Skogbranner under kontroll – minst 11.000 mål brent ned

Det er meldt vind mellom ni og elleve meter per sekund. Skogbrannen i Sokndal i Rogaland nærmer seg kontroll. Skogbrannen i Lyngdal i Vest-Agder er nær slukket.

Brannen har utløst evakueringen av hundrevis av beboere, i tillegg til et enormt slukkingsarbeid.

– Vi er ikke trygge på at vi får full kontroll ennå, men det ser bedre ut, sier innsatsleder Torleif Paulsen i Sørvest politidistrikt til NTB ca kl. 11.30 onsdag. Men fortsatt frykter de mye vind i området. Etterslukkingen vil foregå i flere dager.

Brannen i Lyngdal er nær slukket kl 10.30, melder NTB. Brannvesenet meldte til Fædrelandsvennen kl. 09.15 onsdag morgen at de er i ferd med å få kontroll på skog- og krattbrannen i Lyngdal i Vest-Agder. Det er brannen på Lille Kvelland og Røysgård som nå skal være under kontroll.

– Jeg har sjelden vært så glad for regn som nettopp idag, sier brannsjef Jon Inge Aasen for Brannvesenet Sør.

Utover dagen er det ventet vind fra øst mellom ni og elleve meter per sekund i Sokndalområdet i Rogaland hvor den andre skogbrannen pågår. I følge Stavanger Aftenblad er det også fare for torden og lynnedslag.

Begynner å få kontroll i Sokndal – men frykter vinden

Brannmannskaper begynner å få kontroll over den store skogbrannen i Sokndal i Rogaland, men frykter at vind vil føre til at brannen blusser opp igjen.

Brannvesenet har bedre kontroll over brannen onsdag formiddag, men ennå brenner det i en del områder.

– Vi er ikke trygge på at vi får full kontroll ennå, men det ser bedre ut, sier innsatsleder Torleif Paulsen i Sørvest politidistrikt til NTB ved 11.30-tiden.

Det har brent et stort område på over 7000 mål, men det er store områder innenfor disse målene som ikke er brent.

– Nå vil vi holde trykket oppe ut dagen og vil drive etterslokking i mange dager fremover, sier brann- og redningssjef Nils-Erik Haagenrud i Rogaland brann og redning til NTB.

Helikopterne har gått i skytteltrafikk med vann for å «bombe» skogbrannene i Rogaland og Vest-Agder.

Kritisk i morgentimene

Operasjonsleder Toralv Skårland i Sør-Vest politidistrikt betegnet da situasjonen som kritisk i morgentimene.

– 148 boenheter er evakuert, og det vurderes fortløpende om flere skal evakueres, sa Skårland.

Les også

Ekstremt stor brannfare i hele Sør-Norge

Hele natten ble brukt til å bløtlegge områder slik at brannen skullel spre seg minst mulig.

Operasjonsleder Irene Ragnhildstveit ved Sør-Vest politidistrikt uttalte at hun var var bekymret for spredning til Aftenposten onsdag morgen.

Natt til tirsdag brant 7000 mål flere ulike steder i Sokndal kommune i Vest-Agder.

  • I tillegg har mellom tre og fire tusen mål skog har brent ved Lille Kvelland i Lyngdal i Vest-Agder sier brannsjef Jon Inge Aasen til NRK.

Det har i hele natt blåst kraftig i området, og brannen spredte seg. Men det var kontroll på brannen ved Lille Kvelland tidlig på formiddag. Ti boliger i Lyngdal ble evakurat, uttalte Agder politidistrikt til Nettavisen onsdag morgen.

På heia mellom Kvinesdal og Lyngdal brenner det fremdeles godt. Fra E39 ser man tydelig skogbrannene som utviklet seg natt til onsdag.

Nye mannskaper

Operasjonsleder Ragnhildstveit ved Sør-Vest politidistrikt vektla særlig innsatsen fra frivillige og 30 personer fra Heimevernet. Lokale bønder bidro med egne vannvogner og redningsskøyten er i innsats fra sjøsiden.

Sørvest politidistrikt opplyser i en pressemelding at brannen spredte seg til Jøssingfjorden, der blant annet et naust har brent ned. Politiet fryktet at brannen kunne spre seg til Knubedal og videre retning Sogndalsstranda.

