Norge

Økning i flåttbårne sykdommer og magesjau

Flere enn i fjor har fått borreliose. Sykdommen overføres via flått. Det melder Folkehelseinstituttet.

Antall folk som er blitt smittet med borreliose har økt med 26 prosent i første halvdel av 2020 sammenlignet med samme periode i fjor. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

 • Solveig Ruud
  Solveig Ruud

Håndvask og økt avstand mellom mennesker fører til at færre blir nå rammet av smittsomme sykdommer. Men det er økte sommertall for flåttbåren borreliose og «magesjau ».

Borreliose, som overføres med flått, er den eneste sykdommen med flere tilfeller hittil i år sammenlignet med tidligere år.

– Det ble meldt 172 tilfeller fra 1. januar til 15. juli 2020 mot 137 i samme periode i fjor, melder Folkehelseinstituttet.

Flere er ute i skog og mark

Tallene tilsvarer en økning på 26 prosent. I juli måned har det imidlertid hittil ikke hittil vært flere tilfeller enn i fjor.

– I første halvår av 2020 har mange vært mer ute i skog og mark enn tidligere, og flere enn tidligere har da kunnet bli eksponert for flått. Det er ikke uventet å se en effekt på sykdomsstatistikken på bakgrunn av dette, sier overlege Siri Helene Hauge ved Folkehelseinstituttet.

Liten økning i matinfeksjoner i sommer

I første halvdel av juli ble det meldt om 597 tilfeller av andre smittsomme sykdommer enn covid-19 – noe som er en nedgang på 42 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, opplyser Folkehelseinstituttet.

Blant annet har det vært en betydelig nedgang i antall meldte tilfeller av mat- og vannbårne infeksjoner under koronapandemien. Men siden begynnelse av juni har FHI imidlertid sett en gradvis økning.

– Dette er ikke uventet. Flere mat- og vannbårne sykdommer har ofte en topp om sommeren, sier overlege Siri Helene Hauge ved FHI.

 • Les også: Dette må du ikke gjøre når du tilbereder rå kylling. Unngå å overføre matforgiftningsbakterier fra en råvare til en ferdig rett.

Les mer om

 1. Flått
 2. Folkehelseinstituttet
 3. Skog

Relevante artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Betydelig økning i flåttbårne sykdommer

 2. NORGE
  Publisert:

  Moss kommune avlyser alle større jubileumsarrangementer de neste 14 dagene

 3. SPORT
  Publisert:

  Valget sjokkerte OL-vinner: – Jeg kan risikere livet eller gi opp lønnen min

 4. NORGE
  Publisert:

  Ukerapport fra FHI: Økende smittespredning siden midten av juli

 5. NORGE
  Publisert:

  Plukket over 300 flått av hunden

 6. NORGE
  Publisert:

  139 nye koronasmittede registrert sist døgn