Norge

Aldri helt på felgen

Bjørg Thorhallsdottir ble enke 30 år gammel og har vært forlovet 13 ganger. Søsteren Dora er singel igjen etter sitt andre samlivsbrudd. Sånt blir det tårer av - og mye latter.

En lys, en mørk: Søstrene Bjørg (t.v.) og Dora Thorhallsdottir er like og ulike, opplever suksess og motgang, men er aldri helt nede.
 • Wenche Fuglehaug Fallsen
  Journalist

Dora (40) og Bjørg (38) tråkker som oftest til i full fart mot suksess og nye prosjekter. Men også de triller tungt i motbakker.

- Alle ønsker at livet skal være supert hele tiden, men for de fleste av oss blir det ikke sånn som vi planlegger. Så sitter vi der da, med forventninger som gikk i dass, men ut av det kan det bli veldig mye bra også, sier de to.

Dora er aktuell med sin standup-forestilling Det var ikke sånn det skulle bli på Latter i Oslo. Bjørg er snart ute med boken Ro , og lanserer i disse dager sin egen cava kalt Lykkebobler. Og ikke minst planlegger hun Hjertefred-arrangementet på Alle­helgensdagen 3. november.

Det perfekte liv

Sandvika i Bærum. Ute bøtter det ned, og for første gang på lenge er det gummistøvler og varme jakker som teller. Inne i sitt eget lille kulturhus, Lykkehaven, har Bjørg atelier, og her driver hun galleri, kafé, sorgsenter og butikk. Alt det hun brenner for er samlet i huset.

Syklende fra Aker Brygge, noen minutter forsinket, kommer Dora, våt i håret, entusiastisk rett fra prøver på stand-up-scenen Latter.

Les også

"Bomullsdottir" gjør latter-comeback

- Jeg er så fornøyd med tekstene. De sitter som jeg ønsker, absolutt! Skal jeg kjapt oppdatere deg på livet mitt ...? Altså: Fylt 40. To skjønne barn: Sara (8) og Elias (5). Brudd med samboeren min gjennom ti år, Jon Schau. Minus åtte kilo, sånn ca. På ganske kort tid. Teller kalorier, trener ...

- Så vi snakker om en aldri så liten 40-årskrise?

- Nei, seriøst. Jeg var komiker for ti år siden også, men gikk lei av fulle menn i salen som ropte «Få se på puppene dine!» og som kom ned på scenen og åpnet smekken ... Moren min er relasjonsterapeut og holder på med skikkelige ting. Det ville jeg også, så jeg fulgte i hennes fotspor.

Forsøker å være ærlig

Dora fortsetter på innoverpust, mens Bjørg sørger for kaffe, vann og påfyll av karbohydrater.

- Det er så mange mennesker som kommer i terapi og sier «Jo, jeg har det bra, men alle andre har det så mye bedre. De har det perfekt!» Da kommer lett følelsen av nederlag og mislykkethet krypende inn i sjelen og blir sittende fast. Det er så mye fasade, vi må få slutt på det!

I januar i år satt hun der selv. I leid hus, singel og alenemor. Samlivsekspertens første ekteskap varte i ti måneder, sam­boerskapet i ti år.

- Da bruddet med Jon ble et faktum, tenkte jeg at jeg måtte tilbake på scenen, lage en forestilling der jeg bruker mitt eget liv, mine egne erfaringer, sier Dora Thorhallsdottir.

Tekstene handler om alt som dyttes på oss i ukeblader, blogger og fra andre som får oss til å tro at vi skal leve et helt perfekt og supert liv. Om alle forventningene som aldri blir innfridd.

- Jeg forsøker å være ærlig om hvordan livet som småbarnsmor er, om det å være kjærester og alt vi tror voksenlivet byr på.

- Det vi må tenke på, skyter Bjørg inn, - er at selv om livet og drømmer går i knas, kan alt bli mye bedre. Etterpå og senere.

Når kjæresten dør

Historien om Bjørg og Dora begynner på Reykjavik på Island. Farens utdannelse og jobb fører familien til Bergen, Vøyenenga, Malaysia og tilbake til Lommedalen i Bærum.

- Etter videregående reiste jeg til Barcelona og begynte kunstutdannelsen. Vet du hva Dora valgte? Ex.phil. på folkehøyskolen i Porsgrunn!

Bjørg ler så veggene i Lykkehuset rister. Visst er streken i hennes arbeider skjør, men blondinen er både bøllete og sterk.

Hun trengte alle sine krefter da hun møtte sitt livs kjæreste i 2002, den franske maleren Eric Scott, 30 år eldre enn henne.

- Han frir til meg et kvarter etter at vi møtes, og etter tre måneder gifter vi oss på en strand i Miami. Det blir tre fine og kreative år, men også turbulente, forteller Bjørg.

Hun tar en timeout i Norge med sønnen Tolli for å holde en utstilling.

- Da får jeg en telefon fra Frankrike om at Eric er død.

Bjørg Thorhallsdottir startet arrangementet Hjertefred i Sandvika, som samler flere tusen hvert år.

Ektemannen hadde et tidligere liv med flere kvinner og barn, og Bjørg beskriver begravelsen som et sirkus.- Det var som å være i Draculas hule, og jeg sa fra meg arven ...

Så uten penger kommer hun tilbake til Norge i 2005 og trasker rundt fra galleri til galleri med grafikktrykk i en pose og spør om noen vil kjøpe.

Det vil noen, etterhvert veldig mange. Hun får råd til husleie, og i dag er Bjørg Thorhallsdottir den mestselgende kunstneren i Norge, med 19 ansatte.

Har jobbet hardt

Noen etablerte kunstnere hvisker kanskje at hun er kommers, ikke driver med ordentlig kunst, selger fordi hun er pen og har tatt seg til rette. Tross alt har hun vært forlovet 13 ganger.

- Kanskje det er 14 ... Flaut, men sant.

— Når du står med dritt til haken, kan du ikke henge med hodet

Sant er det også at Bjørg er blitt truet av kunstnerkolleger slik at hun har måttet ha politibeskyttelse.

- Jeg har jobbet hardt for suksessen, sier hun.

- Hvordan hadde det blitt om du ikke hadde mistet mannen din?

- Jeg vet ikke, det eneste jeg vet er at sorgen gjorde meg produktiv og at døden er en del av livet. Tapet av Eric ga meg et stort livsbegjær og en visshet om hva jeg ønsker å bruke livet mitt på.

Hennes viktigste oppgave er å være mamma til Tolli (10), og etter farens død ønsket Bjørg at han skulle få være med og minnes pappaen sin med glede på «dødens dag», Allehelgensdagen. I 2006 ble minnemarkeringen Hjertefred starten på et arrangement som nå finner sted i starten av november mange steder i Norge. Det samler tusenvis av mennesker som vil minnes de døde med glede og latter, ikke bare tårer og savn.

- Hjertefred er en dag som er fylt av kjærlighet og lys og minner oss om hvor utrolig heldige vi er som har denne korte stunden på Jorden. Vi må nyte den, for plutselig er vi borte, sier Bjørg.

Så både hun og Dora forsøker å nyte mest mulig, uansett.

- Hva er rådet til alle som resignert innser at livet ble akkurat sånn det ikke skulle bli?

Søstrene Thorhallsdottir tenker litt, ler og sier det sånn:

- Når du står i dritt opp til haken, kan du ikke henge med hodet ...

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  NORGE
  Publisert:

  Nyhetsstudio: Siste nytt

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6