Norge

Oppkalt etter Dronningens elskede far

LONDON (Aftenposten): Dronning Elizabeth, som i går ettermiddag besøkte sitt lille oldebarn, er trolig både rørt og stolt etter at Kate og William har valgt å kalle sin nyfødte prins George Alexander Louis.

George den sjette var høyt elsket av Storbritannias nåværende dronning, dronning Elizabeth. Han døde av kreft i ung alder, og Elizabeth ble dronning bare 25 år gammel. Her er far og datter sammen. SE FLERE BILDER VED Å TRYKKE PÅ PILEN OPPE TIL HØYRE.
  • Aftenpostens Korrespondent I London
  • Eirin Hurum
    Europa-korrespondent
Prinsesse Elizabeth (t.v.), nå Dronning i Storbritannia, sammen med Dronning Elizabeth, Kong George VI og prinsesse Margret. Datoen er 8. mai 1945, og kongefamilien vinker til feirende London-borgere fra balkongen på Buckingham Palace etter at Tyskland har overgitt seg.
Mange husker nok historien om den stammende og sjenerte George VI fra publikumssuksessen «Kongens tale» fra 2010. Colin Firth spilte den motvillige kongen i filmen, som vant en drøss med priser.
Den lille prinsen skal være kalt opp etter Lord Louis Mountbatten som ble drept av IRA i 1979 mens han var på fisketur. Her er han (t.v.) på Norgesbesøk i 1962 sammen med daværende forsvarsminister Gudmund Harlem og sjef for forsvarsstaben, general Bjarne Øen. Mountbatten var da Storbritannias forsvarssjef.
Kong Olav, far til Norges nåværende konge, Kong Harald, het også Alexander før han ble Norges konge. Her sitter han på fanget til Storbritannias kong Edward VII.

Den første kong George var tyskfødte George I, den første Hannover-kongen i den britiske kongerekken. Han ble kronet til konge i 1714.

Men det er helt sikkert George VI, Dronning Elizabeths far, Kate og William hadde i tankene da de valgte navnet.

George VI het egentlig Albert, og var i familien kun kjent som Bertie. Han var aldri tenkt å bli Storbritannias konge, men måtte motvillig overta da broren — Edward VIII - abdiserte.

Edward ofret tronen for kjærligheten. Han forelsket seg i Wallis Simpson, en amerikansk sositetskvinne, skilt for andre gang.

Beskjeden og led av stamming

Han ønsket å leve og gifte seg med henne. Noe som var helt uforenlig med kongerollen. Han ble etter hvert presset til å abdisere.

Dermed måtte broren, Bertie, motvillig overta .

Les også

Prins William og hertuginne Kate har gitt sønnen navn

Han var en beskjeden, sosial ubekvem og led av stamming.Historien er blant annet godt kjent gjennom den prisbelønte Oscar-filmen, «Kongens tale».

Han valgte å ta navnet George, både for å hedre sin far, George V, men også for å velge et mer kjent kongenavn – som det sømmer seg for en monark.

Døde tidlig

Men Kong George døde bare 56 år gammel – av kreft.

Det var også årsaken til at eldstedatteren, Elizabeth, ble Storbritannias dronning – bare 25 år gammel.

Det var ikke alle som hadde troen på at den purunge Elizabeth ville makte den enorme oppgaven som ble lagt på hennes unge skuldre de dramatiske februardagene i 1952.

Deriblant Winston Churchill. «Hun er jo bare et barn» uttalte han.

Men i fjor feiret Dronning Elizabeth 60 år på tronen – og ble hyllet som en av de største og mest respekterte monarker i nasjonens historie.

Tok farvel med datteren

Fra en av biografiene om kong George fortelles det om hvordan den kreftsyke kongen tok farvel med datteren på Heathrow en kald januardag i 1952.

Les også

Navneforsker: Norske foreldre vil ikke kaste seg over navnet George

Prinsesse Elizabeth og hennes mann, prins Philip, skulle på en planlagt Samveldetur til Kenya. De som så kongen den dagen, forsto at det nærmet seg slutten. Alle visste at det kom til å bli siste gang kongen ville se sin datter –og han visste det.

Dronning Elizabeth var veldig glad i sin far, og dagens navnevalg vekker helt sikkert både gode og såre minner.

Kate ville ha Alexander

Nå vil det bli en ny kong George, eller kong Georg som man antagelig vil bli hetende i Norge, i huset Windsor.

Navnet var også en av bookmakernes favoritter.

Alexander sies også å være Kate’s foretrukne navn, mens William ønsket seg Louis. Louis er også Williams fjerde navn.

Valget av Louis er antagelig en hyllest til prins Philips onkel – Lord Louis Mountbatten— som ble drept i et attentat utført av IRA i 1979.

Han var ute på fisketur med familien, da IRA slo til. Mountbatten var også den siste britiske visekonge i India – før landet ble uavhengig. Han ble kalt onkel Dickie, og var nært knyttet til Williams far, prins Charles.

Alexander har lenge vært «folkets favoritt». Dronning Elizabeths mellomnavn er Alexandra.

På babybesøk

Tidligere i ettermiddag kom Dronning Elizabeth kjørende til Kensington Palace, på babybesøk. Det var første gang hun så tronarvingen som en dag skal arve hennes tittel.

Les også

- George er det mest åpenbare navnet

Trolig ble hun der orientert, og godkjente navnet. Det er tradisjon for at den regjerende monark skal godkjenne navnet. Etter en liten times besøk, reiste til hun Buckingham Palace. Nå kan hun med god samvittighet reise på sommerferie til sitt elskede Balmoral slott i Skottland.

Reiste til svigerforeldrene

Den lille familien har i dag hatt besøk av både prins Harry, og Kate’s søster Pippa.

Etter å ha vist frem tronarvingen til nærmeste familie, valgte Kate og William som ventet å reise til Kate’s foreldre – som bor i idylliske Berkshire – nå i kveld. Der vil de trolig bo de neste ukene.

Les også

  1. Her er den nye britiske prinsen

  2. William og Kate har fått en sønn

  3. Venter i spenning på prinsenavnet

Mange husker nok historien om den stammende og sjenerte George VI fra publikumssuksessen «Kongens tale» fra 2010. Colin Firth spilte den motvillige kongen i filmen, som vant en drøss med priser.