Maren Ueland obdusert i Oslo – bisettes i Time kirke på nyåret

Maren Ueland, som ble drept i Marokko for halvannen uke siden, ble søndag obdusert på Rikshospitalet i Oslo.

Danske Louisa Vesterager Jespersen (til venstre) og Maren Ueland (28) fra Bryne ble funnet drept i Atlasfjellene i Marokko 17. desember.
  • og NTB
  • Per Annar Holm

– Obduksjonen skjedde i forståelse med Marens pårørende, sier Ida Dahl Nilssen, kommunikasjonssjef i Kripos.

Kripos ønsker ikke å si noe om hva som kommer frem i den foreløpige obduksjonsrapporten.

Bistandsadvokat Ragnar Falck Paulsen opplyser at forberedelsene til bisettelsen pågår, og at denne vil skje fra Time kirke på Bryne etter nyttår.

– Dødsårsaken gir seg jo selv, men de pårørende ønsker ikke å få vite detaljer ut over at Maren har dødd veldig fort, sier Falck Paulsen til Aftenposten torsdag kveld.

Stedet der norske Maren Ueland (28) fra Bryne i Rogaland og danske Louisa Vesterager Jespersen (24) ble funnet drept, i et populært turområde i Atlasfjellene i Marokko.

Drept ved teltet

Maren Ueland (28) fra Bryne og danske Louisa Vesterager Jespersen ble funnet drept ved en tursti i Toubkal nasjonalpark i Atlasfjellene i Marokko mandag 17. desember.

Dette er et svært populært turområde.

De to hadde vært på en flere dager lang fottur i fjellene og ble funnet drept på stedet der de hadde slått opp teltet sitt for natten.

18 menn er så langt pågrepet for dobbeltdrapet, som ifølge marokkansk politi var en terrorhandling.

Les også

Marokkansk politi utpeker 25-årig gateselger fra Marrakech som leder for terrorcelle

Terrorcelle

En 25 år gammel gateselger fra Marrakech er utpekt som hjernen bak det marokkansk politi mener var en terrorcelle som hadde sverget troskap til den ytterliggående islamistgruppen IS.

Tre av de pågrepne mistenkes for å ha gjennomført drapet, blant dem gateselgeren. De to øvrige skal ha vært en 27 år gamle snekker og en 33 år gamle gateselger.

Spilte inn video

De tre skal angivelig opptre i en video som ble spilt inn én uke før drapet, der de står foran et hjemmelaget IS-flagg og sverger troskap til islamistgruppens leder Abu Bakr al-Baghdadi.

En fjerde mann, en 33 år gammel rørlegger, er også med i denne videoen. Han skal ha vært med til Imlil, men skal ikke ha vært på drapsstedet.

Drapene på norske Maren Ueland og danske Louisa Vesterager Jespersen har vakt avsky i Marokko. Mange marokkanere har demonstrert mot terrorhandlinger og vist sin støtte og medfølelse.

IS neppe involvert

Marokkansk politi tror ikke IS-ledelsen var involvert i planleggingen av drapet på Ueland og Vesterager Jespersen.

Terrorforsker Thomas Hegghammer deler den oppfatningen.

– Alt ved denne saken virker improvisert og opportunistisk. Jeg tror ikke dette er bestilt fra IS sentralt. Dette ser mer ut som et initiativ fra IS-sympatisører i Marokko. Det kan se ut som om de har grepet en mulighet som dukket opp, sa han i forrige uke.

Les også

Fem nye pågrepet i forbindelse med Marokko-drapene

Krever dødsstraff

Drapene på de to skandinaviske kvinnene har vakt avsky og fortvilelse i Marokko. Mange marokkanere krever at de skyldige må dømmes til døden og henrettes.

Marokko har dødsstraff, men det har ikke vært praktisert på 25 år.

Men en rekke kampanjer på Twitter og andre sosiale medier tar nå til orde for at praksisen med dødsstraff må gjenopptas for de skyldige.