Robbet spritsmugler - ga pengene tilbake

Tyvene som i 2001 brøt opp rundt 600 bankbokser på Bryn i Oslo, stakk av med millioner av kroner som tilhørte kriminelle. Aftenposten vet at minst én spritsmugler fikk pengene tilbake etter å ha klaget til gjerningsmennene.

Store summer. Kriminelle pleier ikke å putte pengene sine på konto. Da blir de fort tatt. I stedet legger de verdiene i bankbokser, og det var derfor mange kriminelle som ble loppet for store summer da tyver i 2001 slo til mot Gjensidige Nors filial på Bryn. Gjerningsmennene tømte nesten 600 bankbokser.Ettersøkte David Aleksander Toska har erkjent å ha utført innbruddet, men nekter straffskyld. Aftenposten har flere uavhengige kilder, både i politiet og blant kriminelle, som bekrefter at minst én av bankbokseierne senere oppsøkte Toska for å kreve pengene tilbake.Mannen, som er i siste halvdel av 40-årene, har tjent store penger som spritsmugler, og hadde mer enn én million kroner i bankboksen sin da den ble brutt opp.Toska hadde, etter det Aftenpostens kilder forteller, stor forståelse for sin kriminelle kollegas frustrasjon. Spritsmugleren er dessuten noe av et navn i Oslos underverden.Toska har aldri erkjent at han selv har hatt hånd om utbyttet fra tyveriet, men enden på visa ble uansett at noen i miljøet sørget for at spritsmugleren fikk pengene sine tilbake i kontanter.Det hele skal ha blitt gjennomført uten sure miner fra noen av partene.

Lurt av agent

Innbruddet i Gjensidige Nors filial på Bryn skjedde i løpet av en oktoberhelg i 2001. Toska og noen medhjelpere saget seg gjennom gulvet i banken og ned i hvelvet, der de brukte helgen til å bryte opp hele 600 bankbokser.Etter tiltalen skal de ha fått med seg minst 20 millioner kroner, men det reelle tallet er antagelig langt høyere. Forsikringsselskapet har allerede utbetalt 28 millioner kroner til personer som mener de ble loppet under kuppet.David Aleksander Toska møtte ikke opp da rettssaken mot ham skulle starte i september. Toska er for tiden ettersøkt for Nokas-ranet i Stavanger, der politimannen Arne Sigve Klungland ble drept.Før han forsvant, ga Toska en detaljert politiforklaring om hvordan han planla innbruddet ved å pumpe en Securitas-vakt for informasjon.Det Toska ikke visste, var at vakten jobbet som agent for politiet. Toska innrømmer derfor å ha vært med på tyveriet, men forsvarer seg med at tyveriet ble fremprovosert av politiagenten, slik at han ikke kan holdes strafferettslig ansvarlig.Hvor resten av utbyttet har tatt veien, er aldri blitt avslørt.

Fikk samfunnstraff

Ettersom Toska ikke møtte, ble rettssaken som gikk i september svært amputert. En 35 år gammel Oslo-mann ble imidlertid dømt til samfunnstraff for å ha skaffet til veie verktøyet som Toska benyttet under tyveriet.Straffen ble satt lavt, ettersom retten ikke fant det bevist at 35-åringen visste hvilket tyveri verktøyet skulle brukes til.Mannens forsvarer, John Chr. Elden, opplyser at saken er anket. 35-åringen nekter straffskyld. Saken mot Toska er utsatt på ubestemt tid, i påvente av at han en gang blir pågrepet.Toska er en av de mest sentrale skikkelsene i ransmiljøet i Oslo, og regnes av politiet som en av hovedmennene bak Stavanger-ranet.

<b>Ranet. </b>Det var i denne Gjensidige Nor-filialen på Bryn bankboksbrekket skjedde i 2001.