Det har ikke regnet så lite siden 1901

Én femtedel av normalen. lite nedbør falt over Oslo i juli. For landet som helhet har det ikke vært tørrere på 117 år.

Så langt i år er 40 tropedager registrert her i Norge - mot én i 2017. Også i Nydalen i Oslo råder badevennlige forhold.

Onsdag formiddag ble det klart: Årets juli inntar delt førsteplass med 2014 som tidenes varmeste måned i Norge. «Kåringen» er basert på de landsdekkende målingene som startet i 1900.

Sist måned lå gjennomsnittlig døgntemperatur - for hele landet - på 14,5 grader, opplyser Meteorologisk institutt. Dette er det samme nivået som toppnoteringen fra 2014, melder NTB.

Hetest på Blindern

Senest på fredag fikk Norge fem nye varmerekorder. Hetest var det på Blindern i Oslo, der gradestokken stoppet på 34,6.

I gjennomsnitt får hovedstaden – stadig målt på Blindern – 81 millimeter nedbør i juli. I år, derimot, falt 15,9 millimeter. Dette tallet ligger litt under en femtedel, eller 20 prosent, av normalen.

Overfor NRK, onsdag morgen, kommenterte statsmeteorolog Siri Wiberg:

Intet regn i sikte: Statsmeteorolog Siri Wiberg.

– Nesten ikke nedbør

– Kort oppsummert ble juli varm og veldig tørr. Her på Blindern har det nesten ikke kommet nedbør. Samtidig ligger snitt-temperaturen for hele måneden 5,8 grader over normalen. Det er ganske ekstremt, fastslo Wiberg i NRK radio.

Så langt i år har Meteorologisk institutt registrert 40 tropedager her i Norge. Begrepet betyr at termometeret passerer 30 grader. Tilsvarende tall for juli 2017, stadig på landsbasis: Én tropedag.

Neppe flere dueller

I årets sommer-hete har særlig Oslo og Bergen rivalisert om rekordene. Nå avlyser Meteorologisk institutt langt på vei muligheten for flere temperatur-dueller:

– Det ser ut som om vi går inn i en periode med vanlig, norsk sommervær, trøster statsmeteorolog Eldbjørg Moxnes og utdyper:

– Fremover blir det vanskeligere å sette årsrekorder. Vi begynner å få kortere dager og kaldere luft. Noen august-rekorder kan det nok bli, men neppe de neste syv dagene, erklærer Moxnes.

Også plenene rundt Meteorologisk institutt i Oslo, der måleinstrumentene står, preges av alle rekordene.

Arbeider under høytrykk

I Klimaavdelingen, Meteorologisk institutt, arbeider fagfolkene under høytrykk – både bokstavelig og billedlig – for å ferdigstille landsstatistikken for juli 2018.

Oppdaterte tall viser at landet som helhet ikke har fått så lite regn siden 1901. I hele Norge falt det 44 millimeter nedbør sist måned, 53 prosent mindre enn normalt.

Aller tørrest er fylkene Oslo, Østfold og Vestfold. Her er det kommet henholdsvis 20, 23 og 25 prosent av gjennomsnittlig nedbør for juli. Totalt fikk Østfold 17 millimeter regn.

– Det høyeste jeg har hørt om

Overfor Aftenposten fastslår forsker Ketil Tunheim ved Klimaavdelingen:

– Generelt har også temperaturavvikene vært ganske store. Det høyeste jeg har hørt om, så langt, er avviket på 5,8 grader på Blindern.

– Bare snakk ut: Hvor nervøse blir dere forskere nå?

– Varmest i historien

– Det er et godt spørsmål. I sommer ser det ut for at Norge har fått en kombinasjon av naturlige avvik og en generelt oppadgående temperatur-trend. De fire siste årene er de varmeste som er målt i historien, globalt sett. At 2018 føyer seg inn i rekken, er ikke overraskende. Jeg føler ikke mer uro enn jeg alltid har hatt. Samtidig skjer det mye positivt.

– Hvordan da?

– I Norge i år er det betydelig mer blest om klimaendringene enn ellers. Sommeren 2018 er et eksempel på det vi kan få mer av fremover. At alle avvikene hjelper på oppmerksomheten, gir langsiktig håp om at mer blir gjort, svarer Ketil Tunheim.