- Hun var opptatt av at dette skulle bli en god dag

Mange er møtt opp for et siste farvel før Wenche Foss sin bisettelse i Oslo Domkirke i dag.

Båren er dekket av hvite roser, orkideer, syriner og grønt.

Les også :

  • Per Haddals nekrolog — den allsidige diva
  • Lesernes møter med Foss:
  • Kondulanseprotokoll:
  • Fra avisarkivet:
  • Bildeserie:
  • Reaksjonene:
  • Video-tilbakeblikk:
    Bisettelsen starter i Oslo domkirke klokken 14. Aftenposten.no følger bisettelsen fortløpende, og gir deg referat fra talene og kommentarer fra de tilstedeværende.
Stylisten Jan Thomas utenfor Oslo domkirke. FOTO: SCANPIX

Like før klokken 9 ble den hvite kisten til Wenche Foss båret inn. Prydet med hennes favorittblomst, hvite roser, ble kisten brakt inn i kirken.Presis klokken 13.50 ankom Fabian Stang, hans kone og to sønner kirken i en stor svart bil. Kort tid etterpå kom også statsminster Jens Stoltenberg sammen med Kristin Halvorsen og Liv Signe Navarsete, før kong Harald og dronning Sonja til slutt ankom.

Kongefamilien, vennene, teatrene, beundrerne – alle takker Wenche Foss med et vell av blomster i kranser og buketter i Oslo domkirke.

Skuespiller Wenche Foss gikk bort mandag 28. mars.

Kirken er åpen for publikum, med noen reserverte plasser for familie, kongeparet, representanter for Regjeringen og noen nære venner.

Var åpen for å hjelpe andre

Blant de som er til stede, er fotograf Morten Krogvold. Han forteller at han jobbet med Wenche Foss for siste gang rett før jul, da han under en fire timer lang fotoseanse tok de siste bildene av skuespilleren.

— Da var hun mer åpen enn noen gang, og jeg opplevde nye og mer sårbare sider ved henne. Det var viktig for henne at døden er en naturlig ting, og hun var åpen om dette for å hjelpe andre i samme situasjon, sier Krogvold til Aftenposten.no utenfor kirken.

Han er sikker på at det blir en flott bisettelse.

— Dette kunne Wenche, hun hadde full kontroll, sier Krogvold.

Foss' gode venninner Liv Ullmann og Kari Simonsen har pratet med Wenche Foss om bisettelsen.

- Hun var opptatt av at dette skulle bli en god dag, sier Liv Ullmann til Aftenposten.no.

— Denne dagen har hun planlagt selv, sier Kari Simonsen.

- Hun var opptatt av at dette skulle bli en god dag, sier Liv Ullmann til Aftenposten.no. FOTO: SCANPIX

— Hun traff både høy og lav

Kringkastingssjef Hans Tore Bjerkaas forventer også en fin seremoni.

— Siden Wenche Foss selv har hatt regien på bisettelsen, er jeg litt nysgjerrig. Jeg traff henne ved flere anledninger, og det blir stussligere uten henne. Hun hadde en aura av grandeur, sier Bjerkaas til Aftenposten.no.

— Og når man ser hvor mange som er her for å hedre henne, ser man at hun traff både høy og lav, tilføyer Bjerkaas.

— Wenche Foss var like mye en stor skuespillerinne som et varmt medmenneske. Det spesielt tankevekkende er at hun brukte sin posisjon til det ytterste. Hun rakk å gjøre så kolossalt meget. Derfor er ikke dette bare en trist dag, men først og fremst en dag for ettertanke, sier Kåre Willoch.

Kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas og Hege Duckert på vei inn til Wenche Foss sin bisettelse i Oslo Domkirke mandag. FOTO: Scanpix

— Gjorde Norge til et rausere samfunn

Kulturminister Anniken Huitfeldt sier utenfor kirken at Wenche Foss gjorde Norge til et rausere samfunn.

— Kunstnerprestasjonene var grunnen til at hun er stor. Men i tillegg brøytet hun vei for alle som var annerledes og som ville være annerledes, sier Huitfeldt til Aftenposten.no.

Forfatter Erik Fosnes Hansen trekker frem at Foss var en fantastisk person:

— Det er en vemodig dag. En stor kunstner har gått bort, sier han.

Samfunnsengasjert

Høyre-politiker Afshan Rafiq og mannen Aamir J. Sheikh, som er bystyrerepresentant for Høyre i Oslo, er også i kirken.

— Vi er venner av Fabian, og han og Wenche inviterte flere ganger meg og min mann til forestillinger og hjem til seg. Wenche var opptatt av veldig mange saker, også integrering. Hun fikk Brobygger-prisen i 2004, og da kom hun selv for å motta den. Jeg husker spesielt at hun da sa: "Nå kommer jeg til dere, og da forventer jeg at dere senere kommer til meg." Hun mente at musikk og kultur er et språk alle forstår, sier Afshan Rafiq.

Irmelin Benes (31) fra Oslo var førstemann i køen utenfor kirken mandag. Allerede klokken 8 mandag morgen stilte hun opp for å sikre seg en plass under seremonien. Hun ventet spent på å få med seg alt av forberedelser.

— Målet mitt var å få en plass i kirken, så derfor ville jeg være tidlig ute. Jeg liker film, og jeg ville gjerne vise Wenche Foss en siste ære, sier Benes til NTB.

Biskop emeritus Gunnar Stålsett

Sendes direkte

Maksimalt kan 1000 personer får plass i kirken under bisettelsen, og dørene åpner for publikum én time tidligere, kl. 13.

Seremonien starter kl. 14.00, og NRK starter sin direktesending en halv time tidligere.

Biskop emeritus Gunnar Stålsett forretter i bisettelsen, assistert av domprost Olav Dag Hauge, og Arve Tellefsen spiller fiolin.

— Seremonien følger liturgien for bisettelser i Den norske kirke, og vil vare i omkring én time, opplyser Kjell Svarstad, pressekontakt for Oslo bispedømme.

I ettertid vil det bli urnenedsettelse på Ullern kirkegård, men datoen for dette er ikke bestemt.

Rådhuset

Bisettelsen etterfølges av en minnemarkering i Oslo Rådhus i ettermiddag.

— Kommunen gir dette minnesamværet til en fremstående Oslo-borger. Dette blir for dem som var i kirken, og for spesielt inviterte representanter for ulike miljøer Wenche Foss var nært knyttet til. Det blir for eksempel ikke plass til alle hennes teatervenner i kirken. I tillegg blir det representanter fra blant annet Dissimilis og Vivil (kultur- og idrettsforeninger for utviklingshemmede). Hun var engasjert i så mye, sier Rune Dahl, pressekontakt ved Ordførerens kontor i Oslo kommune.

Wenche Foss blir den fjerde kvinnen siden 1949 som begraves på statens bekostning.

Fotograf Morten Krogvold ankommer Wenche Foss sin bisettelse i Oslo Domkirke mandag.
Maleren Håkon Gullvåg (t.v.) og forfatteren Erik Fosnes Hansen i kø utenfor kirken. FOTO: SCANPIX
Jan Otto Johansen (midten) i køen utenfor kirken. FOTO: SCANPIX