Norge

En Nortura-ansatt og en annen person i kjøttbransjen er siktet for grov korrupsjon

En Nortura-ansatt og en annen person i kjøttbransjen er siktet for grov korrupsjon, melder Nationen.

Nortura er Norges største kjøttkonsern.
  • NTB
  • Arve Henriksen
    Journalist

De to ble pågrepet torsdag morgen.

– Denne saken gjelder mistanke om grov korrupsjon, som involverer en ansatt i Nortura, som vi mener har mottatt bestikkelser, sier konstituert førstestatsadvokat Esben Kyhring i Økokrim til Nationen.

Han leder etterforskningen i Økokrim.

– Det er en rekke vitner i saken, og saken er høyt prioritert. Vi gjennomfører ransaking flere steder, sier Kyhring til avisen.

En av de siktede er mistenkt for å ha mottatt bestikkelser i forbindelse med sin stilling i Nortura, den andre er siktet for å ha betalt bestikkelser.

Har visst det en stund

– Etterforskningen er i en innledende fase, og vi ønsker ikke å gå nærmere inn på hvor store beløp det kan dreie seg om eller andre detaljer i saken. Dette av hensyn til etterforskningen, sier Kyhring i en pressemelding.

Etterforskningen er ikke rettet mot Nortura eller andre personer som jobber i selskapet.

Ellen Flø Skagen, konserndirektør for kommunikasjon, samfunnsansvar og trygg mat opplyser til Aftenposten at konsernledelsen i Nortura har kjent til forholdet i en kort periode.

– Vi har hatt noe kunnskap om dette over en viss tid, men utover det ønsker vi ikke å gi noen flere detaljer. Vi kan bekrefte at en av våre medarbeidere er blitt pågrepet, den andre personen har vi ikke noen kunnskap om, sier Skagen.

Hun understreker i likhet med Økokrim, at det er denne personen og ikke Nortura som selskap som er siktet for korrupsjon. Skagen ønsker heller ikke å si noe om hvor i organisasjonen den siktede jobber.

I avhør

Økokrim vil ikke si hvor lenge de har etterforsket saken eller hvor langt tilbake i tid, den angivelige korrupsjonen skal ha pågått.

– Jeg kan bekrefte at det er en Nortura-ansatt som i dag er hentet og avhørt av Økokrim, siktet for grov korrupsjon for handel vedkommende har gjort med andre på vegne av Nortura. På nåværende tidspunkt kan jeg ikke kommentere ytterligere detaljer fra etterforskningen, sier den Nortura-ansattes forsvarer Marius Dietrichson til NTB.

Den andre siktede blir representert av advokat Ola Lunde, som ikke ønsker å kommentere saken overfor NTB.

– De to som er pågrepet, sitter nå i avhør. Vi vil vurdere behovet for å begjære om varetektsfengsling etter at avhørene er gjennomført, sier Kyhring i Økokrim til NTB torsdag ettermiddag.

Nationen skriver at selskapet den siktede er tilknyttet og den Nortura-ansatte har vakt oppsikt i bransjen på grunn av det som har blitt oppfattet som tette bånd mellom dem. En av de som nå er siktet er ifølge Nationen tidligere straffedømt i det som er blitt omtalt som norgeshistoriens største kjøttsvindelsak.

Vedkommende var også en av hovedmennene i en smuglerliga på slutten av 1990-tallet. I dag har mannen en sentral rolle i et annet kjøttselskap, som skjærer, krydrer og foredler hvitt kjøtt.

Les også

  1. Stor datalekkasje: Mistenkelige millioner sluset gjennom Nordea

  2. Høyesterett skal bestemme om Tidal må utlevere serverdata

  3. Pareto-topp frifunnet for bedrageri – megler og konsulent dømt til fengsel

Les mer om

  1. Korrupsjon
  2. Nortura