Norge

Fjellpartiet kan løsne rundt midnatt

Mannen har begynt å røre kraftigere på seg, men fortsatt usikkert når raset går. Et steinsprang kan være et forvarsel.

mannen-3-seqiM4IjpO.jpg

 • Arnfinn Mauren

Solveig Staven bor noen få kilometer fra Mannen, og regner med å både høre og kjenne raset når det kommer. Foto: Arnfinn Mauren

— Vi er fortsatt litt i tvil om hvor langt vi skal gå i å tidfeste raset, men vi tror det kan gå sent i kveld eller rundt midnatt, opplyste sjefgeolog Lars Harald Blikra på en pressekonferanse nå i ettermiddag.

Like før pressekonferansen, i 15-tiden, kunne Sivilforsvaret melde at det hadde vært et steinsprang oppe i fjellet, som var hørbart i om lag 15 sekunder. Geologene er imidlertid usikre på hvordan de skal tolke det.

— Det kan være tilfeldig, men et slikt steinsprang er et typisk forsignal på et skred, sier Blikra.

Målingene viser fortsatt stor bevegelse i fjellsprekken, både i øvre del og i nedre del av fjellsprekken. Men ifølge Blikra har målingene ikke vist like jevn stigning i bevegelsene som tidligere. Samtidig har det regnet kontinuerlig de siste 12 timene.

— Responsen på dette regnet får vi nå de neste 12 timene, legger Blikra til.

Veien blir sperret

Samtidig som geologene prøver å anslå tidspunktet mest mulig nøyaktig, forbereder andre etater seg på situasjonen etter at raset har gått..

— Europaveien vil bli stengt i det øyeblikket raset går. Den vil bli holdt stengt til det er forsvarlig å gjenåpne den, opplyser lensmann i Rauma, Andreas Hustad.

Antall skuelystne har økt noe de siste timene, men politiet opplyser at verken disse eller de 40-50 mediefolkene som er i området foreløpig forstyrrer etatenes arbeid.

— Det har gått bra. De har holdt seg borte fra veien og stort sett oppholdt seg i et grustak ovenfor veien, sier lensmannen.

Spenning og uvisse

Mens de ulike etatene forbereder seg på selve raset og ettervirkningene av det, kan bare naboene i dalen vente. Noen virker å være nærmest upåvirket av det som er i ferd med å skje - som Arve Horgheim.

— Jeg kan ikke si at jeg er så veldig opptatt av når raset kommer. Dagene går stort sett som normalt, sier Arve Horgheim, den nærmeste naboen til det evakuerte området.

Solveig Staven er atskillig mer spent. Hun bor litt lenger ned i dalen, mot Åndalsnes, og har de siste dagene tatt daglige turer opp til området nedenfor Mannen.

- Selv om jeg bor noen kilometer unna, så regner jeg med å høre raset når det kommer. Det hele er litt nervepirrende, sier hun .

 1. Les også

  Mannen som venter på Mannen

Relevante artikler

 1. NORGE

  NVE setter opp farenivået til rødt for Veslemannen

 2. NORGE

  NVE setter ned farenivået for Mannen - evakuerte får flytte hjem igjen

 3. NORGE

  Voldsom økning i Veslemannen-bevegelser

 4. NORGE

  NVE-geolog: - Store deler av Veslemannen har rast

 5. NORGE

  NVE avventer reaksjoner fra fjellet Veslemannen

 6. NORGE

  Farenivået ved Mannen senket til gult – beboerne får flytte hjem