Philip Manshaus tiltalt for drap og terrorhandling

Riksadvokaten har gitt grønt lys for at det kan tas ut tiltale mot Philip Manshaus.

Advokat Audun Beckstrøm (til venstre) sammen med Philip Manshaus da Manshaus ble fremstilt for forlenget varetekt i januar. Nå er han tiltalt. Saken kommer opp i Asker og Bærum tingrett i mai.

Manshaus ble i sommer siktet for terror og drapet på sin stesøster, Johanne Zhangjia Ihle-Hansen (17). Han har fra dag én erkjent de faktiske forholdene, men har hele tiden nektet straffskyld.

Nå har Oslo statsadvokatembeter tatt ut tiltale mot 22-åringen. Philip Manshaus er tiltalt for drap og terrorhandling.

Drapet og angrepet mot Al-Noor Islamic Centre i Bærum fant sted i august. Rettssaken er planlagt i Asker og Bærum tingrett fra 7. mai. Det er satt av 14 dager til saken.

Angrepet i Al-Noor Islamic Centre i Bærum skjedde 10. august i fjor. To eldre menn klarte å overmanne Manshaus som ble holdt nede til politiet kom.

Tiltalen gjelder overtredelse av straffelovens paragraf 275, for drapet på Johanne Zhangjia Ihle-Hansen.

Manshaus må i retten også svare for overtredelse av straffelovens paragraf 131 første ledd, jf. annet ledd bokstav b. Dette for å ha begått en terrorhandling ved drapsforsøk i Al-Noor Islamic Centre.

Det er tatt forbehold i tiltalen om å nedlegge påstand om forvaring. De tre sakkyndige som har observert Philip Manshaus, har i vinter konkludert med at 22-åringen var tilregnelig da han utførte drapet og terrorhandlingen han nå er tiltalt for.

Les også

Manshaus forklarte seg om motiv i retten for første gang. Fengslet for fire nye uker.

Tiltale: Skulle drepe så mange muslimer som mulig

Ifølge tiltalen tok han seg inn i Al-Noor Islamic Centre bevæpnet med en jaktrifle og et haglgevær med det formål å drepe så mange muslimer som mulig.

Han skjøt seg inn i moskeen ved å avfyre fire skudd med riflen mot en glassdør og gikk deretter inn i bønnerommet, hvor han rettet våpenet mot Muhammad Rafiq, Mohammad Javed Iqbal og en annen person. Før han rakk å
løsne skudd, ble han angrepet av Rafiq og etter hvert overmannet. I basketaket avfyrte han to skudd med haglgeværet uten å treffe noen av de tilstedeværende.

Tiltalen forteller også at han skal ha drept søsteren med flere skudd. Politiet har tidligere sagt at stesøsteren ble drept fordi hun hadde asiatisk opphav.

Les også

Hederspris til menn som overmannet terrorsiktede Philip Manshaus

Nekter straffskyld

Advokat Audun Beckstrøm er en av Manshaus’ to forsvarere. Han sier til Aftenposten at Manshaus fremdeles erkjenner de faktiske forholdene, men ikke straffskyld.

– Hvorfor nekter han for straffskyld?

– Det har han forklart seg om i rettsmøter tidligere. Jeg vil ikke gå inn på det, svarer Beckstrøm.

Han viser blant annet til rettsmøtet der pressen for første gang fikk være til stede. Der leste Manshaus fra flere håndskrevne ark. Der langet han ut mot «systemet» som hadde tillatt en samfunnsutvikling med «flerkulturalisme».

Han sa også at han mener flere må ty til vold dersom «systemet eller de ikke-europeiske utlendingene ikke gir slipp på sin makt frivillig».

Unni Fries, som er den andre forsvareren til 22-åringen, har tidligere sagt at Manshaus mener det var en form for nødrettshandlinger.

– Han risikerer forvaringsstraff. Hva sier du til det?

– Jeg har ikke noen ytterligere kommentarer til det nå. Vi skal gå igjennom tiltalen først, sier Beckstrøm.