Norge

Vil stoppe momssvindel med gull

Kjøpere av gullbarrer skal heretter selv sørge for at momsen blir betalt inn. Dette forslaget i statsbudsjettet tar sikte på stoppe storsvindel med moms og smugling av gullbarrer.

Skattedirektør Hans Christian Holte mener omvendt avgiftsplikt ved kjøp av gullbarrer vil stoppe gullsvindelen. Foto: Øystein Aldridge

 • Einar Haakaas

Det er avdekket salg av gull for over 100 millioner kroner hvor momsen ikke er innbetalt. Foto: Aagaard, Rolf M.

Over et halvt tonn gull er blitt smuglet inn i landet de siste årene for å svindle moms.

På grunn av norske særregler med moms på gullbarrer har Norge er blitt et paradis for gullsmuglere. Straks gullet tas ulovlig over grensen, øker salgsverdien med 25 prosent .

Aftenposten har i en rekke reportasjer beskrevet den omfattende gullsmuglingen de siste årene. Et av smuglernettverkene har alene smuglet inn 421 kilo i barrer. Nå skal det settes en stopper for virksomheten.

Kjøper tar momsen

Skattedirektør Hans Christian Holte har fått gjennomslag i statsbudsjettet for forslaget om såkalt omvendt avgiftsplikt ved salg av gullbarrer. Det betyr at den som kjøper gullet har plikt til å innberette og innbetale momsen.

Les også

Gull-razzia hos Økokrims nabo

— Det er avdekket salg for over 100 millioner kroner hvor momsen ikke er innbetalt. Jeg tror det gir rask effekt hvis dette forslaget gjennomføres. Det vil slå bena under svindelen. Vi snakker om folk som stjeler fra statskassen og putter fortjenesten i egen lomme, sier skattedirektøren.

En tilsvarende ordning er allerede innført ved kjøp og salg av miljøkvoter etter at det også på det feltet ble oppdaget storstilt svindel.

Kuttet moms

Etter å ha vært plaget med tilsvarende svindel med gull og moms, kuttet svenskene hele momsen på gull slik ordningen stort sett er over hele Europa. Svindelen forsvant over natten.

- Hvorfor kunne man ikke rett og slett kuttet momsen på gullbarrer?

— Det er ikke vurdert, og er egentlig en politisk vurdering. Nå oppnår vi det samme med små endringer i lovverket. Dette blir formet som et unntak fra reglene, sier Holte.

Firma siktet

Aftenposten skrev søndag om at gullgrossisten K A Rasmussen og to ansatte i bedriften er siktet for heleri av gull for 95 millioner kroner. De kjøpte gull som ikke var avgiftsbelagt.

Les også

Gull ble til gråstein og konkurs

Bedriften mener selv det var i god tro, og at de sjekket at selskapet som solgte dem gullet sto registrert i momsregisteret. Selskapet er for øvrig fornøyd med forslaget om omvendt avgiftsplikt ved kjøp av gullbarrer.

 1. Les også

  Politiet: Nettverk smuglet over 500 kilo gull inn i landet

Relevante artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Skattedirektøren advarer mot internasjonal svindel med grønne sertifikater fra Norge

 2. NORGE
  Publisert:

  Snekker dømt for smugling av nær 400 kilo gull

 3. KULTUR
  Publisert:

  Dette er kulturlivets forventninger til statsbudsjettet

 4. ØKONOMI
  Publisert:

  Slik skal Skatteetaten hindre svindel med koronamilliardene til næringslivet

 5. ØKONOMI
  Publisert:

  Tiårets største pyramidespill ruller videre i Norge, selv om toppsjefen innrømmer svindel

 6. NORGE
  Publisert:

  Stjal fra fellesskapet – beholdt pengene selv