Norge

- Det er litt overveldende!

Helge Roll-Lund ble helgens yndling i sosiale medier da artikkelen «Etter et liv i rus, er han nå bare høy på yoga» ble lagt ut på Aftenposten.no.

 • Astrid Hexeberg

Artikkelen handler om Roll-Lund og flere rusavhengige som har slitt med å få livet på rett kjøl etter mange år på heroin og metadon. De fant ny inspirasjon gjennom prosjektet Back in the ring som ble satt igang av yoga-lærer Alexander Medin i sommer, og avsluttet i oktober. Her fikk de gratis yogatimer, ble tatt med på aktiviteteter og fikk en fire uker lang reise til India for å praktisere mer yoga og drive frivillig arbeid. Alt med god effekt.

Favoritt i sosiale medier

I tillegg til artikkelen i papiravisen, har nesten 200.000 klikket seg inn på multimediepakken på nett, og den er til nå delt, likt og kommentert over 15.000 ganger på Facebook, og var mest delt i landet på lørdag.

Videodokumentaren om Helge Roll-Lund og de andre i prosjektet Back in the ring ser du øverst i artikkelen. Multimediepresentasjonen finner du her.

Over 170 har twittretom saken, med kommentarer som: «Blir inspirert!», «Det er så fantastisk at slike mennesker finnes!,» «Dette er bare supert, aktivitet og kontakt med natur er den beste medisin» og «DETTE er hva jeg kaller nyheter.» Kommentarfeltet på Aftenpostens Facebook-side er også full av kommentarer som dette.

helge_slutt02.jpg CarlosFernandez

— Hvorfor tror du artikkelen har fått såpass mye oppmerksomhet?

- Mange føler seg berørt

— Det aner jeg ikke, men tror det kan være fordi det er så mange dette berører. Det er mange pårørende der ute også, som drømmer om en mulighet og en løsning for sine kjære, sier han.

- Historien min er jo heller ikke veldig unik, heller. Det er mange som har havnet i rusmisbruk gjennom helsevesenet. Jeg tror rett og slett det er mange som føler seg berørt og som dette (yoga) kan være godt for. Det er nok også mange som husker meg og historien min fra tidligere.

Roll-Lund har de siste dagene fått oppmerksomhet fra uventet hold.

— Jeg har fått et par meldinger fra noen som er inspirert og som ønsker å prøve yoga. Noen ville dele sin historie om at de har greid å bli rusfri selv gjennom yoga. Dessuten har jeg fått en telefon fra tanten min som jeg ikke har hatt kontakt med på 15 år, sier han.

— Og da jeg skulle på trening i går og satte meg på bussen, var det noen som sa: ”Skal du på trening nå, eller? Skal du trene yoga nå, eller?”

Skal du på trening nå, eller? Skal du trene yoga nå, eller?

Han håper oppmerksomheten rundt temaet kanskje gjør det lettere for han og Siv Løvland, også tidligere heroinavhengig, samt yoga-lærer Alexander Medin, å fullføre drømmen.

— Vi har lyst til å starte et eget studio eller senter der vi kan stå for driften, og hvor vi kan tilby den type tjenester som vi har fått, til folk i samme situasjon som vi har vært i. Og for å få til noe sånt, trenger man støtte.

Rørt over oppmerksomheten

Medin er også glad for oppmerksomheten prosjektet har fått.

— For meg er det rørende å se at majoriteten av den norske befolkningen er mer interessert i det som er oppbyggende og utviklende for mennesket enn skandaler og intriger.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  Kvinnelige navigatører hengt ut i sosiale medier: – Vi ble fremstilt som om vi var årsak til ulykken, uten at vi engang var om bord

 2. KULTUR

  Hun ble kalt «den mest hatede i Sverige»: – Man blir ikke populær av å granske journalister

 3. NORGE

  MDG tok trusler til politiet: «Vi kan fjerne deg»

 4. KULTUR

  Disse hemmelige Facebook-gruppene gjorde #metoo-opprøret mulig

 5. KRONIKK

  «Slitsomt» «Ubehagelig» «Plagsomt» Slik beskriver Utøya-overlevende møtet med mediene etter 22. juli.

 6. LANGRENN

  Idrettsstjernene går til krig mot netthets: - Skal jage dem til skogs