McKinsey offentliggjør navn på flere kunder

McKinsey har sendt et nytt brev til Statsministerens kontor (SMK) med navn på flere av de tidligere kundene til Støres statssekretær Kristoffer Thoner (Ap).

Jonas Gahr Støre og rådgiver Kristoffer Thoner fotografert sammen i 2019.

McKinsey har sendt et nytt brev til Statsministerens kontor (SMK) med navn på flere av de tidligere kundene til Støres statssekretær Kristoffer Thoner (Ap).

Disse står på listen. Det dreier seg om kundeforhold fra oktober 2019 til desember 2022.

  • Amedia
  • Helse Sør-Øst
  • Posten Norge
  • Schibsted
  • Telenor

Kommunikasjonsdirektør Atle Lessum i Schibsted bekrefter kundeforholdet overfor Aftenposten.

– Ja, han tok et oppdrag for oss for et par år siden, sier Lessum.

Oppdraget handlet om forretningsutvikling, men Lessum ønsker ikke å si konkret hva det gikk i.

Visekonsernsjef Gisle Torheim i Amedia sier McKinsey har bidratt på enkelte utviklingsprosjekter som ligger litt tilbake i tid.

Her har Thoner vært én av rådgiverne.

– Vi gikk aktivt ut og bekreftet dette tidligere kundeforholdet denne uken. Samtidig informerte vi McKinsey om at i ønsker at de er åpne om vårt kundeforhold. Vi har for øvrig det siste året ikke hatt bistand fra McKinsey, skriver Torheim i en e-post.

Thoner kommer fra en jobb i konsulentselskapet McKinsey. Det har kommet omfattende kritikk mot at det har vært hemmelig hvilke kunder Thoner har hatt i konsulentselskapet.

Arbeiderparti-politikere har tidligere selv kritisert tilsvarende hemmelighold i andre saker.

Kundene har etter det Aftenposten får vite akseptert at deres navn offentliggjøres. McKinsey opplyser at det pågår en prosess for å innhente klientsamtykke fra internasjonale kunder som Thoner har jobbet for i samme periode, skriver SMK.

Statssekretær Kristine Kallset (Ap) ved SMK skriver følgende i en epost til Aftenposten:

«Vi er glade for at McKinsey har fritatt Kristoffer fra taushetsplikten om de norske kundene han har jobbet opp mot de siste tre årene. Vi har ønsket fra start å være åpne om dette.

Vi har tillit til at Kristoffer vil vurdere sin habilitet fra sak til sak, akkurat slik alle andre i forvaltningen må gjøre.»

McKinsey forsøker å få alle tidligere oppdragsgivere til statssekretær Kristoffer Thoner til å gi samtykke til at kundelisten kan oppgis til ledelsen ved SMK.

McKinsey har ikke fått samtykke fra alle oppdragsgivere så langt.

Aftenposten er eid av Schibsted.