Norge

Hagen-familiens bistandsadvokat bekrefter kontakt med motpart

Familiens advokat bekrefter at motparten tok kontakt med familien 8. juli. – Familien har forsterket håp om at Anne-Elisabeth Hagen lever, sier bistandsadvokat Svein Holden.

Hagen-familiens bistandsadvokat Svein Holden bekrefter at familien har hatt kontakt med de angivelige kidnapperne etter 8. juli. Foto: Siri Øverland Eriksen

 • Harald Stolt-Nielsen
  Journalist

– Mandag 8. juli tok motparten kontakt på nytt. Denne kontakten omhandler flere forhold, sier Hagen-familiens bistandsadvokat Svein Holden på en pressekonferanse tirsdag formiddag.

– For det første oppfatter vi henvendelsen som et klart og tydelig svar på budskapet vi formidlet til motparten i slutten av mai. For det andre sies det klart at Anne-Elisabeth Hagen lever, men vi har ikke mottatt bevis for at det er riktig, sier han.

Holden bekrefter at det har vært tydelig kommunikasjon mellom familien og de antatte kidnapperne etter 8. juli. Henvendelsen kom direkte til familien.

– Fra mitt ståsted er det utelukket at dette kan være snakk om andre personer enn de som står bak bortføringen. Om det fysisk sett er samme person eller om de som utførte handlingen har medhjelpere kan man ikke være sikker på. Men at det er en klar forbindelse mellom de familien nå har vært i kontakt med, og de som utførte handlingen er det ingen tvil om, sier Holden.

– Neste utspill ligger nå hos motparten, og familien forventer fremdrift slik at Anne-Elisabeth Hagen kan komme tilbake til sin familie, fortsetter Holden.

Ifølge bistandsadvokaten inneholder kommunikasjonen informasjon som bare de som har bortført kvinnen, kan ha.

Ifølge Holden har de angivelige kidnapperne sagt klart og tydelig at Anne-Elisabeth Hagen er i live. – Det er klart det gir et forsterket håp, sier han. Foto: Siri Øverland Eriksen

Kommuniserer med motpart på norsk

På spørsmål om kommunikasjonen med de antatte kidnapperne har foregått på norsk eller engelsk, svarer Holden:

– Du legger kanskje merke til at jeg snakker norsk. Og det besvarer spørsmålet ditt.

Holden understreker at man ikke dermed kan konkludere med at gjerningspersonene er norske eller at de befinner seg i Norge.

På tidligere pressekonferanser har Holden fremført budskapet sitt på både norsk og engelsk.

Holden gjentar at det ennå ikke har fremkommet livsbevis. Familien forhandler selv med familien, forteller han, men han vil ikke si noe om hvem i familien som står for forhandlingene. Familien baserer sin optimisme på beskjeden om at Hagen skal være i live.

– Når det sies til oss at hun er i live, er det klart at det gir et forsterket håp, sier Holden.

Ingen informasjon om løsepenger

Både Hagen-familiens bistandsadvokat og Øst politidistrikt orienterer tirsdag om den siste tidens utvikling i forsvinningssaken på Lørenskog.

VG skrev i forrige uke at den angivelige motparten skal ha tatt kontakt med Hagens familie i juli. Flere uavhengige kilder opplyser til avisen at Tom Hagen skal ha betalt over ti millioner kroner for å få bevis på at kona lever, men at familien ikke har fått livsbevis. På dagens pressekonferanse ville Holden hverken bekrefte eller avkrefte om familien har betalt løsepenger til de antatte kidnapperne.

26. juni, nesten åtte måneder etter at Anne-Elisabeth Hagen ble meldt savnet, fortalte etterforskningsleder Tommy Brøske fra Øst politidistrikt at politiets hovedhypotese er endret. Den er nå at Hagen er blitt drept, og at saken kan dreie seg om et drap fordekt som en forsvinning. Politiet vil kommentere de nyeste opplysningene på en egen pressekonferanse tirsdag klokken 14.00.

Holden sier at han ikke er opptatt av hypoteser, men påpeker at familien nå har styrket tiltro til at Anne-Elisabeth Hagen lever. Han forteller at familien har opplevd disse ni månedene som «den reneste terror». Han bekrefter at plattformen det nå kommuniseres på er egnet for å kommunisere livsbevis.

Bistandsadvokatene understreker flere ganger at familien har sterk tillit til politiets etterforskning. Han sier at familien ikke har følt behov for å engasjere privat etterforskning.

– Familien har jevnlige møter med politiet hvor de redegjør for etterforskningen. Jeg vil påstå at dette gjøres på en svært god og tillitvekkende måte.

På spørsmål om hvorvidt politiet har forhandlet på vegne av familien svarer Holden avvisende.

– Politiet vil aldri kunne forhandle i en slik sak. Det vil alltid være familien som forhandler. Men politiet har en rekke rådgivende posisjoner overfor familien i en slik situasjon, sier han.

Anne-Elisabeth Hagen og hennes ektemann Tom Hagen. Ifølge VG skal han ha betalt over ti millioner kroner for å få bevis på at kona lever. Foto: Politiet / NTB scanpix

Les også

Anne-Elisabeth Hagen har vært savnet i over ni måneder. Dette har skjedd i forsvinningssaken så langt.

Savnet i over ni måneder

Det nærmer seg 300 dager siden Anne-Elisabeth Hagen forsvant fra hjemmet sitt på Fjellhamar i Lørenskog kommune onsdag 31. oktober i fjor. I nesten åtte måneder var sakens hovedhypotese at Hagen var bortført med økonomisk motiv som vinning.

Etterforskningsleder Tommy Brøske la følgende til grunn for at de hadde endret hovedhypotesen:

 • En svært begrenset vilje til kommunikasjon fra dem som skal ha bortført henne.
 • Fraværet av kontakt de siste månedene.
 • Mangel på livsbevis.
 • En lite egnet form for kommunikasjon fra de angivelige bortførerne.
 • I tillegg til en «helhetsvurdering».

Har du tips om saken? Ring 02286 eller send e-post til tips@aftenposten.no. Du kan også tipse oss kryptert via Securedrop eller via Signal på + 47 464 12 366 (journalist Harald Stolt-Nielsen).

Les mer om

 1. Forsvinningssaken på Lørenskog
 2. Anne-Elisabeth Hagen
 3. Tom Hagen
 4. Politiet
 5. Lørenskog
 6. Krim