Norge

126 lensmannskontorer blir lagt ned

I alt 126 av politiets tjenestesteder legges ned, og sju nye opprettes. Norge vil dermed stå igjen med 221 tjenestesteder, ifølge den endelige kuttlista i nærpolitireformen.

Politidirektør Odd Reidar Humlegård har oppjustert antall lensmannskontor noe i den endelige lista i politireformen. Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

 • NTB

I den siste runden i Politidirektoratet er det bestemt at fire planlagt nedlagte lensmannskontorer likevel skal videreføres. I tillegg blir sju nye tjenestesteder opprettet.

I Nordland politidistrikt berges Grane og Hattfjelldal lensmannskontor og Tysfjord lensmannskontor. Dessuten skal lensmannskontorene Smøla i Møre og Romsdal og Drangedal i Sør-Øst politidistrikt videreføres.

Politidirektør Odd Reidar Humlegård sier de har gjort noen justeringer der det ble litt for langt mellom distriktene eller at for mange fikk for lang reisevei.

Tegnet kart

Politimestrene ble bedt om å selv tegne kart over hvordan de nye politidistriktene skulle se ut. I det første forslaget var så mange tjenestesteder fjernet at antallet havnet under minimumsgrensen som Stortinget hadde satt.

Politimestrene kom tilbake med revidert utkast, hvor det ble foreslått å legge ned 130 lensmannskontor. Forslaget gikk videre til Politidirektoratet, som altså har besluttet å redde fire kontorer fra nedleggelse.

Les også

Frp vil erstatte lensmannskontorer med døgnåpne politiposter

Debatt om reisetid

I vurderingene av hvilke lensmannskontor som skal bestå og hvilke som skal bort, har man sett på blant annet kjøreavstand og utrykningstid, infrastruktur og spesielle forhold i politidistriktet.

Debatten om politireformen har i stor grad handlet om avstander. Humlegård bekrefter at reisevei selvsagt har vært en viktig faktor når de har lagt puslespillet. Men det overordnede målet er å få til en bedre polititjeneste, noe han er overbevist om at innbyggerne vil få.

 1. Les også

  Nå starter kampen om hvilke lensmannskontorer som skal stenges

Les mer om

 1. Politiet

Relevante artikler

 1. KOMMENTAR
  Publisert:

  Politireformen: Den burde hete «nærpolitibilreformen» | Andreas Slettholm

 2. NORGE
  Publisert:

  Politidirektoratet ønsker ikke generell bevæpning av politiet

 3. NORGE
  Publisert:

  Utsiktene for hvit jul blir stadig mørkere, men noen steder er fortsatt ett hundre prosent snøsikre

 4. NORGE
  Publisert:

  Det tar over to timer å sette noen i sentralarresten i Oslo. Lokalt i Bærum står 24 celler tomme og ubrukte.

 5. NORGE
  Publisert:

  22. juli-kommisjonen mente drastiske endringer måtte til i norsk politi – slik blir svaret fra det «nye» politiet

 6. NORGE
  Publisert:

  Han har 212 kilometer å kjøre til nærmeste politiarrest