Norge

Amerikanske soldater kom til Trøndelag i tynne bomullsuniformer

Hutrende i tynne klær kom soldatene til Værnes. Nå skal de lære seg å gå på ski.

Her ankommer amerikanske soldater som må venne seg til kaldt klima.
  • Frank Cadamarteri

Flyet fra United Airlines tok av fra Marine Corps Air Station Cherry Point i North Carolina i går kveld amerikansk tid. Det har med seg soldater og utstyr til styrken som i tiden fremover skal ha tilhold på Værnes, skriver Adresseavisen.

Et 747 fly med tre hundre soldater fra det amerikanske marinekorpset (USMC) landet mandag på Værnes.

Skal lære seg å gå på ski

– Soldatene var slitne etter en lang flytur. Nå skal de bruke to og en halv uke på å lære seg ski og truger før de drar nordover til Porsangermoen og så videre på vinterøvelsen «Joint Viking», fortalte oberst Douglas Bruun til Adresseavisens reporter på stedet.

Soldatene entret norsk jord i tynne bomullsjakker og barhodet. Gradestokken viste minus 2 og lett bris.

– Dette er nok en del av læringen. Om du kler deg for dårlig, nedsettes evnen til å operere, sa den norske obersten Håkon Warø som en kommentar til de hutrende soldatene på Værnes.

Et stort pressekorps er møtt frem for å dekke den historiske begivenheten. Både NRK og TV2, samt flere lokale aviser. En stor vaktstyrke fra Militærpolitiet passer på pressen.

  • Her er åtte spørsmål og svar om den nye styrken.
Oberst Douglas Bruun fra det amerikanske marinekorpset foran en av kasernene som nå skal brukes av amerikanske soldater på Værnes. Han blir tett fulgt av de to presseoffiserene Victoria Ross (til h.) og Patricia A. Morris (midten).
Soldatene har pakket godt for norsk klima.

Fra før av er ca. 100 amerikanske soldater på plass i garnisonen like ved flyplassen.

– Det som er kommet er en fortropp. De fleste skal bare være her en uke eller to. De jobber med de siste forberedelsene til soldatene kommer mandag. Blant annet er det folk som forbereder kjøretøy og kommunikasjonsutstyr, samt inngår kontrakter når det gjelder transport, sier oberst Douglas Bruun, som er sjef for den amerikanske rotasjonsstyrken, Marines Rotational Force Europe, på Værnes.

Flyr inn med jumbojet

Styrken skal ha sin base på Værnes, men blant annet delta på øvelser i Nord-Norge og i Baltikum, opplyser marinekorpset.

De gjenstående ca. 290 soldatene som skal være i Norge de nærmeste månedene lander på Værnes mandag formiddag. Det innleide Boeing 747-fly fra United Airlines, som frakter soldatene, flyr direkte fra Cherry Point i North Carolina i USA, og fortsetter etter hvert videre til Frankfurt i Tyskland, ifølge fly-nettstedet Envaspotter.net.

Dette skal være andre gang noensinne at en av Uniteds 747-fly besøker Norge, ifølge nettstedet.

Overtar utstyr fra Romania

Den nærmeste tiden kommer også flere lass med utstyr til Værnes, opplyser Bruun. Styrken som utplasseres i Norge, har skal blant annet overta materiell og noe personell fra marinekorpsets rotasjonsstyrke i Romania, kjent som Black Sea Rotational Force, forteller Bruun.

Han skryter voldsomt av leiren og fasilitetene på Værnes, og støtten de har fått fra blant annet heimevernet.

– HV-12 har en liten stab, men de er effektive og har fått gjort enormt mye på kort tid for oss. Blant annet er boligløsninger, kjøretøy, våpenlager og mer treningsmuligheter for lengst klare, sier han.

Strammer inn vaktholdet

Sjef for HV-12, Håkon Warø, sier det meste for lengst er klart. Blant annet er staben utvidet med ca. syv årsverk for å håndtere det amerikanske nærværet. Det er også ansatt personell i messen, som skal sørge for bespisning. Og porten inn til Værnes garnison, som tidligere ble fjernstyrt, bevoktes nå av en vaktstyrke fra Luftforsvaret, som sjekker alle som skal inn.

Vaktholdet rundt Værnes garnison er kraftig trappet opp før amerikanerne kommer. Blant annet bemannes vakta av soldater fra Luftforsvaret, som sjekker alle som skal inn på basen.

– Det er viktig for meg å understreke at dette ikke hadde vært mulig uten et godt samarbeid mellom mange avdelinger og etater. For eksempel er vi avhengige av hjelpen fra Ørland når det gjelder vaktholdet, sier Warø, som ser frem til å planlegge samarbeid og felles øvelser med amerikanerne i tiden som kommer.

Plasseringen av amerikanske soldater er omstridt og er av flere som å gå bort fra den selvpålagte basepolitikken, som ikke tillater utenlandske stridsstyrker å ha base på norsk jord i fredstid. Men Forsvaret og forsvarsdepartementet har hele tiden holdt fast på at det ikke er snakk om en permanent base, men en rotasjonsordning for styrker på øvelse.

Håvard Haugset Jensen, Adresseavisen

Aksjonister slapp ikke inn

Demonstrantene som aksjonerte mot amerikanske soldatene som kommer til Værnes i dag, slapp ikke inn på Værnes garnison.

En liten gruppe pensjonister hadde møtt opp utenfor Værnes garnison i morgentimene mandag for å markere motstand mot at 300 amerikanske soldater skal ha base for øving på Værnes. Da de ønsket å dele ut løpesedler til amerikanere og andre, fikk de beskjed om at de ikke fikk slippe inn, men at de kunne ta kontakt senere.

Skaper økt spenning

– Dette er en situasjon som skaper spenning og oppbygging i Europa. Når USA bygger opp sine baser i Europa, så fører det til at Russland gjør det samme. Å stasjonere amerikanske soldater på Værnes er klart brudd på den norske basepolitikken. Da Norge gikk inn i NATO i 1949 ble det slått fast at man ikke skal ha utenlandske soldater på norsk jord i fredstig. Dette skyldes at Norge gir etter for amerikansk press, sier Peder Martin Lysestøl som er talsmann for demonstrantene.

Lysestøl legger til at US Marines, som er soldatene som nå skal øve på Værnes, har en historie der de er brukt til å fjerne uønskede regimer og fremme amerikansk makt over hele verden.

Ordningen skal i første omgang være en prøveordning i ett år. I løpet av den tiden planlegger amerikanerne to eller muligens tre rotasjoner med soldater.

Les mer om

  1. USA
  2. Forsvaret