Norge

Innfører totalt bålforbud i 13 kommuner i Rogaland

Svært tørt vær og mange branner har gjort at brannvesenet i Rogaland har innført totalt bålforbud i 13 kommuner med umiddelbar virkning. Også på Østlandet advarer politiet.

Gressbrann i Tysvær lørdag kveld. Det er svært tørt på Sørvestlandet og mange kommuner har innført forbud mot flatebrenning og bråtebrenning. Foto: Tor André Johannessen / NTB scanpix

 • Hilde Lundgaard
 • NTB

– Dette innebærer at det ikke er tillatt å gjøre opp ild i eller i nærheten av skog og utmark. Dette gjelder både bråtebrenning, flatebrenning og bålbrenning i naturen, skriver det interkommunale Rogaland brann- og rednings (RBR) på sine nettsider lørdag kveld.

Etter at to planlagte branner i fylket lørdag kom ut av kontroll og tok beslag på store ressurser for brannvesenet, mener etaten det er nødvendig å forsere det generelle bålforbudet som uansett vil tre i kraft fra 15. april. Forbudet gjelder i Finnøy, Forsand, Gjesdal, Klepp, Kvitsøy, Sola, Randaberg, Rennesøy, Sandnes, Stavanger, Strand og Time kommuner.

 • Les også: Bråtebrann antente kraftig husbrann i Østfold.

– RBR vurderer situasjonen nå som så alvorlig at vi har innført bålforbud før tiden. Det er også meldt om fint vær og mer vind i dagene som kommer. Dette vil bidra til å øke skogbrannfaren, sier avdelingsleder Frode Strøm i forebyggende avdeling.

Også Eigersund og Bjerkreim lenger sør i Rogaland innførte et tilsvarende forbud lørdag kveld.

Også Øst politidistrikt avdvarer folkk i Østfold og store deler av Akershus mot den svært tørre bakken og ber folk vise stor forsiktighet.

Les mer om

 1. Brann
 2. Tørke

Relevante artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Bråtebrann ute av kontroll blir politianmeldt

 2. NORGE
  Publisert:

  Ekstremt stor brannfare i hele Sør-Norge

 3. OSLO
  Publisert:

  Stor brannfare: Her kan du tenne bål, selv under bålforbudet.

 4. NORGE
  Publisert:

  Stor skogbrannfare i Sør-Norge

 5. NORGE
  Publisert:

  Skogbrannfare før påsken. Brannvernforeningen advarer mot bål og grilling

 6. NORGE
  Publisert:

  Kraftig boligbrann på Mysen - gressbranner flere steder.