Norge

- Min verste dag på jobb

Både lærere og leger opplever det som ubehagelig å bli hengt ut på nettstedet der anonyme kan skrive hva de vil om dem. Det kan være nørdvenig, mener skaperen av nettsiden der lærere vurderes.

Elektroelev Eirik Rossbach (18) står bak nettsiden der elever vurderer lærere.
  • Robert Mcpherson

Da Torunn Natvik Hoen (61) så navnet sitt nederst på en rangering av lærere, vurderte hun å slutte i jobben.

«Hvilket tema skal vi ha på prøven om to uker», spurte en elev ved Skogmo vgs. i Skien tidligere i høst. Samfunnsfaglærer Hoen kunne ikke gi et klart svar på sparket.

Dermed skrev tre elever en negativ vurdering av læreren på nettet. Da Hoen ved en tilfeldighet ble gjort oppmerksom på nettsiden, fant hun navnet sitt nederst på læreroversikten sammen med nedsettende kommentarer. Hun hadde fått én av fem stjerner. I full offentlighet. Mens kritikerne var anonyme.

Gråt mye

- Det slo meg midt i magen. For kritikken var ikke av faglig karakter, men skrevet som en reaksjon på at de ikke fikk gjennomslag for sine krav. Jeg gråt mye den dagen. Jeg tenkte at skjer det en gang til, slutter jeg som lærer, sier Hoen.

Hun var fra før en av lærerne som hadde oppnådd aller best eksamenskarakterer for sine elever, og hun hadde aldri vært utsatt for denne type kritikk før.

- Jeg er ikke redd for kritikk. Men jeg vil gjerne høre det direkte. Nettsiden er bare konfliktskapende, og den ødelegger læringsmiljøet. Elevene skal tross alt ha meg resten av året, sier hun.

Senere har Hoen skværet opp med klassen, og de har gitt henne konfekt og blomster. Hun fikk også fjernet innleggene.

Kollega Ove Thorkildsen (41) har i hovedsak fått positive vurderinger som «kul lærer» og «hyggelig fyr». Men heller ikke han synes noe særlig om nettsiden.

- Den gjør veien til mobbing kort. Kritikk vil nesten automatisk bli tatt personlig, sier han.

Saklige innlegg

Nettsidens skaper Eirik Rossbach (18) er selv elev ved Skogmo. Han synes det er dumt at enkelte lærere blir lei seg.

- Men noen ganger kan det være nødvendig, kanskje. Jeg har fått masse positive tilbakemeldinger, og håper at nettsiden kan bidra til debatt. Får vi andre systemer som fungerer, lover jeg å legge ned siden, sier Rossbach.

Han krever i dag at innleggene skal være saklige og handle om undervisningen.

«Den gode timen»

Skogmos rektor Arne Koch mener nettsiden ikke er et godt redskap til å evaluere undervisningen. Samtidig mener han den har gjort personalet ved skolen enda mer opptatt av undervisningsvurdering. De har fra før laget en oppskrift for «den gode timen».

Elevorganisasjonens leder Axel Fjeldavli sier at han ser på nettsiden først og fremst som en aksjonsform.

- Det er ikke så rart at den har kommet. Det viser at det er et behov for å få på plass undervisningsevaluering. Men vi ønsker ikke offentlige tilbakemeldinger til lærerne, sier han.

- Noen kommentarer var ondskapsfulle

Lege Kjetil Karlsen ble sjikanert og uthengt anonymt på nettstedet legelisten.no. Han kontaktet moderator og fikk fjernet innleggene.

Han har forsøkt å få innsyn i hvem som har spredt uriktige og fornærmende påstander om ham, og har engasjert advokat for å vurdere injuriesøksmål. Han opplever det som ubehagelig å bli hengt ut på nettstedet der anonyme kan skrive hva de vil om landets leger.

- Leger er selvsagt ikke feilfrie og kan ha dårlige dager. Både feil og misforståelser kan skje mellom pasient og lege. En velment spøk kan bli feil oppfattet. Men det beste er at pasienten gir legen direkte tilbakemeldinger så man få ryddet opp, gjerne med en beklagelse fra legen, sier Karlsen.

Han påpeker at det er avgjørende med ærlighet og tillit i forholdet lege-pasient, og mener at et nettsted der man anonymt kan skrive usanne påstander er å åpne for uærlighet og kan true tilliten legen skal ha til pasienten.

Fjernet innlegg

Etter at han tok opp saken med nettstedet, er flere av de innleggene han ikke kjenner seg igjen i, fjernet.

- Noen kommentarer inneholdt faktafeil og var så ondskapsfulle at jeg ikke kan tro at de er skrevet av noen av mine pasienter sier han, og har heller ikke mye godt å si om selve nettstedet.

- Det virker kanskje som om personene bak nettstedet har et bedre utviklet forretningsinstinkt enn sans for redaksjonell ansvarlighet, sier han.

Karlsen er ikke mot denne typen nettsted der pasienter kan kommentere leger, og han ser for seg at det snart blir slike nettsteder for mange yrker. Derfor etterlyser han kvalitetssikring og innsyn.

En av initiativtagerne bak nettstedet, Lars Haakon Søraas, presiserer at de har nulltoleranse overfor falske vurderinger.

- Uansett om det er positive vurderinger skrevet av legen selv, eller negative vurderinger skrevet av ikke-reelle pasienter. Vi har en rekke forskjellige metoder, både automatiserte og manuelle, for å avdekke slike falske vurderinger.

Leder i Allmennlegeforeningen, Trond Egil Hansen mener at fastleger må tåle å bli evaluert, men sier samtidig at usystematiske anonyme meldinger til et nettsted ikke har noen nytteverdi. Så lenge virksomheten er lovlig, vil ikke Legeforeningen forsøke å stoppe virksomheten.

Les også

  1. Legen? To stjerner. Læreren? Fire stjerner.

  2. 31-åring døde etter keisersnitt på Ahus

  3. "Hvis du er heldig med læreren, går det bra"