Norge

Meløy-rådmannen ber kommunen si nei til å lage isbiter av Svartisen

Rådmannen i Meløy ber kommunen avvise reguleringsplanen for uttak av is fra Svartisen. Selskapet Svaice vil selge isbiter fra breen til restauranter.

Selskapet Svaice vil hente ut is fra Norges nest største isbre, Svartisen i Nordland, for å lage isbiter som skal selges til restauranter verden over. Bildet er fra 2009. Foto: 330-Skvadronen / Forsvaret / NTB scanpix

 • isabel.bech@ntb.no

Rådmann Adelheid Kristiansen anbefaler utvalget for plan og kommunalteknikk i Meløy om å avvise reguleringsplanen som Rambøll AS har utarbeidet på vegne av selskapet Svaice.

Meløy kommune mottok opprinnelig innsigelser til planforslaget fra Fylkesmannen i Nordland og Nordland fylkeskommune. 14. februar ble rådmannen kjent med at Fylkesmannen trekker innsigelsen, noe som kom uventet og overraskende på, opplyser Kristiansen i ei pressemelding.

Fylkeskommunen opprettholdt sin innsigelse, og Meløy kommune må derfor vurdere om den skal tas til følge, noe Kristiansen anmoder kommunen om å gjøre.

Svaice sitt ønske om å hente ut isbiter fra Norges nest største isbre har blitt møtt med kritikk fra en rekke hold. Både miljøhensyn og støy ved uthenting er blant argumentene som er blitt brukt mot isbit-prosjektet.

Miljøpartiet De Grønne (MDG) varslet i slutten av februar at de vil sende et skriftlig spørsmål til klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V), der de vil spørre om statsråden vil inkludere isbreer i forskrift om utvalgte naturtyper.

– Det er helt på trynet at det skal være opp til kommunen om man henter ut isbiter eller ikke fra en truet isbre i Norge. Vi trenger et langt bedre nasjonalt vern av de truede naturtypene i Norge, sa talsperson Une Bastholm i MDG da.

 1. Les også

  Ny nedtur for norske breer

Flere artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Isbiter fra Svartisen får ja fra kommunen

 2. VITEN
  Publisert:

  Disse historiske kartene over Norge avslører hvordan breene har krympet

 3. SPORT
  Publisert:

  Solgte Leangen for seks år siden – nå er de første Koteng-millionene på bok

 4. POLITIKK
  Publisert:

  Fungerende ordfører i Nittedal: – Informert om siktelsen først etter tre måneder

 5. SPORT
  Publisert:

  Har nektet å gi eiendommen sin til travets nye storstue. Nå har hun gått i forhandlinger

 6. DEBATT
  Publisert:

  Kvikkleireskredet i Gjerdrum er en skandale som må få store konsekvenser