager til saken. Bjørn EnoksenRistesund som skal være dommer i saken, har aktoratet stevnet 16 vitner.

Blant vitneneer Frps tidligere generalsekretær Geir A. Moe.

— Geir Mo stårpå min bevisoppgave, men ikke Siv Jensen, sier politiadvokat Karsten Monsen iRogaland politidistrikt til Stavanger Aftenblad.

Bistandsadvokat Hege Salomonsen har stevnet to vitner, en lærer og en psykolog. Hun varslet i sitt innledningsforedrag at hun ville legge ned erstatningskrav på vegne av de to fornærmede under de alvorligste punktene.

Birkedal blepågrepet 21. mars i fjor, anmeldt for snikfilming av unge gutter som dusjethjemme hos ham. Etter dette trakk 31-åringen seg fra alle verv iFremskrittspartiet.