Nå skal hologrammer gjøre operasjoner lettere

Snart bytter kirurger bort papirtegninger med hologrammer som projiseres på pasienten under operasjoner. Teknologien kan gjøre operasjonene tryggere og raskere.

Prosjektet har navnet CTrue og baserer seg på AR-briller, skriver Teknisk Ukeblad.

AR-teknologi, såkalt augmented reality eller utvidet virkelighet, er når digital informasjon legges oppå bilder og lyd fra omgivelsene. Prosjektet er utviklet i tett samarbeid mellom leger ved Ahus og utviklere i det internasjonale IT-konsulentselskapet Sopra Steira.

På Ahus har kirurger ved gastrokirurgisk avdeling allerede i flere år brukt CT-bilder til å konstruere 3D-modeller for å gjøre seg kjent med pasientens unike anatomi i forkant av operasjonene. Nå vil de altså ta det et skritt videre.

– Her hadde vi allerede store mengder 3D-data, så å flytte modellene fra papir til holografisk visualisering var for oss en naturlig progresjon, sier prosjektkoordinator og doktorgradskandidat Javier Luzon.

Nå er prosjektet i valideringsfasen, før det skal bli testet på pasienter.

– Som leger synes vi at vi har et ansvar for å utnytte de beste verktøyene som er tilgjengelige for å utføre best mulig kirurgi så risikofritt og raskt som mulig. Ved å flytte 3D-visualiseringen fra papiret til å projiseres direkte i buken der vi jobber, håper vi det skal gjøre legene tryggere, sier Luzon.