Les også

Flammene var få meter fra å ta de verneverdige Helleren-husene

Nattens skogbranner

  • Et område på 7000 mål skog har brent i Sokndal i Rogaland. Brannen var lenge ute av kontroll og spredte seg til Jøssingfjorden.
  • Flere hundre personer ble evakuert.
  • Politiet fryktet at brannen kunne spre seg til Knubedal og videre retning Sogndalsstranda.
  • I tillegg har et område på om lag 4000 mål skog brent i Lyngdal i Vest-Agder. Brannen utviklet seg tirsdag ettermiddag.
  • Brannen i Lyngdal ble slukket på formiddagen onsdag. Brannen spredte seg mot flere hytter ved Lille Kvelland og mot E 39. Det blåste kraftig fra nord-nordøst i området.
  • Både brannvesenet, folk fra Sivilforsvaret og helikoptre arbeidet for å slukke brannen.
Slik var status for brannene klokken 23.00 tirsdag kveld. Blått er evakueringsområde, rødt er aktive branner.

Forsvaret bistår

30 personer fra Heimevernet ble satt inn i brannslukkingen sammen med brannvesenet. Tre ekstra helikoptre var også klare til å bidra i brannslukkingen, disse kommer i tillegg til tre helikoptrene som allerede var i området, meldte Sør-Vest politidistrikt i en pressemelding ved 05.30-tiden onsdag morgen.

I tillegg deltok mange frivillige.

– Lokale bønder har bidratt sterkt med sine vannvogner og redningsskøyten er i innsats fra sjøsiden, melder operasjonsleder Irene Ragnhildstveit til Aftenbladet.

Les også

160 boliger evakuert: Blåser i en retning som truer sentrumsområdene

Full innsats

Røyken lå tett over sogndal, onsdag morgen.

Ordfører Trond Arne Pedersen i Sokndal opplyste tidligere til NTB at brannen var ventet å komme tett på bebyggelsen innen onsdag morgen, men sier at den faren nå er noe redusert.

– Det har vært full innsats fra 40 til 50 brannmannskaper gjennom natten. Vår strategi onsdag morgen er å få helikoptre opp med en gang det blir lyst. Samtidig skal vi få inn friske brannmannskaper, personell fra Forsvaret og annen bistand, sier Olsen.

Twitter opplyser Statens skogbrannhelikopter, som koordineres av Hovedredningssentralen for Sør-Norge, at tre helikoptre er satt inn i Sokndal og tre i Lyngdal.

– Disse blir forsterket med ytterligere fem maskiner ved behov utover dagen, opplyser de.

220 sjekket inn

Den sentrumsnære brannen i Sokndal har truet bebyggelser i området.

Hundrevis av beboere ble evakuert i Sokndal-området.

Fem hjelpekors i Røde Kors fra Sandnes til Egersund har bistått med den omfattende evakueringsarbeidet. I tillegg bistår Norsk Folkehjelp med personell. Lokale bønder har også bidratt med egne vannvogner.

– Rundt 220 evakuerte personer sjekket seg inn i Sokndalshallen, men rundt 117 av dem sjekket seg ut igjen etter å ha fått overnatting hos venner eller familie, sier Olsen.

Stengte veier

Alle innfartsveier til brannområdet er stengt, opplyser politiet. Fylkesvei 44 er stengt fra Åna-Sira til Sokndal Sentrum og Fylkesvei 1 stenges mot fylkesvei 44, Blåfallsveien og Knudehagen. I tillegg er fylkesvei 35 stengt ved Strandgaten og fylkesvei 33 stengt ved broen mot Hanaberg.

Sokndal kommune skriver på Facebook at skolen stenges på grunn av brann og røykutvikling.

Pakket familiebilder

Blant dem som ble evakuert til Sokndalshallen er ekteparet Gunn Therese Birkeland og Arnt Ove Børildsen, som pakket bunaden og bilder av sine barn da skogbrannen brøt ut, ifølge Dalane Tidende.

– Jeg har opplevd å miste alt da jeg var liten. Jeg vil ikke oppleve det igjen, forteller Birkeland, som var åtte år da hun og familien mistet huset til en brann.