Norge

Ny hovedmistenkt i Madeleine-saken

Britisk politi har en ny hovedmistenkt i bortføringen av Madeleine McCann og presenterte nye spor i den nå seks år gamle forsvinningsgåten.

Denne mannen er av stor interesse for etterforskerne i Madeleine-saken. Foto: HANDOUT

  • Nina Selbo Torset
    Nina Selbo Torset
    Journalist

Britisk politi har fått to tips på en navngitt mann etter at de offentliggjorde to fantombilder av en mann som settes i forbindelse med forsvinningen til Madeleine McCann,melder NTB.

I BBC-programmet Crimewatch presenterte britisk politi nye spor i jakten på Madeleine McCann mandag kveld.

— To personer har ringt inn og fortalt om mannen og begge oppga samme navn, fortalte etterforskningsleder Andy Redwood på programmet Crimewatch på BBC mandag kveld, ifølge Expressen.

Den britiske jenta var kun tre år gammel da hun forsvant sporløst fra en ferieleilighet i den lille byen Praia de Luz i Portugal om kvelden 3. mai 2007.

I løpet av de seks siste årene har portugisisk og britisk politi lagt ned betydelige ressurser for å oppklare saken. Nå har etterforskningen tatt en ny vending.

Har sett etter feil mann

Et av politiets viktigste spor har vært observasjonen av en mann like utenfor ferieleiligheten hvor Madeleine lå og sov. Jentas foreldre spiste på en tapasrestaurant 50 meter unna leiligheten.

En venninne av Madeleines foreldre fortalte i et eksklusivt intervju med BBC i 2007 at hun så en mann bære et barn som bare var iført pysjamas klokken 21.15.

Klokken 22 oppdaget Madeleines mor at datteren var forsvunnet.

I årevis har politiet trodd at denne mannen kidnappet Madeleine McCann. Nå er han trolig identifisert og renvasket. Foto: AP/SCANPIX

På bakgrunn av kvinnens observasjon ble en fantomtegning laget, og den angivelige kidnapperen ble pekt ut. Mandag kveld kan etterforskningslederen i britisk politi fortelle at de har sett etter feil mann i seks år.

— Det er en kveldsbarnehage like i nærheten av McCanns leilighet. Det var en åpenbaring for oss da vi snakket med en av familiene som hadde plassert barnet sitt der den kvelden, sier Andy Redwood til BBC.

Faren i familien hadde hentet toåringen sin fra kveldsbarnehagen. På vei hjem gikk han i nærheten av McCann's leilighet.

Bilder av far og datter fra den aktuelle kvelden viser forbausende likhetstrekk til observasjonene av det politiet har trodd var Madeleine og hennes kidnapper.

- Vi er nå nesten helt sikre på at dette ikke er en observasjon av Madeleines kidnapper, sier etterforskningslederen.

Ny hovedmistenkt

Britisk politi konsentrerer seg nå om andre observasjoner. De mener Madeleine ble kidnappet senere på kvelden enn tidligere antatt.

En person ble observert i nærheten av det aktuelle leilighetskomplekset rundt klokken 22.00 den aktuelle kvelden. Han skal ha båret et sovende barn nedover mot stranden.

Søndag kveld gikk politiet ut med datagenererte fantomtegninger av mannen. Tegningene er basert på beskrivelser fra to øyenvitner.

Les også

Britisk politi offentliggjør bilde av Madeleine-mistenkt

— Dette kan være mannen som har tatt Madeleine, sier Redwood. Ifølge TV-kanalen hadde plitiet mandag kveld fått inn over 100 telefoner etter at de gikk ut med bildene.

Mannen beskrives som hvit, mellom 20 og 40 år gammel, normalt bygget og av middels høyde. Han har kort brunt hår og er glattbarbert.

Nasjonaliteten til mannen er ukjent, og politiet ber blant annet allmennheten om hjelp både i Nederland, Tyskland og Irland.

- Planlagt kidnapping

Politiet presenterte tre nye spor i forsvinningssaken under BBC-programmet mandag kveld. De mistenker mannen som ble observert rundt klokken 22.00 for å ha kidnappet Madeleine McCann og ønsker informasjon fra publikum om hans identitet.

I tillegg mener de opplysningene i saken peker mot at kidnappingen var planlagt.

- I så fall er det naturlig å tro at en eller flere kidnappere vil ha gjort seg kjent i området. Derfor er det flere menn som ble sett i nærheten tidligere på dagen som vi gjerne vil vite hvem er, sier etterforskningslederen til BBC.

Britisk politi er derfor interessert i vitneobservasjoner av lyshårede menn i området og to falske bøssebærere som skal ha vært i nærheten. Politiet har publisert fantomtegninger av disse personene på sin hjemmeside.

Politiet mener også det kan være en mulighet for at Madeleine ble kidnappet i forbindelse med et innbrudd i ferieleiligheten. I tiden mellom januar og mai det året Madeleine forsvant var det en stor økning i antall innbrudd i Praia de Luz. Ingen av innbruddene er oppklart.

Les også

  1. Britisk politi mener Madeleine McCann kan være i live

  2. Har brukt 10 millioner på Madeleine-jakt

  3. Britisk politi gjenåpner Madeleine-etterforskning

Dette er det siste bildet som ble tatt av Madeleine McCann. Samme kveld forsvant hun sporløst fra foreldrenes ferieleilighet i Portugal. Foto: AFP/SCANPIX