FNs spesialutsending holdt foredrag om fiskeoppdrett i Stavanger mens flere titalls sivile ble drept i Syria

Samme dag som FN selv omtalte situasjonen i Syria som en borgerkrig, brukte spesialutsendingen selv tid på et betalt foredrag for oppdrettsnæringen i Stavanger.

Kofi Annan hadde på forhånd satt flere krav til deltakelsen på konferansen. Det skulle ikke stilles spørsmål om Syria, og pressen fikk ikke fotografere foredraget. Dette bildet ble tatt dra Annan var på vei inn på konferansesenteret.

I går brukte lederen av FNs fredsbevarende styrker for første gang begrepet «borgerkrig» for å beskrive den stadig eskalerende volden i Syria. Opprøret mot president Bashar al-Assad har pågått i over 450 dager, og Syrian Observatory for Human Rights sier til AFP at minst 70 mennesker ble drept bare i går.

FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan ble i februar utnevnt til spesialutsending for Syria, og senest på mandagsa Annans pressetalsmann i FN at det pågikk «intensive forsøk» på å få partene i konflikten til å respektere Annans mye omtalt sekspunktsplan for Syria.

Mandag sa også FNs spesialrapportør for barn at at syriske soldater torturerer og dreper barn i den brutale konflikten.

Snakket om fiskeoppdrett

Samme ettermiddag landet et privatchartret fly på Stavanger Lufthavn, Sola. Ombord var FNs spesialutsending for Syria, Kofi Annan. Men det var ikke krigen i Syria som var årsaken til at han hadde funnet veien til den fredelige vestlandsbyen: Annan tilbragte natten i Stavanger for å for å snakke på en privat konferanse for oppdrettnæringen tirsdag formiddag.

Det betalte foredraget var underlagt strenge retningslinjer: Ingen fikk stille spørsmål om Syria, og media fikk ikke lov å ta bilder av seansen. Utenfor konferansesenteret sto demonstranter fra Støttegruppe for Syria, som ble ignorert av FNs spesialutsending.

— Feigt og trist, sa en av initiativtakerne til NTB.

Konferansen i Stavanger samlet 430 ledere fra oppdrettsnæringen, og arrangeres av det nederlandske selskapet Nutreco og deres heleide norske datterselskap Skretting. Nutreco produserer blant annet fiskemat, og selskapet har en årlig omsetning på rundt 35 milliarder kroner.

Under foredraget snakket Annan om hvordan næringen kan «bidra til å brødfø verden», og at industrien har «et stort potensiale for bærekraftig vekst».

- Ser at noen kan sette spørsmålstegn

Informasjonavdelingen i Skretting opplyser at avtalen om at Kofi Annan skulle besøke konferansen ble gjort med Annans sveitstiske stiftelse, Kofi Annan Foundation, i fjor høst.

— I september fikk vi en tilbakemelding om at dette var noe han syntes var veldig interessant, og som han gjerne ville bli med på. Mat for fremtiden er et av feltene Annan er svært opptatt av, sier kommunikasjonsdirektør Mari S. Espedal til Aftenposten.no.

Les også

- Gir et lite tillitsvekkende inntrykk

— Forstår dere at noen kan reagere på at han velger å bidra på en privat konferanse for oppdrettsindustrien på en slik dag?

— Jeg vet at Annan har mange engasjement, og jeg kan ikke kommentere dem. Men jeg kan se at noen kan sette spørsmålstegn ved det, men vi forholder oss til vår avtale. Og vi er veldig fornøyde, sier hun.

- Var det noen gang dialog om hvorvidt dette skulle avlyses på grunn av situasjonen i Syria og hans rolle som spesialutsending?

— Jeg vil ikke gå i detalj om dialogen, men alt har gått etter planen i forhold til kontrakten.

Ønsker ikke å kommentere betalingen

- Hvor mye fikk han betalt?

— Innholdet i våre kontrakter deler vi ikke med andre – det er konfidensielt. Men jeg kan si at det er mange tilknyttet denne industrien som tar seg ekstremt godt betalt. Annan er ikke av dem, sier Espedal.

Hun mener at det det er viktig å huske på at Annan hadde mulighet til å jobbe med andre felt, selv om han var i Stavanger.

- Vi lever i en moderne verden. Jeg har blitt fortalt at Annan har vært i mange telefonmøter under sitt opphold i Stavanger, sier hun.

Etter foredraget spiste Annan lunsj med representanter for bransjen, før han forsvant ut bakveien. Aftenposten får opplyst fra Stavanger Lufthavn at Annan deretter dro med fly til Frankfurt.

Aftenposten.no har sendt flere spørsmål til både Kofi Annan Foundation og Kofi Annans pressetalsmann i FN, Ahmad Fawzi. I en e-post skriver Fawzi at Annans avtale med FN innebærer at han kan fortsette med sine andre arbeidsoppgaver som vanlig.

— Da Annan ble spurt om å håndtere krisen i Syria for 14 uker siden, så var det basert på en forståelse om at hans filantropiske aktiviteter skulle fortsette. Avtalen med FN, som er pro bono (frivillig arbeid, red. anm), gir ham mulighet til å fortsette sitt arbeid som president i blant annet Kofi Annan Foundation, skriver Fawzi.

Han sier at besøket i Stavanger ikke hadde noen betydning for Annans rolle i Syria-konflikten.

— Han var i konstante konsultasjoner om Syria-krisen under sitt opphold i Stavanger, skriver Fawzi.

Aftenposten.nos spørsmål om hvor mye Annan har fått betalt for foredraget blir ikke besvart.

Les også

- Symbolverdien kan være uheldig

Skattebetalerene får regningen

Kofi Annans besøk hos oppdrettsnæringen i Stavanger i går medførte et strengt sikkerhetsopplegg, men politimester Hans Vik i Rogaland politidistrikt ønsker ikke å gå i detaljer på hvilke ressurser politiet brukte.

— Jeg kan bekrefte at vi var involvert, men utover det kommenterer vi ikke sikkerhetsplanen, sier Vik til Aftenposten.no.

Etter det Aftenposten.no forstår blir ikke regningen for sikkerhetsopplegget rundt besøket videresendt til arrangørene, selv om Annan ikke hadde andre poster på programmet i går enn en konferanse i privat regi. Det betyr at deler av regningen for FN-utsendingens besøk hos oppdrettsnæringen ender på skattebetalerenes bord.

- Det er slik at det er staten som besørger politiet i Norge, er alt Vik ønsker å si om kostnadene rundt Annans besøk.

Les hva tidligere FN-topp Jan Egelandog Syria-forsker Kai Kverme mener om Annans prioriteringer.